Actualitate

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, avertisment înainte de summit: Vom transmite un mesaj important Moscovei

Publicat: 14 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Jens Stoltenberg secretarul general NATO avertisment înainte de summit Vom transmite un mesaj important Moscovei
Jens Stoltenberg susține că NATO va transmite un mesaj clar Rusiei

Summitul NATO arre loc luni, 14 iunie 2021 la sediul alianţei de la Bruxelles. Este de aşteptat ca membrii alianţei să transmită un mesaj ferm pentru Moscova şi Beijing. De altfel, Jens Stoltenberg, secretarul general al celei mai mari alianţe din istorie a avertizat că membrii NATO vor transmite un mesaj de unitate şi fermitate.

Summitul se desfăşoară într-o perioadă extrem de tensionată la nivel mondial, o perioadă în care atât Rusia cât și China realizează mai multe operaţiuni de intimidare.

Jens Stoltenberg susţine că NATO va trimite un mesaj important către Rusia

Conform secretarului general al NATO, după summitul care are loc luni, 14 iunie 2021 la Bruxelles, membrii alianţei vor ieşi şi vor transmite un mesaj ferm pentru Rusia.

”Vom transmite un mesaj important Moscovei: rămânem uniţi, iar Rusia nu ne va despărţi”, a avertizat secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), norvegianul Jens Stoltenberg.

Este de aşteptat de opinia publică şi transmiterea aceluiaşi tip de mesaj şi Chinei care devine o concurentă din ce în ce mai serioasă pe plan militar. Altfel spus, pe lângă Rusia care a investit sume extraordinare în dotări de tip militar, China se află la mică distantă şi începe din ce în ce mai mult să ” sufle în ceafa” NATO.

Liderii celor 30 de state membre NATO au sosit încă de duminică seara la Bruxelles, iar numeroase întâlniri erau programate înaintea începerii summitului, la ora 11.00 GMT (14.00, ora României).

Summitul urmează să dureze trei ore şi să adopte o declaraţie finalizată nu fără dificultăţi, duminică, potrivit unor delegaţii.

 

Klaus Iohannis este prezent la summitul NATO de la Bruxelles

În altă ordine de idei, președintele României, Klaus Iohannis, va participa la summitul de la Bruxelles.  În cadrul reuniunii la nivel înalt, liderii aliați vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al Alianței, precum și de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030.

În acest context, pe agenda Summitului se află și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianței, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internațional de securitate față de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual.

Un alt subiect extrem de important care va fi abordat în NATO este și problema atacurilor făcute de hackeri. Din aceste considerente, statele bănuiesc două state care ar sta în baza acestor atacuri.

Joe Biden se va întâlni cu președintele Vladimir Putin

După summitul de la Bruxelles, președintele SUA, Joe Biden va avea o întrevedere cu omologul său Vladimir Putin. Întâlnirea este stabilită pentru ziua de miercuri, 16 iunie la Geneva, în Elveţia.

„Președintele Biden a precizat în mod clar că Statele Unite vor acționa ferm în apărarea intereselor lor naționale ca răspuns la acțiunile Rusiei care ne fac rău nouă sau aliaților noștri”, se spune într-o declarație americană.

„Națiunea nostră este în mare pericol. Suntem într-o luptă pentru supraviețuirea noastră ca o republică constituțională, așa cum nu s-a mai întâmplat de la fondarea noastră în 1776. Conflictul este între suporterii socialismului și marxismului și suporterii libertăților constituționale”

Adauga un comentariu