Local

Deputatul Silviu Macovei: „Cine este de vină că turismul se prăbușește la Iași?” (P)

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Deputatul Silviu Macovei Cine este de vină că turismul se prăbușește la Iași P
Deputatul Silviu Macovei

Datele Institutului Național de Statistică arată că Iașul înregistrează una dintre cele mai mari scăderi ale numărului de turiști din România! Comparativ cu anul 2023, în acest an sunt cu 64.000 de turiști mai puțini, ceea ce se traducere într-o scădere procentuală de -8.3%, asta în timp ce alte județe din regiunea Nord Est au înregistrat creșteri chiar de 9% (Bacău).

Datele oficiale se referitoare la turiștii străini din luna martie a acestui an comparativ cu martie 2023 arată o situație și mai gravă: dacă în 2022 ajungeau în Iași aproximativ 6.000 de turiști
străini, în martie 2023 doar 5.488, iar în martie acest an numărul este de doar 4.205, adică o scădere de 30% față de acum doi ani! Datele prezentate în presă arată în detaliu dezastrul spre care se
îndreaptă turismul ieșean și, evident, această situația a trezit critici serioase din partea politicienilor locali.

Deputatul PSD Silviu Macovei se arată dezamăgit de această situație:

„Am citit îngrozit datele de la INS referitoare la turismul din Iași. Este aproape de neconceput cum un oraș superb, de mărimea Iașului, să aibă o asemenea scădere! Asta în pofida faptului că aveam un puternic turism de weekend, de afaceri, academic, schimburi culturale și religioase!. Este absolut normal să ne întrebăm cine este vinovat de această scădere dramatică…”.

Deputatul ieșean aduce în discuție un eveniment ce ar fi trebuit să fie de „renume mondial” și să aducă „mii de turiști” la Iași (conform predicțiilor optimiste ale PMI): E-sports. Silviu Macovei reamintește că a cerut public PMI să prezinte un plan de impact al acestui campionat mondial de jocuri electronice și un plan predictiv cu privire la beneficiile pentru oraș.

„Am cerut public o justificare pentru cheltuirea fondurilor publice. Până la urmă, datele statistice arată că, în pofida celor peste 6 milioane de euro cheltuite cu E-sports, (bani ai ieșenilor, nu sponsorizări!) în 2023 la Iași au fost 12.000 de turiști mai puțini (!) față de 2022! Tot campionatul mondial de E-sports a adus în Iași doar 1.000 de turiști, mai precis 700 de concurenți și restul echipele lor. Adică, am cheltuit milioane de euro din banii ieșenilor ca să avem și mai puțini turiști! Acest exemplu este edificator pentru performanța negativă a administrației liberale a orașului și județului Iași! Mai mult, Campionatul E-sports a fost realizat pe banii ieșenilor în parteneriat cu Ministerul digitalizării condus atunci de Sebastian Burduja (alt mare liberal!), care acum îndrăznește să candideze la Primăria București unde speră, probabil, să facă scamatorii de imagine și cu banii celor de acolo!” a explicat deputatul Silviu Macovei.

Parlamentarul ieșean speră ca foarte curând atitudinea față de turism a autorităților din Iași să fie mai realistă odată cu schimbarea iminentă a administrației județului și municipiului Iași.

„Nu știu câte dovezi mai avem nevoie ca să înțelegem că actuala administrație liberală ne îndreaptă pe toți ieșenii, ca un „Titanic”, spre icebergul declinului și al nepăsării. Să ai un oraș precum Iașul și să pierzi turiști în timp ce peste tot în țară turismul crește, este absolut jenant. Lucrurile trebuie să se schimbe!” a încheiat deputatul Silviu Macovei.

Comentarii
  • Ma pis pe statistica ta. E plin de turisti din VS, BT, NT etc. Unde sa mai incapa si altii? Te-ai uitat prin trafic? Mai vrei si alti turisti? Ce sa viziteze in Iasi? Ai un cacat de palat si atat.

  • Cum cine e vinovat? Nea primarele care este … nu exista nici o viziune despre asta. Orasul/judetul este condus de niste melteni care nu fac nimic 3 ani dintr-un mandat si in ultimul an, spala ochii pensionarilor care nu ies din oras cu multe floricele, gazon, o asfaltare in ras pe unde nu trebuie, etc.
    Daca nici peste 2 saptamani nu se rupe pisica la vot si toti inghesuitii din oras nu ies la vot asa o sa ramana.

  • Conduce ţara un turist adevărat. Conduce viaţa economică un covrigar. Conduce oraşul un mare admirator de dosare penale. Judeţul? E condus de un mare tablagiu. Concluzia?
    Ce bine este la noi…Ce nevoie mai avem noi de turişti, dacă ne merge al dracului de bine…

Adauga un comentariu