Prima pagină » National » Decizie pentru cei care au două mașini sau două apartamente. Legea pe care nu toți românii o știu
Decizie pentru cei care au două mașini sau două apartamente. Legea pe care nu toți românii o știu

Decizie pentru cei care au două mașini sau două apartamente. Legea pe care nu toți românii o știu

23 apr. 2024, 14:45, 2 ,
BZI.ro, în National

Decizie pentru cei care au două mașini sau două apartamente. Cei care dețin două apartamente sau două autoturisme și decid să le vândă vor fi nevoiți să scoată bani în plus din buzunar. Iată legea pe care nu toți românii o știu.

Decizie pentru cei care au două mașini sau două apartamente

Românii care dețin două mașini sau două apartamente trebuie să știe că vor fi nevoiți să plătească în plus dacă se decid să își vândă a doua mașină sau a doua casă într-un an.

,,În situația în care avem de-a face cu o persoană fizică ce vinde un imobil sau un autoturism, dacă vinzi mai mult de unul pe an, și dacă depășești 300.000 de lei vânzarea, ești obligat ca imediat cu al doilea să te înregistrezi într-o formă de organizare, într-o entitate comercială. Asta în ceea ce privește TVA-ul.

La impozitare, orice depășește o tranzacție pe an este considerată a nu fi o tranzacție ocazională, ci una continuă.”, a declarat Cosmin Dumitrașcu, expert contabil.

Cine vrea să își vândă al doilea apartament sau a doua mașină într-un an calendaristic trebuie să se înregistreze ca și plătitor de TVA.

Ce trebuie să facă proprietarii care dau locuințele în chirie

Mulți proprietari nu plătesc impozit pentru închirierea locuințelor, așa că proprietarii de locuințe vor fi luați în vizor de ANAF. Toate contractele de închiriere trebuie declarate, fie că este vorba de o casă sau un apartament. Proprietarii sunt obligați să înregistreze contractele de închiriere la sediul ANAF, în termen de 30 de zile, de la data încheierii contractului sau apariției unei modificări contractuale, cum ar fi modificarea prețului de închiriere sau a duratei.

Veniturile din chirii sunt taxate cu 10%, după deducerea unei cote de cheltuieli de 20%, fără să fie nevoie de documente de justificare. Practic, la o chirie de 2.000 de lei brut, 400 de lei este o sumă neimpozabilă, iar procentul de 10% se va aplica pentru suma de 1.600 de lei. Adică proprietarul trebuie să plătească în jur de 160 de lei. Cei care realizează venituri mai mari de șase salarii minime brute, plătesc și contribuția la sănătate de 10%.

Sunt mulți și cei care după ce au încheiat un contract cu chiriașul prin agenția imobiliară nu îl mai înregistrează și la ANAF. ANAF poate verifica dacă proprietarii au declarat că au locuințele închiriate prin asociațiile de proprietari sau pot urmări sursele veniturilor care le ajung în conturi. Cei care nu respectă legea riscă o amendă de 500 de lei, plus plata taxelor din urmă pentru banii nedeclarați.

Oricine deține un apartament într-un bloc de locuințe este obligat să contribuie la acoperirea costurilor cu întreținerea și mentenanța ori reparația spațiilor și facilităților folosite în comun. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024