Prima pagină » Titlurile zilei » Descoperire de ultimă oră la Teatrul Național din Iași. Un palat din secolul al XVIII-lea dă peste cap o investiție de 3,1 milioane euro – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Descoperire de ultimă oră la Teatrul Național din Iași. Un palat din secolul al XVIII-lea dă peste cap o investiție de 3,1 milioane euro – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

30 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

O descoperire de ultimă oră la Teatrul Național din Iași provoacă senzație, dar și îngrijorare. Un palat din secolul al XVIII-lea schimbă o investiție de 3,1 milioane de euro. De asemenea, ziduri medievale de fortificație sunt alte noi descoperiri arheologice, tocmai în zona de centru a orașului. Acestea sunt localizate pe esplanada de la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași și în zona Străzilor Vasile Conta și Bulevardul Independenței. Ele ar putea fi puse în valoare devenind un nou punct de atracție culturală și turistică a urbei. Este pentru prima dată când se prezintă în spațiu public informații despre această descoperire

Ziduri medievale de fortificație sunt noile descoperiri arheologice amplasate în zona-centru a orașului Iași! Ele sunt localizate pe esplanada de la Teatrul Național (TNI) ”Vasile Alecsandri” din Iași și în zona Străzilor Vasile Conta și Bulevardul Independenței. Toate acestea ar putea fi puse în valoare devenind un nou punct de atracție culturală și turistică a urbei. Pe esplanadă, Primăria Municipiului Iași pregătește proiectul de modernizare și reabilitare esplanadă.

”Proiectul acesta de reamenajare a esplanadei datează încă de pe vremea marelui istoric Nicolae Iorga. E clar că trebuie găsită o soluție de amenajare a acestui areal, cu mobilier, vegetația și pentru a se face trecerea de la Teatru la Catedrala Mitropolitană. El este la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și vom vedea ce soluție se poate găsi”, arată istoricul și arheologul Bobi Apăvaloaie, manager al Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași.

Este pentru prima dată, dincolo de lumea academică și arheologică, când se prezintă în spațiu public informații despre această descoperire.

Descoperire de ultimă oră la Teatrul Național din Iași. Palatul a fost distrus de marele incendiu de la 1827

 

Pe de altă parte, acesta speră ca până în vara acestui an să se finalizeze cercetarea arheologică.

”Ultimul studiu arheologic, pe zona mare a esplanadei, a fost făcut acum 10 ani de arheologul medievist Stela Cheptea. Aici, din ceea ce am văzut la doamna Stela Cheptea și am cercetat pe planurile orașului Iași era un conac boieresc, un palat. Foarte probabil fundațiile acestuia se vor găsi aici. Palatul a fost distrus la marele incendiu de la Iași, din anul 1827. Au apărut alte construcții cu roluri negustorești. Așadar, avem o resursă documentară scrisă. Sunt și în circuitul științific datele despre acest loc”, a completat Bobi Apăvaloaie, director DJC Iași.

Modernizarea esplanadei de la Teatrul Național, o investiție de 3,1 milioane de euro

 

Modernizarea esplanadei de la Teatrul Național va fi derulată de Conest SA, pentru 3,1 milioane de euro. Conform proiectului, vor fi modernizate aleile și trotuarele, iar instalațiile și finisajele vor fi refăcute integral. De asemenea, axul central va fi degajat și subliniat de o bandă de vegetație joasă, gazon și aranjamente florale, cu lățimea de 12 metri, însoțită de două alei amplasate simetric față de ax. În zona dinspre pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt se va realiza în ax un bazin decorativ, de formă circulară, cu jocuri de apă și lumini. Forma circulară a băncilor perimetrale care înconjoară bazinul va asigura vizibilitate atât spre Catedrala Mitropolitană, cât și spre Teatrul Național.

Descoperiri arheologice pe o suprafață de 2.495 de metri pătrați. Este vorba despre zona Bulevardului Independenței și Strada Vasile Conta

 

Mai departe, la o afacere imobiliară de milioane, în plin centrul orașului Iași, zilele acestea s-au făcut descoperiri arheologice pe o suprafață de 2.495 de metri pătrați. Este vorba despre zona Bulevardului Independenței și a Străzii Vasile Conta. Asta în timpul lucrărilor de realizare a unei investiții de amenajare pentru parcări descoperite și de împrejmuire pe un teren concesionat.

Totul pleacă de la un Certificat de Urbanism emis de Primăria Municipiului Iași pe numele Societății Zinan Investment Group SRL, deținută de afaceristul basarabean Alecsandr Zincenco. Cercetarea arheologică este realizată de Complexul Muzeal Național ”Moldova” (CMNM) Iași. Urmează ca raportul CMNM să fie trimis către Direcția Județeană pentru Cultură, apoi documentul să ajungă la Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI), instituție care va decide cum se va proceda. La acest moment, aceste vestigii sunt legate de case existente aici înainte de 1955, înainte de începutul sistematizărilor din orașul Iași. Sunt și urme de beciuri, respectiv hrube.

”Această zonă era una terminus de capăt al orașului și unde se pot găsi urme din vechile fortificații ale Iașului medieval. Ele sunt consemnate în planurile urbei recuperate de profesorul Laurențiu Rădvan, la Moscova. Aici ar fi fortificații, foarte probabil. Eu m-am implicat în lucrările de reabilitare ale Străzii Lăpușeanu, unde am găsit asemenea vestigii”, a conchis Bobi Apăvaloaie, director DJC Iași.

Este vorba de o descoperire de ultimă oră la Teatrul Național din Iași, cu un palat din secolul al XVIII-lea care dă peste cap o investiție de 3,1 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`