Economic Local

Depășiri la indicatorul PM10, măsurat automat în stația Podu de Piatră, din Iași. Cauzele valorilor crescute sunt traficul auto, intersecția fiind una dintre cele mai aglomerate din municipiu

Publicat: 24 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Depășiri la indicatorul PM10 măsurat automat în stația Podu de Piatră din Iași. Cauzele valorilor crescute sunt traficul auto intersecția fiind una dintre cele mai aglomerate din municipiu
Potrivit măsurătorilor automate din stația Podu de Piatră, din Iași, au fost înregistrate, timp de 3 zile, în perioada 22-22 februarie 2021, ușoare depășiri ale indicatorului PM10. Posibilele cauze care cumulat au condus la valori crescute la acest indicator se datorează atât traficului auto, cât și a altor surse locale.

Potrivit datelor furnizate de stațiile de monitorizare a calității aerului, în perioada 20-22 februarie 2021 au fost înregistrate depășiri la indicatorul PM10, măsurat automat în stația Podu de Piatră, din Iași. Posibilele cauze care cumulat au condus la valori crescute la acest indicator se datorează atât traficului auto, cât și altor surse locale

Potrivit specialiștilor de mediu, în această perioadă a anului, în primul trimestru, sunt înregistrate puține depășiri ale indicatorului PM10. Pe lângă traficul auto din intersecția Podu de Piatră, unde este amplasată stația de monitorizare a calității aerului, alte surse care contribuie la ușoare creșteri ale indicatorului PM10 (indice particule în suspensie) sunt încălzirea rezidențială, șantierele de construcții, corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică și calm atmosferic).

Buletinele zilnice pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului în județul Iași se pot consulta accesând link-ul: http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer. Datele de calitate a aerului obținute de la stațiile automate de monitorizare a calității aerului pot fi consultate în timp real accesând site-ul www.calitateaer.ro, unde se pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare. Măsurările automate de particule în suspensie PM10 au scop informativ, iar depășirile înregistrate pot fi confirmate/infirmate ulterior de către rezultatul analizei prin metoda de referință gravimetrică.

Poluarea din Iași a scăzut în perioada 2018-2020, fiind înregistrate mai puține depășiri la indicatorul PM10

Indicele specific și general de calitate a aerului se calculează în conformitate cu Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1818/ octombrie 2020 și reprezintă maximul din indicii specifici când există date pentru minimum 1 poluant. Indicele general se stabilește pentru fiecare dintre stațiile automate din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, ca fiind cel mai mare dintre indicii specifici corespunzători poluanților monitorizati, pe baza cărora s-a adoptat sistemul calificativelor și codul culorilor, prin numere întregi cuprinse între 1 și 6, fiecare număr corespunzând unei culori și calificativ, 1 fiind pentru „Bun” și 6 pentru „Foarte Rău”.

Potrivit datelor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, în anul 2020 au fost mai puține depășiri ale indicatorului PM10, comparativ cu anul 2019 și 2018. Unul din factorii reducerii poluării a fost pandemia de COVID-19, care a determinat ca traficul din Iași să scadă, mai ales în perioada stării de urgență.

Ieșenii care au poluat mediul înconjurător au fost amendați de Garda de Mediu cu amenzi în valoare de 1,3 milioane de lei

Ieșenii care vor să ardă resturile vegetale sau frunzele, pentru curățarea terenurilor, sunt obligați să solicite aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași. În caz contrar, riscă să fie amendați de Garda de Mediu Iași. Persoanele care nu se supun Legii compostului, care intră în vigoare din 20 februarie 2021, riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Odată cu intrarea legii în vigoare, arderea frunzelor este interzisă din acest an, iar cei care încalcă legislația sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei, persoanele fizice, și între 10.000 și 20.000 de lei, cele juridice.

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi de peste 100.000 de lei ieșenilor care au încălcat legea și au provocat incendii de vegetație, în anul 2020 aceste acțiuni având efecte asupra mediului. În ceea ce privește controalele derulate de comisarii de mediu în anul precedent, Comisariatul Iași al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat 1.110 controale, din care 760 în domeniul controlului poluării și 350 în domeniul biodiversității. Neconformitățile constatate au fost: lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. Nerespectarea prevederilor din actele de reglementare emise pentru proiecte sau activități au fost sancționate prin aplicarea a 211 sancțiuni contravenționale principale, în valoare totală de 1.363.000 lei.

Adauga un comentariu