Actualitate

Deputatul Alexandru Muraru: „Declarația xenofobă a domnului deputat Emanuel Ungureanu denotă o crasă lipsă de cultură politică și educație!“

Publicat: 07 mart. 2021
Alexandru Muraru
Deputatul Alexandru Muraru

Deputatul PNL Alexandru Muraru anunță că a sesizat liderii USR să se disocieze de afirmațiile cu tentă xenofobă si calomnioasă a deputatului USR Emanuel Ungureanu la adresa președintelui Klaus Iohannis.

În plus, deputatul ieșean susține că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

„Le solicit domnilor Barna și Cioloș să se disocieze de afirmațiile cu tentă xenofobă si calomnioasă a deputatului USR Emanuel Ungureanu la adresa Președintelui Iohannis. Am sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Declarația xenofobă a domnului deputat Emanuel Ungureanu denotă o crasă lipsă de cultură politică și educație. Acea trimitere în limba germană (”Rușinos!Schamlos”) la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, într-un atac pretins politic, este de natură să intimideze și să stigmatizeze social pe criterii etnice.

Într-o țară în care discursul etnicist și discriminatoriu, bazat pe ideologii șovine și xenofobe, a lăsat traume atât de adânci în societatea românească, o astfel de declarație trebuie repudiată cu fermitate. De aceea, le solicit domnilor Dan Barna și Dacian Cioloș, co-președinți ai alianței USR-PLUS, să se disocieze de acest discurs și de afirmațiile deputatului Ungureanu, care alimentează tendințele xenofobe și de ura inter-etnică“, a declarat Alexandru Muraru.

Alexandru Muraru a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

Deputatul ieșean a precizat că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

„Totodată, am sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că acest comportament public intră sub incidența art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, în sensul că ”vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia”.

Astfel de atacuri meschine sunt de natură să afecteze pacea socială și să încurajeze comportamente discriminatorii în societatea românească și încălcarea dreptului la demnitate, în special al minorităților.

Convenția pentru apărarea drepturilor omului şi libertăților fundamentale prevede, la art. 10 alin. 2, faptul că libertatea de exprimare nu este un drept absolut și că această limitare „comportă îndatoriri și responsabilități”.  Convenția menționează, prin art. 17, interdicția utilizării unui drept cu scopul de a limita un alt drept.

Conform Constituției României, demnitatea omului este consacrată în art. 1 alin. (3) ca una dintre valorile supreme, limitele dintre libertatea de exprimare și dreptul la demnitate fiind definite în cadrul art. 30 alin. (6): „Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine”.

Acest aspect a fost reconfirmat în Decizia nr. 62 din 18.01.2007 a Curții Constituționale.

Comentarii
  • Decent ar fi ca ofițerii să-și poarte tresele la vedere pentru înlesnirea adresării. Avem de-a face cu un plutonier? Căprar?

  • Faptul că Ungureanu i-a adresat un cuvânt in germana dovedește cacedte xenofob? Bai Mirati, nu vrei tu să termini cu paranoia? Fa-ti un control psihiatric ca ceva nu este in ordine cu voi, ambii frati. Uite eu iti adresez doua cuvinte in tiganeste: sictir si mucles!!! Ce nenorocit.

  • Afara cu penalii si nebunii din parlament, guvern, orice formă de conducere din aceasta tara. A folosi intr-un text cuvinte dintr-o altă limbă, pentru a te face inteles de cel căruia i se adresează textul, iar cuvintele nu dac atingere in vreun fel , demnitatii persoanei in cauza, nu poate fi asociat cu xenofobia. Rușinos exprimă situatia in sine, numirea dnei Hosu in acea funcție. Sa-ti fie rusine dle Muraru pentru ca nu si inteligenta necesara sa privesti lucrurile corect. Dumneata trebuia sa realizezi ca dl Ungureanu are mare dreptate. Dar esti un clown prost, un imbecil, care face dintr-un nimic un mare rahat, pentru ca exact asta esti.

  • Fratii Muraru, doi veșnici bugetari într-un partid de dreapta. Wow. Ce căutați voi in Pnl, voi care nu sunteti in stare sa va remarcați cu ceva in mediul de afaceri? Sa compilezi texte scrise de altii, ca asta faceti, oricine o poate face. Jenant!!!

Adauga un comentariu