Local

Detalii exclusive de la licitația anului la Iași! Spitalul mobil de la Lețcani va fi construit de o firmă din Turcia! Valoarea totală a proiectului depășește suma de 13 milioane de euro

Publicat: 22 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Peste 13 milioane de euro vor fi puse la bătaie în aceste zile pentru cel mai important proiect din sănătate în întreaga Regiune de Nord-Est. În patru săptămâni, la marginea municipiului Iași va funcționa un spital complet dotat pentru tratatea pacienților infectați cu COVID-19. Circa 200 de cadre medicale vor fi în noua unitate zi de zi

Cel mai așteptat proiect din sănătate în ultimii ani de la Iași va fi pus pe picioare în următoarele patru săptămâni. Spitalul modular de la marginea municipiului Iași va fi ridicat de firma turcă SDI Global LLC A.Ș pentru 13,2 milioane de euro. Turcii au avut cea mai bună ofertă din cele 4 societăți înscrise (două din România și încă una din India). Firma turcă este acreditată NATO și a ofertat 20 de zile livrarea și încă șapte zile montarea tuturor echipamentelor. Autoritățile ieșene au menționat că unitatea modulară va avea trei secții.

„Sper ca cei desemnați câștigători să respecte termenele contractuale și în mai puțin de o lună această unitate medicală să poată primi pacienți. Noua unitate medicală reprezintă un efort financiar consistent pentru orice autoritate locală și apreciez consensul la nivelul aleșilor județeni de la Iași și Neamț. Vom avea un spital de 250 de paturi, din care 100 sunt pentru terapie intensivă. Garanția e de 24 de luni cu un service 24 de ore din 24. Vor fi 100 de containere de diferite dimensiuni. Vom avea triaj, unitate de primiri urgențe și terapie intensivă”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Practic, în a doua jumătate a lunii mai, această unitate medicală ar trebui să fie complet funcțională.

Cine sunt turcii?

SDI Global LLC A.Ș are sediul principal în Ankara, însă are sucursale atât în New Mexico (SUA), cât și în Amman (Iordania). Furnizorul are contracte în domenii diverse precum apărare, securitate, industrie navală, aviație, sănătate, energie și comerț internațional. Firma a fost înființată în 1997 și are câteva sute de angajați. Turcii activează și în domeniul apărării, ceea ce a făcut ca oferta lor să fie una demnă de apreciat. Fondurile au venit de la CJ Iași (13.4 milioane euro) și CJ Neamț (4.2 milioane euro). Licitația a fost derulată de Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Euronest. Chiar dacă au fost presiuni mari ca această licitație să aibă alt câștigător, este demn de apreciat că până la urmă a fost aleasă cea mai bună ofertă, una venită chiar din partea unei firme acreditată NATO. În joc mai erau trei societăți, respectiv Rhymer Infrastructures and Projects PVT. LTD, India, dar și Koombo Prodsya SRL, jud. Olt, România și Pop Industry SRL, jud. Olt, România.

Raed Arafat: Este nevoie de acest spital

Și șefii Ministerului Afacerilor Interne s-au arătat mulțumiți de situație.

„Suntem într-o perioadă în care este nevoie de implicare la toate nivelurile, iar implicarea autorității locale este foarte importantă. România avea nevoie de așa ceva. Sunt instalate spitale în diferite zone de acest gen. Vom mai instala unul mai mic și la Bacău, dar nu e suficient. Acest spital de la Iași este foarte important. Județul Iași este unul universitar și va permite și asigurarea personalului medical cu restul județului din regiune. Ne confruntăm cu o situație fără precedent în România”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Sute de cadre medicale detașate la noul spital

În noul spital modular vor lucra circa 200 de cadre medicale zi de zi.

„Va fi un spital modular prevăzut cu containere prevăzute cu presiune negativă. Asta înseamnă că fiecare poate fi izolat și aerul din interiorul lor este curat. Este un spital complex, soluția perfectă pentru a combate epidemia în regiunea Moldovei. Personalul va fi asigurat de spitalele din întreaga regiune. Va fi un spital tampon unde pacienții vor fi triați. Ce se poate rezolva acolo, așa se va face, iar alți pacienți vor fi redirecționați către celelalte spitale. Este o realizare remarcabilă care arată forța de care dă dovadă o comunitate în combaterea acestei epidemii”, a menționat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Neurochirurgie „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

De ce este vitală construirea acestui spital mobil la Lețcani

Este foarte important de precizat faptul că acest spital rezolvă una din marile probleme cu care s-ar putea confrunta Iașul în perioada următoare. Datorită amplasamentului unității medicale la Lețcani, toți bolnavii de COVID ar urma să fie opriți practic la granița cu municipiul Iași, diagnosticați și tratați acolo, fără a mai exista riscul să îmbolnăvească și alți oameni din municipiu sau alte cadre medicale de prin spitalele ieșene. În toată lumea se încearcă exact acest principiu: separarea bolnavilor de COVID de ceilalți pacienți și oameni sănătoși, tocmai pentru a încercui focarele și a reduce riscurile transmiterii comunitare. În plus, chiar dacă un astfel de pacient bolnav de COVID-19 va mai fugi din spital, nu există riscul ca în câteva minute de plimbare prin centrul Iași să mai îmbolnăvească și alți oameni.

De asemenea, încă două beneficii majore va avea spitalul mobil de la Lețcani! În primul rând va fi decontat din banii Uniunii Europene până la finalul acestui an, iar unitatea medicală va rămâne la dispoziția județului Iași și după trecerea pandemiei de COVID, putând fi mutat oriunde și oricând în altă destinație și pentru a trata altfel de boli.

Adauga un comentariu