Actualitate

Deputatul PSD Silviu Macovei: De ce au ajuns alocațiile copiilor motiv de jonglerie politică la nivelul coaliției de guvernare? Justificări care mai de care mai creative, dar alocațiile rămân la fel!

Publicat: 16 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Deputatul PSD Silviu Macovei De ce au ajuns alocațiile copiilor motiv de jonglerie politică la nivelul coaliției de guvernare Justificări care mai de care mai creative dar alocațiile rămân la fel
Deputatul ieșean Silviu Macovei

Deși există o lege votată în Parlament de dublare a cuantumului alocațiilor pentru copii, guvernul Orban și acum guvernul Cîțu refuză sistematic să pună în aplicare această lege aprobată și promulgată de Președintele Klaus Iohannis, spune deputatul PSD Silviu Macovei.

După ce premierul Florin Cîțu a anunțat public faptul că alocațiile nu se vor mări până în ianuarie 2022, este rândul UDMR să încerce deturnarea nemulțumirilor părinților venind cu ideea ca alocațiile să fie în funcție de venituri.

„Este praf aruncat în ochi! UDMR încearcă să acopere refuzul lui Cîțu de a pune în aplicare legea care prevede clar mărirea alocațiilor! O astfel de idee, de alocații diferențiate, pică din start examenul constituționalității” explică deputatul ieșean Silviu Macovei, vicelider al deputaților social democrați.

Parlamentarul ieșean se arată complet nemulțumit de tergiversările administrației centrale de a mări alocațiile copiilor, după cum se cuvine: „PNL refuză sistematic să mărească alocațiile. Să nu îmi spuneți că nu sunt bani! Tot spune Cîțu că avem creștere economică record. Nu ar trebui să se vadă asta în viitorul copiilor noștri? Toate prețurile cresc, se fac achiziții deșănțate, nu se colectează bani la Stat, dar mărirea alocațiilor reprezintă o catastrofă financiară? Guvernanții aceștia își bat joc de părinți…” a continuat Silviu Macovei.

Parlamentarul ieșean se arată complet nemulțumit de tergiversările administrației centrale

Conform unui studiu al Institutului Național de Statistică emis în martie 2021, la nivelul anului 2020 sursele de venit ale gospodăriilor cuprinse în studiu sunt salariile (70%), alocațiile pentru copii (94%), alocația complementară (20%), ajutorul social (11%), pensiile de vârstă (8%), agricultura (8%), veniturile din activitățile sezoniere/activitatea de zilier (6%), banii trimiși din străinătate de către rude (4%).

În cazul gospodăriilor cu o singură sursă de venit, pentru 54% dintre aceasta este reprezentată salarii, iar pentru 33% de alocațiile pentru copii, 3% din agricultură și 10% din alte surse (pensii de vârstă, pensii de boală, ajutor social, alocație complementară, muncă ocazională etc.). Procentul gospodăriilor în care alocația copilului/copiilor reprezintă singurul venit a înregistrat o scădere comparativ cu 2018 și 2016, când 61% dintre familii, respectiv 49%, au declarat acesta ca fiind unicul tip de venit.

Alocația este o sursă extrem de importantă de venit, mai ales în rural și în păturile mai sărace ale populației. „Personal mă lupt de ani de zile să aduc pe agenda spațiului public dezbaterea privitoare la interzicerea achiziției de tutun și alcool din banii de alocație! Am un proiect de modificare a legii alocațiilor de stat prin care să venim în sprijinul familiilor care depind de alocația de Stat. Tutunul și alcoolul nu sunt produse de strictă necesitate, de aceea ele vor fi interzise a fi achiziționate din banii de alocație. În rest, se pot folosi banii pentru cumpărături de strictă necesitate, se pot economisi, se pot investi în beneficiul copiilor” anunță deputatul Silviu Macovei.

Reamintim că deputatul ieșean Silviu Macovei a mai depus în urmă cu 3 ani nu proiect de lege în acest sens, însă intenția PSD de a reface complet legea alocațiilor de Stat a făcut ca această prevedere să nu se materializeze. Acum, Silviu Macovei lucrează la un nou proiect de lege în această direcție. 

Comments are closed.

Adauga un comentariu