National

Deranjată de zgomotul produs de vecinii care își renovau apartamentul, o femeie a sunat la 112! A fost amendată cu 1.500 de lei

Publicat: 15 ian. 2021
Femeie deranjată de zgomot
O femeie a sunat la numărul unic de urgență 112, dar a fost amendată. Nici instanța nu i-a dat câștig de cauză.

O femeie din București a fost amendată cu 1.500 de lei, după ce a sunat la 112, reclamând că vecinii fac prea mult zgomot la renovarea apartamentului.

Totul s-a petrecut în luna martie a anului 2020, când o femeie, deranjată fiind de zgomotul produs de vecinii care își renovau apartamentul, a apelat numărul unic de urgență 112. Cu toate acestea, ea a fost amendată cu suma de 1.500 de lei pentru apelarea nejustificată a serviciului. Între timp, a contestat amenda în instanță, relatând faptele: în jurul orei 12.00 se pregătea să îl culce pe copilul în vârstă de doi ani, dar la unul dintre apartamentele învecinate se efectuau lucrări de construcție care produceau un zgomot infernal. Judecătoria a decis menținerea amenzii. Dar oare de ce?

Femeia a fost singura persoană care a apelat la 112 și a fost amendată

Femeia a susținut că „zgomotul provocat de lucrările efectuate nu era unul în limite rezonabile (nici măcar cum este clasicul zgomot de bormașina), ci era provocat, cel mai probabil, de spargerea unui tavan/perete cu un aparat contondent”. Ea a adăugat că „nu era prima dată când vecinii respectivi efectuează lucrări de construcție care provoacă zgomote și disconfort foarte mari, petenta nefiind singura persoană care a apelat la 112 din acest motiv”.

În cadrul procesului, prin care bucureșteanca a solicitat anularea amenzii, a mai precizat că și polițistul care a fost prezent la fața locului a constatat zgomotul. Se pare că acesta a contrazis-o, spunând co orele de liniște încep la 13:00, iar ea reclamase gălăgia la „doar” 12:50.

În apărare, femeia a mai susținut că „nu este prima dată când vecinii provoacă asemenea zgomote”. Mai mult, ea a spus că zgomotele persistă și după ora 13:00, în ciuda perioadei stabilite pentru odihnă.

De asemenea, bucureșteanca a completat că „nu a urmărit în niciun moment alertarea nejustificată a autorităților, din contra, apelul la 112 a avut drept scop solicitarea concursului forței coercitive a statului, pentru a-i fi respectat dreptul de a conviețui în liniște alături de fiul sau de numai 2 ani”.

Judecătoria a decis menținerea amenzii

Judecătoria Sectorului 1 București a decis menținerea amenzii, explicând că „zgomotul determinat de efectuarea lucrărilor de construcție poate atrage răspunderea contravențională a persoanelor în cauză numai în ipoteza în care lucrările de construcție sunt efectuate în timpul programului de liniște”.

„Deși, efectuarea acestor lucrări produce un zgomot deranjant pentru ceilalți locatari, chiar și în afara programului de liniște, petenta trebuie să conștientizeze că locuiește și cu alte persoane care au dreptul de a întreprinde acțiunile necesare pentru renovarea unităților locative, în pofida faptului că îi crează un oarecare discomfort”, a arătat judecătorul de la Judecătoria Sectorului 1.

Același judecător a mai susținut că „prin apelarea serviciului 112, petenta nu a învederat o situație în care este periclitată viață, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul”.

„Având în vedere că petenta nu se află într-o situație în care să-i fie periclitată viață, integritatea corporală ori sănătatea, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul, această apelând serviciul de urgență doar pentru că era incomodată de lucrările de renovare efectuate în afară programului de liniște, instanța apreciază că a avut loc o alertare falsă (n.a. a serviciului de urgență) în sensul art. 32 alin. 1 lit. b din O.U.G. nr. 34/2008”, se mai arată în sentința Judecătoriei Sector 1, care nu este definitivă.

Adauga un comentariu