Local

Descoperire de groază lângă Târgu Frumos. Proiectile rămase din cea mai sângeroasă bătălie din Al Doilea Război Mondial au ieșit la iveală

Publicat: 10 nov. 2020
Urme ale Bătăliei de la Târgu Frumos din județul Iași din Al Doilea Război Mondial au ieșit la iveală recent
Bătălia de la Târgu Frumos din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Descoperire de groază făcută în două localități din județul Iași de pompierii din cadrul ISU. Urme ale celui de-Al Doilea Război Mondial au ieșit la iveală zile la rând în comuna Golăiești și orașul Târgu Frumos. În cele două localități au fost descoperite mai multe proiectile de război de pe urma conflictului militar de acum aproape 8 decenii. Bătălia de la Târgu Frumos din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial a lăsat urme adânci în zona respectivă

Angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au fost solicitați în ultimele zile în mai multe zone din județ pentru a ridica o serie de proiectile provenite din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Geniștii din cadrul ISU Iași au descoperit în comuna Golăiești și orașul Târgu Frumos muniție de război rămasă neexplodată, muniție care a fost ridicată și lăsată în grija polițiștilor din cele două localități din județul Iași.
Angajații ISU Iași au fost solicitați timp de două zile la rând în orașul Târgu Frumos pentru a ridica un set de proiectile provenite din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

„În data de 6 noiembrie 2020, ora 23:50, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în orașul Târgu Frumos, pe un teren viran, pentru asanarea terenului de muniția rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare. În urma intervenției a fost identificat un proiectil perforant de calibru 75 milimetri, care a fost lăsat în paza poliției, în vederea ridicării acestuia în următoarea zi.

Istoricul bătăliei de la Târgu Frumos. Conflict sângeros în județul Iași

A doua zi, pe 7 noiembrie 2020, geniștii ISU Iași au revenit la Târgu Frumos pentru a ridica un alt proiectil. „În data de 7 noiembrie 2020, ora 11:10, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în orașul Târgu Frumos, județul Iași, pe un teren viran, pentru asanarea terenului de muniția rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare. A fost ridicat, transportat și depozitat un proiectil perforant de calibru 75 de milimetri, în vederea distrugerii ulterioare”, au mai spus cei de la ISU Iași.

Prima bătălie de la Târgu Frumos din aprilie 1944 a fost de fapt o serie de încleștări de-a lungul mai multor zile, în timpul cărora forțele blindate ale Corpului de Blindate German LVI (Panzerkorps), în principal Diviziile Grossdeutschland (Germania Mare) și a 24a Panzer, au angajat al 16-lea Corp de Tancuri al Armatei Roșii, care ataca dinspre Nord. A doua bătălie de la Târgu Frumos, din luna mai 1944, a fost o luptă confuză în care sovieticii au fost iarăși respinși. Ca și în prima bătălie, rolul hotărâtor l-au avut blindatele germane care au restabilit mereu linia frontului (unitățile de blindate Grosdeutschland si Totenkopf și Divizia 24 Panzer)

Dublă descoperire în comuna Golăiești. Proiectile descoperite în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial

Angajații ISU Iași au ajuns și în comuna Golăiești pentru a ridica un set de proiectile de război.

„În data de 6 noiembrie 2020, ora 19:17, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în satul Grădinari, comuna Golăiești, pentru asanarea terenului de muniția rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare. În urma intervenției a fost identificat un proiectil exploziv de calibru 75 milimetri, care a fost lăsat în paza poliției, în vederea ridicării acestuia în următoarea zi”, au spus cei de la ISU Iași.

O nouă descoperire în comuna Golăiești, județul Iași. Muniție descoperită de pompierii ieșeni

Tot în localitatea Golăiești, dar pe 7 noiembrie, angajații ISU Iași au fost solicitați din nou să ridice un proiectil provenit din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„În data de 7 noiembrie 2020, ora 8:00, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit în satul Grădinari, comuna Golăești, județul Iași, pentru asanarea terenului de muniția rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare. A fost ridicat, transportat și depozitat un proiectil exploziv de calibru 75 milimetri, în vederea distrugerii ulterioare”, au mai menționat cei de la ISU Iași.

Adauga un comentariu