Local

Declaraţii despre numărul uriaş al infectărilor cu Covid-19 din ultimele zile- Video, Galerie Foto

Publicat: 23 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Declaraţii despre numărul uriaş al infectărilor cu Covid-19 din ultimele zile- Video Galerie Foto
Nelu Tătaru, declarație de presă la Iași

Prezent în municipiul Iași, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre situația pandemiei de coronavirus din România în contextul numărului uriaș de infectări cu coronavirus din ultimele zile.

Nelu Tătaru a vorbit despre modul în care România face raportările cu privire la decesele produse de SARS-CoV-2

„Da suntem și pe locul 15 în contextul întregii perioade de pandemie. Mortalitatea este dată de cazurile grave, cazurile comorbidități după un delung să spunem suferință și luptă cu boala în Terapiile Intensive. Există patologii concomitente, există patologic decompensate în aceste 7 luni și există în același timp și resurse limitate în această boală. Discutam de o mortalitate efectivă dată de SARS-CoV-2 dar există și o mortalitate dată de decompensările acestor boli cronice.

Dacă v-ați uitat în raportările noastre sunt tocmai aceste decompensări ale bolilor cronice care se află în tratament cronic de o perioadă îndelungată sau unii dintre ei au, să spunem, în ultima perioadă chiar nu au mai verificat acestei boli. Raportăm efectiv la tot ce înseamnă comorbidități. Noi am mai văzut și celelalte raportări. Sunt unele țări care dau acele raportări doar pentru persoanele decedate de SARS-CoV-2, fără comorbidități sau decompensarea acestor comorbidități. Noi am ales să raportăm toate decesele de SARS-CoV-2”, a declarat Nelu Tătaru.

Despre revenirea la starea de urgenă ministrul Sănătății a afirmat că se vor aplica măsuri restrictive doar în anumite zone unde situația impune astfel de restricții.

„Nu se merge pe o stare de urgență, se merge pe acele măsuri luate local, pentru fiecare localitate, în funcție de evoluție, în funcție de focarele existente sau care sunt deja izolate. Este o boală imprevizibilă, de aceea cel care monitorizează, la orice moment, în apariția simptomelor, poate decide dintr-un anumit punct de vedere. Evaluarea unui pacient se face clinic și paraclinic, de către un medic. Acel medic, în condițiile de asimptomatic, este cel care monitorizează un pacient testat pozitiv, dar asimptomatic. Condițiile în care apar simptomele…acel pacient este preluat și este investigat, inclusiv radiologic.

În contextul în care nu avem niciun simptom, orice evaluare poate fi și o metodă care este suplimentară, dar care nu poate arăta nimic în acel moment, dar poate, de exemplu, o radioterapie poate iradia. Monitorizarea poate fi făcută telefonic, în condițiile în care apariția unui simptom îi indică și un consult la medic”, a adăugat Nelu Tătaru.

Știre în curs de actualizare

 

Adauga un comentariu