Prima pagină » Local » Deputatul Silviu Gurlui propune Legea METRIS pentru un metrou regional inteligent la Iași: „Un proiect strategic pentru viitorul Moldovei”
Deputatul Silviu Gurlui propune Legea METRIS pentru un metrou regional inteligent la Iași: „Un proiect strategic pentru viitorul Moldovei”

Deputatul Silviu Gurlui propune Legea METRIS pentru un metrou regional inteligent la Iași: „Un proiect strategic pentru viitorul Moldovei”

27 mai 2025, 15:16, 12 ,
Redacția BZI în Local

Deputatul AUR de Iași, prof. univ. dr. Silviu Gurlui, a depus în Parlament Legea METRIS – Metroul Regional Inteligent Suprateran Iași, un proiect strategic național menit să revoluționeze mobilitatea și să transforme Moldova într-un pol european de dezvoltare și tehnologie. Alături de Autostrada A8, METRIS reprezintă coloana vertebrală a unei noi viziuni de creștere durabilă pentru regiune, printr-un sistem de transport modern, sustenabil și adaptat nevoilor unei zone urbane în continuă expansiune.

„Am depus în Parlament, spre evaluare şi analiza, Legea METRIS – Metroul Regional Inteligent Suprateran Iași, proiect strategic național alături de Autostrada A8. Este un proiect esențial pentru transformarea Moldovei într-un pol european de dezvoltare, tehnologie și mobilitate.

METRIS + A8 = Coloană vertebrală a Moldovei viitoare

De ce este METRIS necesar acum?
Iașul este blocat de trafic, cu peste 100.000 de mașini/zi în zona centrală;
Poluarea cu PM2.5, benzen, oxizi de azot și zgomot afectează sănătatea publică;
Peste 500.000 de locuitori deserviți de zona metropolitană au nevoie de mobilitate rapidă, sigură și sustenabilă;
În următorii 10–15 ani, numărul autovehiculelor va exploda, riscând un colaps urban.
Se pierd zeci de milioane de euro anual din cauza blocajelor, bolilor și accidentelor rutiere.

Iașul are un relief colinar jos, cu platouri și văi largi, similar cu cel din Ottawa (Canada) sau Lausanne (Elveția), unde metroul ușor suprateran funcționează cu succes. Tipul de sol predominant în regiunea Iașului – stabil, argilos și nisipos – permite implementarea rapidă și ieftină a unei infrastructuri supraterane modulare. Această configurație geografică și urbană face din Iași un oraș ideal pentru o rețea de metrou regional de tip light rail, dovedită deja în orașe comparabile ca topografie și densitate, un sistem de metrou ușor complet automatizat, de tip VAL (Véhicule Automatique Léger). Sistemul VAL este complet automatizat, fără mecanic de tren, care utilizează vagoane electrice ușoare, cu circulație frecventă și infrastructură compactă, în mare parte supraterană sau semi-încastrată. Este întâlnit în orașe precum Lille, Toulouse, Rennes, Torino și reprezintă o soluție extrem de eficientă pentru orașe cu relief colinar sau densitate medie, având costuri reduse, operare sigură și capacitate mare de transport la intervale scurte.

METRIS este proiect de infrastructură de interes strategic național, alături de Autostrada A8 – două investiții esențiale pentru a reda Iașului și întregii regiuni Nord-Est statutul binemeritat de centru european.

Proiectul leagă direct ZRT – Zona Roșie Tehnologică (desemnata proiect strategic, printr-o propunere legislativă separată), viitorul nucleu al cercetării și industriei high-tech din România, de Aeroport, universități, spitale, cartiere și coridoarele europene TEN-T.

Cele trei linii METRIS sunt clare și fundamentate:

Linia 1: Lețcani – Rediu – Păcurari – Gara – Podu Roș – Nicolina – Frumoasa – Holboca – Tomești (19,6 km)
Linia 2: Aeroport – Ciric – Tudor Vladimirescu – Podu Roș – CUG – Miroslava – Lunca Cetățuii (21,4 km)
Linia 3: Bucium – Socola – Palas – Tg. Cucu – Universitate – Copou – Agronomie (17,8 km)

Total: 58,8 km (83% suprateran, 17% subteran), 42 de stații moderne.

Interconectări strategice:
Autostrada A8 – noduri intermodale și parcări Park&Râde;
Aeroportul Internațional Iași – flux rapid spre centrele universitare și industriale;
ZRT – Zona Roșie Tehnologică – conectare directă la metrou pentru cercetători, ingineri, studenți;
Spitale, universități, campusuri, parcuri tehnologice.

Este un proiect fezabil, etapizat, finanțabil și cu impact major:
Cost total estimat: 1,54 miliarde euro
Finanțare: minimum 50% fonduri europene nerambursabile
Capacitate: peste 120.000 pasageri/zi
Venituri directe + indirecte: peste 90 mil. EUR/an
Reducerea traficului auto cu ~25%
Reducerea poluării și a bolilor respiratorii
Locuri de muncă și atractivitate pentru investiții și turism

Legea METRIS creează cadrul legal și instituțional pentru ca acest vis să devină realitate.

