Una dintre primele fabrici de produse lactate din Iași este lăsată fără toate terenurile și spațiile comerciale la scurt timp după declararea oficială a falimentului. Intrată în colaps financiar de mai mulți ani, Romlacta SA Iași este controlată de mai mulți acționari, principalul fiind societatea Caom SA deținută de aceleași personaje din spatele fostei companii de stat care a livrat timp de aproape 30 de ani produse lactate către spitalele și școlile din zona Moldovei
Romlacta SA este una dintre cele mai vechi fabrici de produse lactate din Iași, iar vreme de peste 30 de ani a livrat produse lactate către diferite instituții publice, în special spitale și școli din zona Moldovei. Având principalele hale la Pașcani, Romlacta SA și-a declarat recent intrarea oficială în faliment, fără a trece prin procedura insolvenței pentru a se încerca reorganizarea companiei înființate în 1994. Caom SA deține 51 la sută din acțiunile Romlacta SA, iar la începutul lunii noiembrie toate terenurile și spațiile fostei companii de stat au fost scoase la vânzare.
Principala proprietate a Romlacta SA Iași se află în centrul orașului Pașcani și este estimată la peste 300 de mii de euro, fiind vorba despre proprietatea imobiliară de tip comercial în suprafață totală de 1.350 mp și teren în suprafață de 14.541 mp. Este vorba despre fostul depozit de mobilă SACO din Pașcani. Romlacta rămâne și fără spațiul comercial din Pașcani, cu suprafață de 121 mp, estimat la 59.400 de euro, un altul de 216 mp, estimat la 179.968 euro, altul de 84 mp, în valoare de 45.723 euro, precum și un spațiu comercial cu suprafața utilă de 185 mp, în valoare de 89.859 de euro.
Acționarii Romlacta SA nu vor rămâne cu nimic după vânzarea bunurilor
Fiind vorba despre concedieri repetate venite odată cu problemele financiare ale Romlacta Iași, ultimii 19 angajați ai societății au fost și ei concediați. De la începutul acestui an au fost începute procedurile de insolvență a companiei, însă acestea au fost întrerupte, iar conducerea a solicitat intrarea directă în faliment. Deși a avut o cifră de afaceri de 1.294.651 lei în 2019, compania a obținut majoritatea veniturilor din închirierea spațiilor și halelor pe care încă le mai are în patrimoniu.
În conducerea societății se află în prezent aproape zece persoane fizice și juridice. Administrator al companiei este Daniel Iordache, iar asociați sunt Costică Roman cu 21 procente din acțiuni, în vreme ce un procent de 51 aparține CAOM SA. Această firmă îi are ca asociați pe Mihai Rusu, Jana Simion, Adrian Catiru, Mihai Duduman, Dumitru Alucăi, Vasile Balau, Florin Nicolae Ungureanu, Mihail Dumitrașcu, Niculai Roman și Costică Roman. Aceștia se află și în conducerea altor societăți care au diverse obiecte de activitate, printre care menționăm Danke Com SRL, Proconterm SRL, Corpad SRL, Coradina SRL etc.
Având în vedere faptul că datoriile societății sunt aproape duble față de valoarea terenurilor și a clădirilor, este greu de crezut că acționarii vor obține ceva din vânzarea bunurilor Romlacta SA.
Romlacta SA procesa 5.000 de litri de lapte zilnic pentru Iași, Neamț, Bacău și Suceava
Specializată mai ales în fabricarea brânzeturilor, compania cu o vechime de aproape 30 de ani a livrat în ultima perioadă produse în spitalele din zona Moldovei. În ultimul an de activitate, conducerea firmei a raportat un profit de doar o mie de euro la o cifră de afaceri de circa 1,3 milioane de lei. Aceasta a fost și tendința ultimilor ani a cifrei de afaceri, ținând seama de faptul că profitul Romlacta SA nu a depășit în ultimii ani 2 mii de euro din 2013 și până în prezent. Datoriile totale ale companiei se ridică la doar 575.927 lei, însă nu mai are bunuri cu care să poată fi acoperite.
La scurt timp după ce a încetat producția și a închiriat spațiile respective, Romlacta a intrat pe profit, însă lucrurile nu au ținut mult. În anii precedenți, Romlacta SA era una dintre cele mai cunoscute companii din domeniu. Fabrica de procesare a laptelui producea în special lapte pasteurizat, smântână, cașcaval și telemea. Piața de desfacere principală era situată în Estul țării: Iași, Neamț, Bacău, Suceava, zone pentru care era procesată o cantitate de 5.000 de litri lapte pe zi.