Local

Deputații de Iași dorm în Parlament! Au votat cu ochii închiși taxa de solidaritate care a salvat compania austriacă OMV Petrom: ”Nici eu nu sunt lămurit”

Publicat: 05 mai 2023
_____ Vizualizări 13 Comentarii
Deputații de Iași dorm în Parlament Au votat cu ochii închiși taxa de solidaritate care a salvat compania austriacă OMV Petrom Nici eu nu sunt lămurit
Parlamentarii de Iași explică de ce au votat taxa de solidaritate care a avantajat compania austriacă OMV Petrom

Deputații PSD și PNL au votat cu ochii închiși o lege ce avantajează compania austriacă OMV Petrom. În loc de 1 miliard de euro, compania va plăti o taxă de solidaritate de doar 300 milioane de euro. Un deputat de Iași a recunoscut că nu știe prea bine ce a votat

Taxa de solidaritate care trebuia impusă marilor companii de energie a trecut de votul din Camera Deputaților, în cursul zilei de 03.05.2023. În realitate, legea avantajează în special compania austriacă OMV Petrom. În loca să plătească peste 1 miliard de euro, austriecii au fost taxați doar cu 300 milioane de euro. Din 264 de deputați aflați în plen, 182 au votat ”pentru”, 28 au votat ”contra”, iar 44 s-au abținut. Împotriva legii au votat deputații AUR, dar și cei neafiliați. BZI i-a întrebat pe parlamentarii de Iași dacă au știut că au votat împotriva interesului național. Vasile Cîtea, deputat PSD de Iași, a răspuns sincer că nu a înțeles nimic din legea pe care a votat-o.

”Nici eu nu sunt lămurit. Nouă ni s-a spus că banii se recuperează, că lucrurile se reglementează”, a spus deputatul care a votat ”pentru”.

Sorin Năcuță, PNL: ”Nu putem face o lege specială pentru OMV”

Și Sorin Năcuță, deputat PNL Iași, a explicat de ce a votat taxa de solidaritate. Parlamentarul estimează că următoarea taxă plătită de OMV va fi mult mai mare.

”OMV va plăti impozitul de 300 milioane de euro. Asta e valoarea pe anul trecut. Va plăti proporțional. Nu putem face o lege specială pentru OMV în contextul cu Austria. Legea nu este împotriva interesului național. Cred că da, părerea mea (întrebat dacă următoarea taxă va fi mult mai mare -n.r.)”, a precizat Sorin Năcuță, deputat PNL de Iași.

Americanii nu plătesc taxa de solidaritate

În această fază, și compania americană Black Sea Oil&Gas a fost avantajată de noua lege aflată acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Reprezentanții companiei au invocat faptul că abia anul trecut au început extracția de gaze. În consecință, nu va plăti taxa de solidaritate. În forma inițială a legii prin care OMV avea de plătit peste 1 miliard de euro a fost pe masa președintelui Klaus Iohannis. Însă, actul normativ a fost retrimis în Parlament, pentru că nu erau condiții ce puteau fi acceptate de austrieci. Atât Nicolae Ciucă, prim-ministru și președinte al PNL, dar și Marcel Ciolacu, președintele PSD, au dat ordinul în partide ca această legea să treacă numaidecât. În timp ce marile companii străine primesc scutiri, românii de rând, dar și firmele locale se chinuie cu prețurile ridicate, inflația și incertitudinea zilei de mâine.

Comentarii
  • Javrele la javre trag. Iar despre semianalfabetul „exsportiv”…numai de bine.
    Poate data viitoare face schimb de ADN cu un Taxi, da’ la viteza mai mare. La cantitatea de alcool pe care o cara zilnic in tartita, nu mai trebuie imbalsamat.

  • Bine ca AUR a stiut foarte bine ce voteaza tradatorilor !, rasa mai dobitoaca si mai servila ca voi nici ca exista !, din pacate ori din fericire om fi nevoiti si noi la alegeri sa votam altceva decit ciuma rosie ori galbena !

  • Si voi chiar credeti ca nu au stiut ce voteaza????? Au primit comisionae sau alte facilitai, cum ar fi carburanti pentru masinile de serviciu!!!!

  • Ne doare in piouula de romani si Romania !, noi sa traim si sa mincam bine si familiile noastre sa se inbogateasca !, averile noastre sunt oricum mai mult in afara tarii !, ne chisam pe voi

  • sa va asteptati la cresteri de taxe, diferenta aia pana la un miliard trebuie acoperita din banii gusterilor :))))

  • Pai daca sunt prosti si slugi pe deasupra, cum sa voteze? Daca erau destepti, aveau carte, o meserie si nu se faceau parlamentari ca sa taie frunza la cani.

  • Mulţi nici nu ştiu pentru ce se află acolo.Locurile au fost cumpărate iar acum îşi plătesc datoria faţă de stăpânii lor.

  • Acum taxa pe solidaritate pîna la un miliard ar trebui plâtitâ de acești golani eșuați care se cred pulitici–iar în 2024 sț nu mai votâm turme de lingâi pulitici în grup –și asfel sâ stîrpim cele douâ ciume ciordace ce dâuneazâ grav populimi cum sînt al de ciutea și nâscuiți suli–

Adauga un comentariu