Local

Dezastru la marginea Iașului! Comună din zona metropolitană, amenințată cu executorul la ușă. Filmul complet al scandalului de la Primăria Rediu

Publicat: 06 sept. 2021
Primarul Ciprian Grosu, din comuna Rediu, și ședința de Consiliu Local
Primăria Rediu, din apropierea municipiului Iași, riscă să fie executată silit în contul datoriei făcute de primarul Ciprian Grosu, cel care a greșit un proiect european de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale

Dezastru de peste 300.000 de lei, în comuna Rediu! Datoria către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, făcută de primar și de oamenii săi, a dus la o problemă mult mai gravă. Comuna Rediu nu va mai beneficia de vreun proiect cu finanțare europeană până nu va plăti datoria. În plus, dacă nu achită în următoarele zile suma respectivă, Primăria va fi executată silit

Dezastru total pentru locuitorii comunei Rediu! Primarul, Ciprian Grosu, a mai avut o tentativă de a cere Consiliului Local să voteze restituirea sumei de 316.522 de lei, bani pe care Primăria îi datorează Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în contul unui proiect european care a fost respins.
După un scandal-monstru în ședința de plen anterioară, Ciprian Grosu a încercat să-i înduplece din nou pe aleșii din comună să-i acopere „gaura” făcută în bugetul Primăriei. Dacă nu va achita debitul restant, Ciprian Grosu nu va putea accesa niciun alt proiect cu finanțare europeană în localitate.

Comuna Rediu, amenințată cu executorul la ușă

Concret, comuna Rediu trebuie să achite 316.522 de lei către AFIR, pentru a returna suma primită în baza unui proiect european. Cum documentația pentru achiziția unor utilaje gospodărești nu a fost depusă la timp, AFIR a penalizat comuna Rediu cu respingerea proiectului.
În ultimele zile, primarul Ciprian Grosu a încercat să înduplece aleșii locali din Rediu să aprobe returnarea banilor din conturile instituției, sume luate de la alte capitole. Consilierii locali nu au fost, însă, de acord cu acest lucru, ceea ce a dus la un scandal uriaș. După ședința din 2 septembrie 2021, în care consilierii au respins solicitarea lui Grosu, primarul a încercat și vineri, 3 septembrie, să facă o altă întâlnire. Cum nu a mai fost cvorum, ședința nu s-a mai întrunit, iar primarul comunei va trebui să găsească o altă soluție.

Fără proiecte europene la Rediu

Practic, comuna Rediu nu va mai beneficia de alte fonduri europene până nu-și va achita datoria către AFIR. Dacă va depune un proiect cu finanțare europeană, nu va putea să-l contracteze până nu-și plătește debitul. AFIR a dat termen Primăriei Rediu 30 de zile pentru a plăti cei 316.522 de lei, după care se va trece la executarea conturilor prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Scandalul a izbucnit în urmă cu câteva zile, după ce a ieșit la iveală faptul că primarul USR- PLUS, Ciprian Grosu, a pierdut singurul proiect cu finanțare europeană derulat în comună. Proiectul a fost început în 2019, în mandatul fostului primar, și a fost structurat în două părți, prima fiind dusă până la capăt. Pentru cea de-a doua parte a proiectului, demarată în mandatul lui Grosu, situația s-a complicat, iar tânărul primar s-a făcut de râs.

Filmul dezastrului făcut de Ciprian Grosu în comuna Rediu

Comuna Rediu a primit în două tranșe 316.522 de lei, valoarea totală a proiectului fiind de 404.507 lei. Comuna trebuia să vină cu o co-finanțare de circa 13.000 de lei. Banii au ajuns la Rediu, însă documentația pentru aprobarea celei de-a doua tranșe de plată a fost depusă mai târziu decât termenul-limită. Deși data-limită de depunere pentru tranșa 2 a fost pe 6 februarie 2021, Primăria Rediu a depus solicitarea în luna mai 2021, adică după 3 luni de întârziere. AFIR a anunțat, astfel, că proiectul devine neeligibil și că Primăria este penalizată cu returnarea integrală a sumei. În timpul ședințelor de Consiliu Local, Grosu nu și-a asumat nicio vină și mereu a încercat să găsească vinovații în altă parte.

Amintim că actualul primar al comunei Rediu a fost implicat și într-un scandal imobiliar în zona Moara de Vânt. La ședința anterioară de Consiliu Local s-a lăsat cu un scandal-monstru și chiar cu amenințări penale între aleșii din Primărie și junele Ciprian Grosu.

Reacția primarului Ciprian Grosu

Primarul Ciprian Grosu a susținut că situația nu este pe atât de gravă pe cât pare. Întrebat de reporterii „BZI” când va returna suma respectivă, primarul din Rediu a susținut că aceasta va fi achitată în cursul săptămânii.

„Vom rezolva, desigur! Vom plăti săptămâna viitoare (în această săptămână – n.r.). Intenționăm să dăm banii înapoi, nu vrem să ajungem la blocaj. Trebuie să mai dați și o tentă pozitivă articolului. Nu este nicio problemă cu banii, i-am recuperat de la alte poziții. Este vorba despre 60.000 de euro, nu e o sumă așa de mare. Nu este niciun prejudiciu, utilajele sunt venite”, a spus Ciprian Grosu.

Comentarii
Adauga un comentariu