Boli si tratamente

Deschisa sau inchisa? Ce ne spune culoarea scaunului despre sănătatea noastră

Publicat: 09 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Deschisa sau inchisa Ce ne spune culoarea scaunului despre sănătatea noastră
Sângerarea în partea inferioară a tractului digestiv poate fi cauza scaunelor roșii aprinse.

Scaunul normal al unui individ ar trebui să aibă forma unui cârnat cu grosimea de 4 cm și lungimea de 15 până la 20 cm. Culoarea sa, maro deschis sau maro închis, este determinată în esență de conținutul său de pigment biliar, de altfel de anumite alimente (spanac, cacao, afine, morcovi, sfeclă etc.)

În dieta lacto-vegetariană, scaunul este mai deschis la culoare; în dieta cu carne, mai închis. Prima parte a scaunului este accidentată, restul este netedă; este acoperita cu puțin mucus transparent. Mirosul este slab, determinat de prezența skatolului și indolului, substanțe chimice produse de bacterii din aminoacidul triptofan, care scapă de asimilare. Un miros puternic sau acru este anormal. La om, la fel ca la cai, câini, pisici, scaunul normal nu murdărește anusul. Nu trebuie să folosiți niciodată mai mult de o bucatica de hârtie igienică pentru a va șterge, iar hârtia igienică ar trebui să rămână curată sau în cel mai bun caz să adune urme de mucus.

Într-o mișcare intestinală tipică, aproximativ 75% din volumul scaunului este apă. Celelalte 25% constau dintr-un amestec de substanțe diferite, inclusiv bacterii vii și moarte, resturi alimentare, particule alimentare nedigerate, de obicei din alimente fibroase, cum ar fi semințe, nuci, porumb, fasole, precum și substanțe din intestine și ficat, cum ar fi mucusul și bila (un lichid verde închis până la maroniu gălbui). Mai mulți factori pot influența conținutul scaunului, inclusiv dieta, medicamentele, suplimentele și prezența bolilor gastro-intestinale, a infecției sau a tulburărilor.

Ce înseamnă culoarea scaunului?

Maro

Scaunele sănătoase sunt de obicei maronii datorită prezenței bilei și bilirubinei, un produs care rezultă din descompunerea celulelor roșii moarte din intestine.

Verde

Scaunele verzi sunt de obicei rezultatul consumului de cantități mari de alimente verzi, cum ar fi legumele cu frunze verzi sau alimentele care conțin colorant verde. Suplimentele de fier și spirulina pot face, de asemenea, scaunele verzi. Cu toate acestea, scaunele verzi pot însemna, de asemenea, că tranzitul colonic este prea rapid. Bila devine de obicei mai închisă pe măsură ce călătorește prin colon, dar rămâne verde dacă se mișcă prea repede.

Galben și miros urât

Acestea sunt rezultatul malabsorbției grăsimilor legate de disfuncția pancreatică din cauza sărurilor pancreatice insuficiente. Acesta poate fi un semn de intoleranță la gluten sau de boală mai gravă. Consultați imediat un medic.

Negru

Dacă scaunele sunt negre, este important să vă adresați medicului, deoarece poate fi un semn de sângerare internă din cauza unei tumori sau a unui ulcer în tractul digestiv, mai ales dacă scaunul are un miros urât și asemănător cu gudronul. Există, totuși, mai multe cauze benigne ale scaunelor negre, inclusiv ingestia de subsalicilat de bismut, suplimente de fier, lemn dulce negru, afine sau alte alimente închise la culoare.

Galben / maro deschis / gri

Scaunul galben strălucitor poate semnala prezența unei afecțiuni cunoscute sub numele de giardioză. Scaunele galbene sau palide pot fi rezultatul scăderii producției de săruri biliare, deoarece scaunele maro normale își schimbă culoarea pe măsură ce bila se scurge. Scaunele palide (galbene sau gri) pot semnala o problemă cu ficatul sau vezica biliară, deci ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră dacă acestea sunt frecvente. Dacă în același timp urina are o culoare închisă, este un caz grav.

Roșu

Sângerarea în partea inferioară a tractului digestiv poate fi cauza scaunelor roșii aprinse. Sângerarea poate rezulta din boli inflamatorii intestinale, diverticulită, hemoroizi, fisuri, polipi sau cancer colorectal. Apariția sângelui după o mișcare intestinală este adesea legată de existența hemoroizilor interni sau externi care sângerează după ce au fost evacuați. Scaunele roșii, totuși, pot să nu aibă legătură cu sângerarea, daca se consumă cantități mari de alimente care conțin colorant roșu, cum ar fi prăjituri sau cereale pentru micul dejun ambalate, sosuri și supe pe bază de roșii și sfeclă.

Portocale

Dacă consumați exces de beta-caroten din suplimente sau din legume precum morcovi, cartofi dulci, dovlecei, anumite legume verzi cu frunze și anumite ierburi, scaunul poate părea portocaliu.

Albastru

Consumul unei cantități mari de alimente albastre (de exemplu, afine) sau băuturi cu colorant albastru poate provoca colorarea scaunelor.

Argintiu

Este posibil să aveți scaune argintii. Acesta este un semn îngrijorător despre starea intestinului. Când fecalele au culoarea unui sfeșnic vechi din argint oxidat, este important să consultați un medic.

Adauga un comentariu