Local

Descinderi de amploare la Iaşi în zona centrală! Sunt vizați mai mulți dezvoltatori imobiliari. 40 de percheziții răscolesc Iașul într-o anchetă privind infracțiuni economice! – EXCLUSIV / UPDATE / FOTO

Publicat: 28 iul. 2020

Marți, 28 iulie 2020, au loc mai multe descinderi în zona centrală din municipiul Iași. Sunt vizați mai mulți dezvoltatori de imobiliare.

Update 21.38: Printre suspecți se regăsește și Aura Pîrvu, fost inspector la Finanțe.

Update 21.15: Dragna Spătariu a ieșit de la audieri. Asupra angajatei dezvoltatorului imobiliar nu s-a impus niciun fel de măsuri preventive.

Update 20.00: Alte două persoane au intrat în aceste momente la audieri. Este vorba despre Nedelcu Ion, un angajat al dezvoltatorului imobiliar și o femeie.

UPDATE 19.10:

„La data de 28.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 40 de percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de folosire cu rea-credință a creditului societății, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăți comerciale, controlând alte societăți ca administrator de fapt, acționând, de asemenea, și în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soție, cu angajații săi și cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iași, cu scopul de a obține sume mari de bani prin sustragerea și neplata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

Astfel, imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei imobilelor (apartamente) cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%.

În fapt, grupul infracțional organizat era structurat pe două paliere, astfel:

– un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au inițiat și constituit gruparea și care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcția noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal,

– un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat și au sprijinit gruparea și care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi. Banii erau ulterior reintroduși în circuitul civil prin creditări ale societăților și achiziții de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12.000.000 euro.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Suceava, Vaslui, Botoşani și Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași și al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție „, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.

UPDATE 16.25: Pe numele unuia dintre cei duși la audieri există dosar penal in rem pentru trafic și consum de droguri. Surse judiciare susțin că, în anchetă, sunt vizați și funcționari publici.

UPDATE 13.23: De asemenea, în dosarul deschis de anchetatori este vizat și un dezvoltator imobiliar din Pașcani care construiește în municipiul Iași.

UPDATE 13.19: Mașinile unuia dintre dezvoltatorii imobiliari au fost aduse de forțele de ordine de la BCCO în parcarea subterană a unui complex rezidențial din Copou.

UPDATE 12.46: Poliţiştii au stat ore întregi la Hala Centrală unde au verificat mai multe documente.

UPDATE 12.41: Percheziţii au avut loc şi la dezvoltatorul imobiliar Bogdan Istrate din Valea Adâncă.

UPDATE 12.23: O femeie a fost luată la audieri de poliţiştii de la BCCO și dusă la un punct de lucru. De asemenea, sunt vizați de ancheta procurorilor nu mai puțin de 17 persoane.

UPDATE: În acest moment, o mașină de la Jandarmerie se află în fața casei celui mai important dezvoltator imobiliar din Iași. Locuința acestuia este în cartierul Tătărași. În fața porții acestuia sunt jandarmi de la Jandarmeria Bacău și cel mai probabil polițiștii fac percheziții în casă.

La acest moment nu se cunosc detalii privind acest caz, surse din piața imobiliară susținând că ar fi vorba despre niște infracțiuni economice mărunte. În piața imobiliară se fac tot felul de pariuri legat de acest subiect și toate personajele implicate în poveste.

Știrea inițială

În cadrul perchezițiilor forțelor de ordine participă circa 150 de jandarmi și polițiști. Descinderile sunt făcute de BCCO Iași (Brigada de Combatere a Criminalității Organizate).

Persoanelor vizate li se aduc acuzații de delapidare, constituirea de grupuri infracționale, evaziune fiscală.

Dezvoltatorii foloseau activitățile imobiliare pentru spălare de bani și alte infracțiuni de natură economică.

Percheziții la suspecți de trafic de persoane din Iași! Mascații au descins în mai multe locuri!

Agenții din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) au descins pe data de 15 iulie în mai multe locuri din Iași. Oamenii legii, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au demarat o anchetă cu privire la desființarea unei rețele de trafic de persoane.

