La psiholog

Depresia zambitoare: sa fii deprimat in timp ce pari fericit. De ce este deosebit de periculoasa

Publicat: 12 dec. 2019

Depresia zambitoare – in care persoana pare fericita celor din jur in timp ce sufera in interior – este un termen care devine tot mai popular. In literatura de specialitate au aparut articole pe aceasta tema, iar numarul de cautari pe motoarele de cautare a crescut dramatic anul acesta. Unii s-ar putea intreba, insa, daca aceasta este de fapt o conditie patologica reala.

Desi depresia zambitoare nu este un termen tehnic pe care il folosesc psihologii, cu siguranta este posibil sa fii deprimat si sa reusesti sa maschezi cu succes simptomele. Cel mai apropiat termen tehnic pentru aceasta afectiune este „depresia atipica”. De fapt, o proportie semnificativa de oameni care se confrunta cu o stare de spirit scazuta si o pierdere a interesului pentru diverse activitati reusesc sa-si ascunda starea in acest fel. Si aceste persoane pot fi extrem de vulnerabile la sinucidere.

Poate fi foarte greu sa descoperi persoanele care sufera de depresia zambitoare. Pot parea ca nu niciun motiv de tristete. Au un loc de munca, o locuinta si poate chiar un partener sau copii. O astfel de persoana iti zambeste atunci cand o saluti si poti purta cu ea conversatii placute. Pe scurt, si-au pus o masca in lumea exterioara, avand aparent o viata normala si activa.

Depresia zambitoare: simptome

Cu toate acestea, in interior, se simt fara speranta. Uneori au si ganduri de suicid. Forta cu care trebuie sa continue cu viata de zi cu zi ii poate face in special vulnerabili la indeplinirea planurilor de sinucidere. Acest lucru este in contrast cu alte forme de depresie, in care oamenii ar putea avea ideea de suicid, dar nu suficienta energie pentru a actiona.

Persoanele care se confrunta cu depresia zambitoare pot experimenta o ascensiune autentica in starea lor despirit ca urmare a aparitiilor pozitive din viata lor. De exemplu, primirea unui mesaj de la o persoana draga sau laudele primite la locul de munca o pot face sa se simta mai bine. Doar pentru cateva momente.

Alte simptome ale acestei afectiuni includ supraalimentarea, senzatia de greutate la nivelul bratelor si picioarelor. De asemenea, persoana se simte ranita de critica sau respingere. Persoanele cu depresie zambitoare au, de asemenea, un risc mai mare sa se simta deprimate seara. Ele simt nevoia sa doarma mai mult decat de obicei. In alte forme de depresie, starea ta de spirit ar putea fi mai proasta dimineata si s-ar putea sa simti nevoia de mai putin somn decat de obicei.

Cauzele depresiei zambitoare

Depresia zambitoare pare a fi mai frecventa la persoanele cu anumite temperamente. Este legata in special de persoane predispuse la anticiparea esecului. Persoane carora le este greu sa treaca peste situatii jenante sauumilitoare. Persoane care tind sa se gandeasca repetitiv, obsesiv, la situatii negative prin care au trecut.

Este dificil sa se stabileasca exact ce provoaca depresia zambitoare. Starea de spirit scazuta poate veni dintr-o serie de lucruri, cum ar fi probleme de munca, despartirea de partener, sentimentul ca viata ta nu are sens si scop.

Este foarte frecventa. Aproximativ una din zece persoane este deprimata. Iar intre 15% si 40% dintre acesti oameni sufera de forma atipica care seamana cu depresia zambitoare. O astfel de depresie incepe adesea la inceputul vietii si poate dura mult timp.

Daca suferiti de depresie zambitoare, este foarte important sa primiti ajutor. Cu toate acestea, din pacate, persoanele care sufera de aceasta afectiune de obicei nu o fac. Nu o fac pentru ca s-ar putea sa nu creada ca au o problema in primul rand. Asta in special in cazul in care par sa isi indeplineasca sarcinile si rutinele zilnice ca inainte. De asemenea, o astfel de persoana s-ar putea simti vinovata si sa rationalizeze ca nu are de ce sa fie trista. Asa ca nu va spune nimanui despre problemele ei. Si va sfarsi prin a se rusina de sentimentele ei.loading...

Adauga un comentariu