Boli si tratamente

Degetele albastre, un simptom al Covid-19 persistent

Publicat: 30 oct. 2020
degete digerate
Pacienții cu Covid-19 persistent pot avea degetele de la picioare albăstrui sau violet

Degetele albastre, simptom al Covid-19 persistent? Potrivit unui studiu recent venit din SUA, pacienții cu Covid-19 persistent pot avea degetele de la picioare albăstrui sau violet.

Persistența Covid-19 se află printre preocupările de baza ale cercetătorilor: această formă lungă a bolii (care constituie aproximativ 10% din cazuri) se caracterizează prin simptome care nu dispar, chiar și după câteva luni – căderea părului, epuizare, dureri articulare, tinitus, tulburări de somn.

Cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts (din Statele Unite) tocmai au evidențiat un nou simptom al Covid-19 persistent: degetele de la picioare devin albăstrui sau violet.

Degetele albastre, un simptom al Covid-19 persistent: de ce?

Oamenii de știință (care au lucrat împreună cu dermatologii americani din Liga Societăților Dermatologice și Academia Americană de Dermatologie) au remarcat că, între aprilie și august 2020, 1.000 de manifestări dermatologice ale infecției cu coronavirus Sars-Cov-2 au fost înregistrate în 39 de țări din întreaga lume. Dintre acești 1000 de pacienți, jumătate aveau degetele de la picioare albăstrui sau violet și 16% dintre ei au fost chiar spitalizați din acest motiv.

„La unii pacienți cu Covid-19, inflamația se dezvoltă la nivelul degetelor de la picioare, ceea ce face ca pielea și degetele de la picioare umflate să devină de culoare roșie – acestea pot deveni apoi albastre sau violete”, a explicat dermatologul dr. Esther Freeman. Acest simptom durează în medie 15 zile, dar la pacienții cu Covid-19 persistent poate dura câteva luni.

Această lucrare va fi prezentată săptămâna aceasta la Congresul Academiei Europene de Dermatologie și Venereologie (EADV). În iulie 2020, cercetătorii de la King’s College din Londra (Marea Britanie) au estimat că manifestările dermatologice erau al patrulea simptom major al coronavirusului Sars-Cov-2 – împreună cu febră, tusea și pierderea gustului și / sau mirosului.

Adauga un comentariu