Ridicați în urma acestor percheziții și duși la audieri

Surse judiciare au precizat că, în urma acestor percheziții care au avut loc pe data de 15 iulie 2020, mascații au ridicat mai multe mijloace de probă, documente și bunuri.

De asemenea, mai mulți suspecți au fost duși la audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) București.

Ulterior, anchetatorii DIICOT București vor decide ce măsuri legale se impun ân această cauză, de trafic de persoane.

14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe. Două persoane, reţinute pentru înşelăciune, spălare de bani şi delapidare

14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe. Două persoane, reţinute pentru înşelăciune, spălare de bani şi delapidare. Miercuri, 15 iulie 2020, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore a două persoane şi control judiciar pentru alte patru pentru săvârşirea mai multor infracţiuni. Inculpaţii ar fi constituit un grup infracţional organizat şi sunt acuzaţi de înşelăciune, delapidare şi spălare de bani.

„La data de 01.07.2020, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Bacău au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare pe raza județelor Neamț, Botoșani, Iași și a municipiului București în urma cărora au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, telefoane mobile utilizate în activitatea infracțională, dispozitive de stocare a datelor și diferite sume de bani.”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.

14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe

În urmă cu doi ani s-a constituit un grup infracţional organizat. Cu ajutorul unor persoane cu o condiţie socială nefavorabila, gruparea a preluat mai multe societăţi comerciale şi le-ar fi utilizat pentru achiziţionarea unor mărfuri.

„În fapt s-a reținut că, începând cu luna decembrie 2018, pe raza municipiului Roman, județul Neamț, s-a constituit o grupare infracțională organizată care prin intermediul unor persoane interpuse, de condiție socială precară, a preluat mai multe societăți comerciale cu bonitate financiară ridicată, pe care le-a utilizat într-o primă etapă la achiziționarea unor mărfuri de la diferiți furnizori.”, potrivit sursei citate.

Pentru plata mărfurilor au fost emise bilete la ordin sau file CEC care la termenul scadent au fost refuzate la plată pentru lipsă de disponibil în cont. Astfel, membrii grupului au prejudiciat un număr de 23 de persoane juridice, cu suma totală de aproximativ 2.400.000 lei.

Comentarii
 • Daca devii mare, sa devii cu bani cinstiti, nu din spalari de bani! De unde au bani de blocuri evaluate la zeci de milioane de euro, din credite, nu cred! Si incet incet, Chirica nu mai are finantare. Poate DIICOT intra si in primarie ca banii murdari is si in „spagi”, nu? Sau alea il platite cu bani cinstiti? Tic tac, tic tac…. Chirica

 • Pentru ARgos alias Partidul Verde: Chirica are finantare puternica.
  In 2016 consilierul Boca l-a bagoslovit cu 500.000 euro pentru campania electorala.
  In cate scandaluri l-ai vazut pe Boca ? Totul face legal, doar intr-un timp mai scurt decat ceilalti.
  Boca si Surdu, tovarasii lui Chirica + restul Zamosteanu, Niculita, Bolobita, restul sunt purici mici.

 • Cerem o initiativa civica prin care sa se modifice legile penale din romania astfel incat eliberarea conditionata si pedepsele cu suspendare, sa fie cu adevarat conditionate de Plata totala a prejudiciului dovedit de instanta!!

 • Poate îi întreabă și pe Corduneni si pe cei din clanul Cosmos de unde au bani pentru a construcția caselor din Miroslava. Alo …. BCCOA și Oficiul de Spalarea a banilor treziți-vă! Romeo Stanciu , săgeată lui Cosmos, face ditamai cartierul de vile pe Dealu Nucului in Miroslava unde diriginți de șantier sunt progeniturile lui Cosmos.

 • Poate vor apare mai mulți polițiști procurori gen Ailimasteanu,e aproape singura soluție sa scăpăm de bandiți. Sa iasă urgent la iveală legăturile acestor bandiți cu lumea politica locală,politicienii corupți sa fie arestați si condamnați la urgentă,averea statului reîntregită cu sumele sau bunurile confiscate de la bandiții condamnați,asta este ce- am pohtit toată viața. Trăiască DIICOT si BCCO ! _sa urmeze escrocii politici din cj și toate primăriile ieșene,sa fie călcate de cohorte de jandarmi și polițiști,procurori !

