International

Dezastru de proporții în Grecia! Insula Evia a fost lovită de inundații

Publicat: 09 aug. 2020
inundații
Hidrologii au emis astăzi o alertă de Cod galben de inundații, valabilă pe râuri din Iași și alte 29 de județe din țară, până vineri, la ora 14.00

Dezastru de proporții în Grecia! Insula Evia a fost lovită de inundații.

Duminică, autoritățile au anunțat că la nord-est de Atena au avut loc câteva evenimente nefericite. Astfel că, pe insula grecească Evia, cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa în urma ploilor torenţiale şi a furtunilor care au provocat inundaţii de proporții.

Serviciul de pompieri a primit zeci de apeluri. Dezastru de proporții în Grecia!

Multe dintre victime au fost găsite în interiorul sau în apropierea locuinţelor lor. De asemenea, a fost găsit și un bebeluș. Salvatorii caută în continuare două persoane date dispărute.

Serviciul de pompieri a primit zeci de apeluri pentru a ajuta la scoaterea apei din locuinţe şi vehicule. Zeci de rezidenţi au fost evacuaţi, iar opt oameni au fost salvaţi cu ajutorul elicopterelor într-o zonă unde apele unui râu au ieşit din matcă, inundând drumurile. Transportul a fost perturbat.

„Gândurile noastre se îndreaptă către cei care nu au supravieţuit”, le-a declarat reporterilor ministrul adjunct al protecţiei civile Nikos Hardalias, care a ajuns la faţa locului. „Ne confruntăm cu un fenomen pe care nu l-am mai trăit până acum”, a spus acesta. Potrivit lui Hardalias, pagubele produse de furtună sunt uriaşe în anumite regiuni din centrul Evia.

Luni, premierul Kyriakos Mitsotakis este aşteptat, la rândul lui, să viziteze regiunea.

Vremea extremă face deseori victime în Grecia. În noiembrie 2017, viituri devastatoare au lovit orașul Mandra, situat la vest de Atena. Atunci, 24 de persoane şi-au pierdut viaţa. Anul trecut, în iulie, şapte oameni au murit într-o furtună produsă în nordul Greciei.

Grecia a introdus noi reguli! Frontierele terestre vor fi închise pe timpul nopții

Fiindcă în mica insulă Poros, situată în apropiere de Atena, au fost depistate recent peste zece cazuri, Grecia a decis să închidă frontierele terestre ale ţării călătorilor, pe timpul nopții

După ce cazurile de contaminare cu COVID-19 au crescut, Atena a decis joi să ia această măsură.

Doar frontiera cu Bulgaria nu este închisă noaptea

De asemenea, a fost introdusă o interdicție de circulație și în ceea ce privește barurile sau restaurantele ( până pe 17 august). Totodată, au fost interzise târgurile și piețele deschise.

Au fost interzise pe insulă adunările de peste nouă persoane, dar chiar și la domiciuliu. De menționat este că masca de protecție a devenit obligatorie în orice loc.

Grecia a anunţat miercuri o ”săptămână de conştientizare”, înăsprind măsurile sanitare în urma unei creşteri puternice a contaminărilor, în contextul în care măsuri de precauţie au fost impuse deja în toată ţara în urmă cu câteva zile.

Astfel, autorităţile sanitare din ţară au impus, săptămâna trecută, obligativitatea purtării măştii în toate locurile publice închise şi au restrâns – până la 15 august – vizitele la aziluri de bătrâni şiîn alte instituţii în care se află persoane vulnerabile. Căsătoriile, botezurile şi înmormântările au fost limitate la adunări de 100 de persoane, iar târgurile au fost anulate.

Aceste decizii intervin în contextul în care Grecia se confruntă cu o creştere importantă a contaminărilor de câteva săptămâni.

Miercuri şi joi, autorităţile sanitare au înregistrat 153 de contaminări cu noul coronavirus, un bilanţ care se apropie de cel mai grav bilanţ cotidian – 156 de contaminări într-o singură zi – înregistrat la 21 aprilie.

Unii oficiali au atribuit deja această creştere recentă a contaminărilor ieşirii puternice în cluburi de noapte şi petrecerilor organizate seara.

Adauga un comentariu