National

Deținut evadat din Penitenciarul Rahova, prins pe un câmp din Ialomița

Publicat: 11 iul. 2020

Un deținut evadat în luna martie din Penitenciarul Rahova, acolo unde ispășea o pedeapsă de doi ani și o lună pentru conducere fără permis, a fost prins de polițiști, astăzi, pe un câmp din zona localității Marsilieni din județul Ialomița.

Un deținut evadat a fost prins pe un câmp

Potrivit reprezentanților IPJ Ialomița, deținutul evadat în martie a fost găsit de polițiștii de investigații criminale din Ialomița, cu sprijinul cetățenilor.

Concret, bărbatul a fost observat pe câmp de mai mulți oameni, care au sunat imediat la numărul de urgență 112.

„Bărbatul de 32 de ani evadase în data de 11 martie dintr-un punct de lucru deschis din localitatea Bragadiru, fiind dat în urmărire generală. În momentul depistării acesta se afla pe un câmp din zona localității Marsilieni”, spun reprezentanții Poliției Ialomița.

Bărbatul era condamnat la o pedeapsă de 2 ani și o lună de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

În toată această perioadă, bărbatul a fost căutat. Acesta este încarcerat în Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul IPJ Ialomița, urmând a fi predat către penitenciar. Pentru evadare, bărbatul riscă să îi fie majorată pedeapsa de la șase luni până la trei ani.

Un agent din cadrul Penitenciarului Iași a dat în judecată instituția

Acesta a cerut anularea unei decizii prin care a fost pus la dispoziție. Întreg scandalul a pornit de la o constatare a medicilor, care l-au considerat pe agent drept „Apt limitat”. Agentul ieșean este nemulțumit pentru că nu i s-a mai permis să efectueze serviciul de supraveghere, fapt ce a dus la diminuarea veniturilor salariale

Un scandal a izbucnit în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași, după decizia de punere la dispoziție a unui agent.
Recent, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au tranșat scandalul.

„Instanța respinge acțiunea formulată de Zbanț Liviu Marinică, ca inadmisibilă”, au precizat judecătorii ieșeni.

Decizia este definitivă.

Agentul reclama o decizie abuzivă a penitenciarului

Scandalul dintre agent și conducerea Penitenciarului Iași a pornit de la faptul că, printr-o decizie de pe 16 ianuarie 2020, a fost pus la dispoziție, deoarece atribuțiile de serviciu prevăzute în fișa postului nu îi permit respectarea recomandărilor comisiei de expertiză medico-militară.

„Solicit a se ține cont de situația grea, dezavantajoasă în care mă aflu, deoarece, în calitatea de avertizor de integritate, nu mi s-a asigurat protecție împotriva conducerii Penitenciarului Iași de către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și Ministerul Justiției (MJ). Potrivit dispozițiilor prevăzute de Codul muncii, Penitenciarul Iași era obligat să organizeze Comitetul de Securitate în Muncă, ceea ce nu s-a întâmplat. Comisia organizată a fost ilegală, din comisie făcând parte medicul-șef, care este medic de familie la persoanele private de libertate din cadrul Penitenciarului Iași, ce nu are specializare în domeniu, directorul adjunct și o persoană din cadrul Serviciului de Resurse Umane”, a afirmat agentul în fața instanței.

Agentul, supărat că a fost pus la dispoziție de conducerea penitenciarului

Agentul a mai afirmat că recomandarea medicală pe care a primit-o se referă strict la armament. Liviu Marinică Zbanț a mai afirmat că, în ultimii doi ani, nu a mai executat misiuni dotat cu armament și nici nu a ridicat armament de la magazia unității, întrucât legea nu îi permite să își desfășoare activitatea cu armament în mijlocul persoanelor privative de libertate.

„Prin această decizie abuziv emisă, mi-au fost diminuate veniturile. Solicit suspendarea executării actului administrativ până soluționarea cauzei pe fond”, a afirmat agentul.

Adauga un comentariu