Iașul devine orașul-pilot pentru un nou model de mobilitate inteligentă, sustenabilă și eficientă.

METRIS + A8 + ZRT
Moldova care renaște.
România care recuperează decalaje.

Vreau să precizez că proiectul este gândit și estimat pe bază mai multor studii individuale și expus în spațiul public, parțial, în mai multe rânduri. E un efort considerabil dar acesta este momentul zero de la care începem efectiv analiza riguroasa dpdv legislativ, al comisiilor de specialitate, avize, reglementari, etc. E un proiect foarte mare și vom avea multe provocări, dificultăți, întrebări şi dezbateri. Dar orice amânare e o pierdere nejustificată pentru semeni. Să fie cu succes! Nu neapărat pentru generațiile astea ci cu atât mai mult pentru cele care ne vor urma, să le lăsăm ceva frumos, eficient şi demn de un aşa centru universitar, economic şi cultural al României”, a transmis prof. univ. dr. Silviu Gurlui, deputat AUR de Iași.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Staţiunea populară din Turcia care a ajuns pustie. Era inima petrecerilor vara, de ce au abandonat-o turiştii
observatornews.ro
Rezultate Bac 2025. Edu.ro afişează notele la probele scrise înainte de contestaţii
Playsport.ro
Locul din România unde se află o icoană unicat în lume: cea mai umană reprezentare a Fecioarei într-o ipostază nemaivăzută
Evz.ro
Cea mai fierbinte vară din ultimii ani. A venit prognoza meteo
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Vestea dimineții despre Ion Iliescu: „Are orele numărate”
Dailybusiness.ro
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
RomaniaTV
EDU.RO REZULTATE BAC 2025. Află cu un singur click notele la Bacalaureat. Când se depun contestaţiile
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
BNR pune jar pe spaimele românilor. Anunţul zilnic care îţi scoate bani de pe card fără să ştii
redactia.ro
Măsura fiscală de care nici nu a vrut să audă Nicușor Dan. Președintele le-a blocat cererea lui Bolojan și lui Grindeanu
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • Care A8? Ala inceput acum 18 ani in urma? Sau ala pentru care se lauda ca se liciteaza deja pentru 17 km in 4 ani?

  • Și Bahluiul ,,e reabilitat total…”. Ce ambarcațiuni super circulă pe el…au niște pene foarte frumos colorate.Hai să discutăm discuții… Da’ un proiect pt metrou care să circule pe deasupra Mitropoliei și peste Palatul Culturii, nu ?

  • Mai nebunilor cu proiecte, astia din primarie in 12 ani n-au avut bani sa renoveze 2 cinematografe pe str. Lapusneanu si voi bateti campii cu proiecte de miliarde? In urmatorii 50 de ani nu se va construi nimic nou!

  • Trenurile urbane ar fi solutia.:
    Letcani-Pacurari -Gara-Nicolina și de aici o ramura spre Socola-Ungheni si alta spre Bârnova -Ciurea.
    Cred ca atat s -ar putea face ,realisti rămânând.

  • De metroul iesean a auzit cineva
    Adica linia principala, de la Letcani la Holboca.
    Masinile de sapat tuneluri de la Metroul din Cluj sa fie aduse la Iasi.
    Iasul va ajunge la un milion de locuitori nu peste mult timp,
    Trebuie sa ne pregatim

  • Avioane … trebuie sa facem lucrurile pe rand si sa rezolvam ceea ce este inceput.

  • E sănătos asta .Nu ai o șosea de centură A8 și A7 au plecat din sens contrar până mai ajunge in Iași mai trec ani buni. Jules Verne

  • Nenea profesoru, cu juma din banii ăștia rezolvi trei intersecții mari , P.Ros, P.Socola, Gara cu pasaje supra/subterane, că aici e blocajul cel mai mare in trafic. Plus mult discutata sosea de la Letcani Brătuleni Belvedere. Cred că mai rămân ceva firfirici și pentru altceva,daca nu vă băgați voi ghioambele, cum e la români.

  • E genul de proiect : Proiectul Mihai Chirica, bate campii in stil elegant.

  • Eu vreau si Bahlui navigabil pe dedesupt iar deasupra regim de autostrada.

  • Metrou suprateran ,nu subteran ! Este mai ieftin ca cel din Cluj si cu mai multe linii ! Sunt bani europeni pentru acest lucru.Daca nu facem proiecte normal ca ,nu o sa facem nimic !

  • ba sinecura visezi OZN uri deja? Te simtesti bine asa cu capusorul. Crezi ca ti merge asa sa te frezezi la patru ace elegant parfumat sa vii tu aici sa faci gargara si sa prinzi OZN uri. Bugetaras de lux toata viata ta. Mai tine o asa ca o sa ajungi la MARSSSSSSSSSSSSSS MA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`