Local

Descoperire epocală la marginea municipiului Iași. Un adevărat arsenal de război, ascuns într-un sat uitat de lume. Imaginile sunt uluitoare- FOTO

Publicat: 02 oct. 2021
Muniție din Al Doilea Război Mondial, descoperită în satul Moimești, comuna Popricani, din județul Iași
Un arsenal de război a fost detonat de către geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență în satul Moimești, din comuna Popricani. Geniștii au detonat peste 11 mii de cartușe și 160 de bombe

Geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență au detonat recent un adevărat arsenal de război la marginea municipiului Iași. Proiectilele provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial au fost detonate într-o zonă din afara localității Popricani. Nu este prima descoperire din perioada conflictului militar aflată la marginea orașului

Mai multe elemente de muniție provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial au fost descoperite într-o localitate de la marginea municipiului Iași. Zona comunei ieșene Popricani a ajuns să fie din ce în ce mai vizitată de geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași. În ultimele săptămâni, geniștii ISU au ridicat și detonat mai multe proiectile din perioada conflictului militar din urmă cu 8 decenii. Ultima intervenție a ISU Iași în comuna Popricani a fost însă una mai amplă. Pe un teren din satul Moimești au fost descoperite peste 11 mii de cartușe de infanterie, dar și aproape 120 de bombe de război.

Descoperire epocală într-o comună de lângă municipiul Iași

Geniștii ISU Iași au ajuns în satul Moimești, din comuna Popricani, pentru a ridica elementele provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Echipajul pirotehnic, un autocamion de intervenție și un echipaj de prim-ajutor SMURD din cadrul Inspectoratului au executat operațiunile specifice de distrugere, în extravilanul satului Moimești, comuna Popricani, județul Iași, a elementelor de muniție din timpul conflictelor armate rămase neexplodate”, au transmis cei din cadrul ISU Iași.

Inspectoratul a arătat și câte elemente de muniție au fost descoperite în satul din comuna Popricani.

„Au fost distruse 52 de proiectile de diverse calibre, 11.146 de cartușe de infanterie, stabilizator bombă, corp proiectil, diferite focoase ale elementelor de muniții, 17 grenade, 118 bombe de aruncător de diverse calibre”, au mai transmis cei de la ISU Iași.

Comuna Popricani, zona unui conflict sângeros în Al Doilea Război Mondial

În localitatea ieșeană Popricani au fost descoperite recent și alte proiectile de război, provenite de pe urma conflictului militar din 1944 între armatele româno-germane și cele sovietice. În zona Vulturi din comuna Popricani, au fost descoperite și mai multe oseminte umane. În zona respectivă au fost asasinați, în perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial, zeci de cetățeni de origine evreiască, îngropați apoi într-o groapă comună. Pădurea respectivă a fost și scena unor conflicte militare armate din perioada războiului.

Proiectile de război, descoperite în curtea unui localnic

Tot în localitatea Popricani, de la marginea municipiului Iași, au mai avut loc și alte descoperiri asemănătoare. În curtea unui localnic au fost descoperite mai multe proiectile de război. În total, în urma săpăturilor efectuate de geniștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași, au fost adunate nici mai mult, nici mai puțin, de 36 de proiectile, calibru 76 de milimetri. Muniția folosită în război pentru tunurile antitanc a fost distrusă de geniștii Inspectoratului.

Adauga un comentariu