 • Iancu ai dreptate teoretic in Romania nu se recupereaza prejudiciul pentru ca sumele au fost folosite in Campanii Electorale de catre toti candidatii. Asa ca cine castiga alegerile are obligatii fata de sponsori.

 • O mare vrajeala de 2 lei marca diicot, dna, bcco…cred ca principala proba la angajare pentru ei este cum sa scrie o telenovelă pe care să o joace cand sunt alegeri. Sunt platiți cu MILIOANE DE EURO ca sa se facă că plouă! RUȘINE PRESEI LOCALE, SERVICIILOR ȘI JUSTIȚIEI PENTRU CA AU DEVENIT CURVELE POLITICIENILOR ȘI MAFIOȚILOR!

 • Romeo Stanciu se duce la puscarie impreuna cu Mereuta Lacramioara , Anghelache Ciprian Constantin , Merinde Mihaela , Mihaila Ioan zis Nicu . Procesul e la Curtea de Apel Iasi.

 • Bai baieti, la Zamosteanu cheia afacerii este in mainile doamnei de fier Aura Pirvu…care a lucrat la Inspectie fiscala in fisc…a trecut de la nivelul cand primea spaga in urma controalelor…acu dadea ea spaga ca sa uasa ok

 • Functionari publici? Deci pica si analfabetul ala de Dumitrascu zis Scafandrul care deschide usa cu capul la Primarie pt parvenitii astia…

 • Pai nu, stie Aura de ce a lasat fiscul pentru dezvoltatorul Cristin…are si un copil cu el, conduce un super Porsche!!! A fost slaba si in fisc cand facea controale…e praf la contabilitate

 • Combinatia e simpla: banii de la Secu si de pe trafic cu droguri gen cele 2 tone de pe Dunare si Marea neagra sunt impinsi in abaceri imobiliare. Sagetile sunt interlopi gen St Popescu- Coca Bularga, Bacaoanu-Plugaru-proxenetism, Niculița-hoț pos Germania- Chirica, zamosteanu-sri-heroina, Scafandru-Tomorug-Nichita, Tolea-VaneaDruța( Kgb) , fratii Petreuș-Exclusive residence( mafia turca si evrei) . Astia au fost sifonati de cel cu masinile de lux de pe Independentei care aducea coca in piese de masina 😉

 • Baiatul lui Costel l-a turnat pe Florin Vais ca sa-si reduca pedeapsa iar Florin i-a turnat pe „imobiliari” ca sa-si reduca si el termenul…Sa vedem pe sine toarna „imobiliarii” .. au aparut 2 case destul de mari una langa alta pe dealul Galatei iar un salar de primar e cam 3-4000€ .. nu prea iese socoteala..

 • pe Nichita cine l-a turnat ?
  doar astia nu vor sta singuri la inchisoare ani buni iar ceilalti vor papa banii in continuare
  latul se strange

 • Ghici ce? Baca-anu se ocupa in Londra tot de constructii, cauta pe company house GLASS HOUSE J&B 120999XX. Acolo este un dosar deschis impreuna cu BCCO ce il vizeaza pe el si pe apropiatii lor de la Londra, autoritatile londoneze ii supravegheaza, existand suspiciunea ca fondurile provin din Iasi, Romania, fiind implicati mai multi dezvoltatori locali dar si o patroaana de la Brasov ce detine o firma de termopane. In acelasi dosar sunt urmariti apropiati ai lui Catalin C. pentru proxenetism, camatarie si spalare de bani sub acoperirea mai multor societati deschise in Londra dar si in Romania, Iasi.

 • Sa i vina rîndu di lui Ștefan Popescu sa intre in primărie cea mai mare Corupție și ilegalități acolo se întîmplă Bv Dicot

 • Bag de seama ca maine va fi coada la Finante. Merg baietii investitori sa mai plateasca din taxe …. Ca tare le mai place shaworma…. Oare a apucat sa dea peschesul pentru blocul din Dacia si cele din Copou ? Sau ramane Mishulica cu ochii in drum

 • Trezirea bucurestiu , domnul Chirica care deține discoteca tiki Village , își pune portari polițiști de la trupele speciale , cum este posibil ?

Adauga un comentariu