Actualitate

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis, la finalul Summitului NATO de la Bruxelles – LIVE VIDEO

Publicat: 14 iun. 2021
Klaus Iohannis îmbrăcat în costum albastru
Klaus Iohannis a publicat proiectul '' România Educată””

Luni, 14 iunie 2021, la finalul Summitului NATO de la Bruxelles, Klaus Iohannis, președintele României, a susținut o declarație de presă.

Președintele Klaus Iohannis a participat luni, la Summitul Alianței Nord-Atlantice, organizat la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Anunțul a fost făcut de Administrația prezidențială.

”În cadrul reuniunii la nivel înalt, liderii aliați vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al Alianței, precum și de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030. În acest context, pe agenda Summitului se află și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianței, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internațional de securitate față de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual”, a transmis Administrația prezidențială.

Klaus Iohannis, declarație de presă după Summitul NATO de la Bruxelles: „Am stabilit direcțiile pentru următorul deceniu”

Președintele României a anunțat ce discuții a purtat cu ceilalți președinți la summitul NATO de la Bruxelles. Șeful statului a precizat că, alături de președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, dar și de ceilalți aliați, a fost marcată securitatea euroatlantică. Acesta a mai adăugat că summitul de astăzi a fost unul al deciziilor vizionare.

„Am participat azi la un summit NATO cu implicații majore pentru noi. A reconfirmat relevanța alianței, marcată de amenințări multiple.

A marcat o etapă nouă. Alături de Joe Biden și ceilalți aliați am marcat securitatea euroatlantică. Summitul de azi a fost unul al deciziilor vizionare.

Am stabilit direcțiile pentru următorul deceniu. Deciziile de continuare de consolidare de descurajare și apărare, întărirea sprijinului, creșterea rezilienței și menținerea avansului tehnologic au făcut ca NATO să fie pregătită să-și apere cetățenii.

Răspund intereselor României. Ne-am atins obiectyivele pentru acest summit. Este datorată și interacțiunulor, dar și formatelor regionale de dialog. Mă refer la formatul B9, la care au participat președintele Biden, care și azi s-a exprimat apreciativ la adresa formatului și secretarul general al NATO, găzduit pe 10 mai”, a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, liderul statului a anunțat că i-a adresat lui Joe Biden o invitație de a vizita România.

„L-am invitat în România și i-am spus că îmi doresc să continuăm relația din 2015. Ne dorim să întărim parteneriatul.

Trebuie să înțelegem ce mesaj am dat noi azi de la sediul NATO. Intrăm după un an pandemic. Sunt convins că vom lucra bine în NATO. O să fim uniți”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis l-a invitat pe Joe Biden în România

Klaus Iohannis a precizat că în urma invitației de a vizita România, Joe Biden „a fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire și m-a asigurat că este foarte dedicat acestui parteneriat”.

”Am avut două discuții scurte cu președintele Biden. Prima a fost la început, când, cu președintele Duda (n.r. președintele Poloniei), am ținut să îl salutăm. A fost o prezență consistentă, a avut un discurs foarte solid. Am dorit să ne asigurăm că avem un parteneriat strategic foarte solid și că avem întreaga a atenție pentru flancul estic. Ne-a asigurat că se implică pentru a sprijini România și Polonia.

În cea de-a doua scurtă discuție, spre finalul summitului, l-am invitat în România. I-am spus că îmi doresc să continuăm discuția pe care am început-o în 2015, când era vicepreședinte, și că îmi doresc să întărim parteneriatul strategic. A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire și m-a asigurat că este foarte dedicat acestui parteneriat.”, a spus Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu