Local

Dezvăluire de ultimă oră referitoare la Beatrice Rancea! Lovitură primită de Opera Națională Română din Iași! Judecătorii au decis: a fost hărțuit! (Exclusiv)

Publicat: 07 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dezvăluire de ultimă oră referitoare la Beatrice Rancea Lovitură primită de Opera Națională Română din Iași Judecătorii au decis a fost hărțuit Exclusiv
Florin Daniel Șandru va ocupa locul lui Beatrice Rancea, după ce aceasta a fost demisă din funcția pe care o ocupa

Lovitură primită de Opera Națională Română din Iași! Magistrații ieșeni au decis: Dan Berihoi a fost hărțuit! Astfel, Opera, condusă de managerul Beatrice Rancea, a fost obligată, printr-o sentință definitivă, să-i plătească daune de 15.000 de euro lui Berihoi, după ce acesta s-a plâns că a fost victima unui act de mobbing

Decizie definitivă, într-un proces intentat Operei Naționale Române din Iași (ONRI), condusă de managerul Beatrice Rancea! Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au ajuns recent la concluzia că Opera trebuie să îi achite daune morale de 15.000 de euro unui angajat, respectiv lui Dan Berihoi. Sentința este definitivă. Procesul a fost intentat în 2017 Operei Naționale Române de maestrul Dan Berihoi. Acesta a solicitat respectarea demnității în muncă și încetarea hărțuirii morale (mobbing) la care a fost supus.

Dan Berihoi a susținut că este victima unei hărțuiri morale

Dan Berihoi a dat în judecată Opera ieșeană. Acesta a cerut ca instituția să fie obligată să ia toate măsurile pentru respectarea demnității în muncă și încetarea hărțuirii morale, fenomen numit în literatura de specialitate anglo-saxonă „mobbing”. De asemenea, reclamantul a solicitat obligarea Operei Naționale Române din Iași la plata unor daune morale în cuantum de 250.000 de euro și a cheltuielilor de judecată.

„Pe 20 octombrie 1998, a fost încheiat contractul individual de muncă dintre mine și Opera Națională Română din Iași pe durată determinată, respectiv de la 20 octombrie 1998 și până la finele stagiaturii 1998-1999, pe funcția de maestru balet. Pe 19 octombrie 1998, am formulat o cerere, în funcția de balerin solist, pentru aprobarea participării la un concurs, în vederea ocupării postului de maestru de balet. Am fost declarat admis pe funcția de maestru balet, obținând nota 9”, a relatat Dan Berihoi.

Ce a susținut maestrul de balet în instanță

Dan Berihoi a adăugat în fața judecătorilor că, de-a lungul ultimilor ani, a fost supus unor presiuni extraordinare. Acesta a relatat că s-a tot încercat demiterea sa, pentru diverse pretexte. Astfel, conducerea Operei ar fi susținut că acel concurs, dat în 1998, ar fi fost organizat fără respectarea prevederilor legale. Astfel, cei de la Operă au susținut că acel concurs nu ar fi fost anunțat în presa locală. Mai mult, conducerea Operei a afirmat că acea comisie care l-a declarat admis pe Dan Berihoi nu ar fi verificat îndeplinirea condițiilor de participare la concurs, respectiv existența unei diplome care să ateste absolvirea unor studii superioare de către candidat, așa cum erau cerințele postului.
În plus, Dan Berihoi a mai câștigat unele litigii cu Opera ieșeană.

Așadar, magistrații ieșeni au desființat o decizie luată pe 27 aprilie 2013, prin care conducerea instituției i-a dat calificativul nesatisfăcător. La acea dată, Berihoi a susținut că, atât timp cât nu a fost lăsat să își desfășoare activitatea conform fișei postului, consideră că și calificativul obținut nu a fost unul obiectiv. De cealaltă parte, conducerea ONRI a afirmat că reclamantul nu ar cunoaște coregrafiile și nu ar respecta obligațiile asumate prin fișa postului.

Reclamantul: „Pârâta are o atitudine ostilă față de mine!”

În același timp, Dan Berihoi a precizat că conducerea instituției are o atitudine ostilă față de el.

„Evaluarea mea profesională a fost făcută cu nerespectarea procedurii. Critica privind angajarea mea în 1998 pe postul de maestru balet este susținută și în continuare, deși, prin hotărâre judecătorească, s-a stabilit că aceasta este funcția pe care trebuie să o ocup și să-mi fie acordată posibilitatea de a-mi îndeplini atribuțiile specifice postului”, a susținut ieșeanul.

La prima instanță, judecătorii au admis în parte acțiunea formulată de Dan Berihoi, Tribunalul obligând ONRI să îi achite acestuia daune morale de 30.000 de euro. Ulterior, sentința a fost contestată, dar magistrații de la Curtea de Apel Iași au considerat că Berihoi a avut un mediu ostil.

„Modul în care s-au desfășurat relațiile de muncă, perioada lungă de timp în care reclamantul a fost supus unui mediu de lucru ostil, nerespectarea procedurile legale și a drepturilor minimale garantate, urmările resimțite de contestator în plan psiho-social – toate aceste aspecte sunt de natură a susține probator existența prejudiciului moral , așa cum a reținut și prima instanță”, au concluzionat magistrații de la Curtea de Apel Iași cu privire la litigiul dintre Dan Berihoi și instituția condusă de managerul Beatrice Rancea.

Scandalurile s-au ținut lanț la ONRI în ultimii ani

Beatrice Rancea a venit la conducerea ONRI în urmă cu aproximativ nouă ani. De atunci, instituția a început să aibă tot felul de scandaluri din inerior. În același timp, numărul de litigii în care a fost implicat numele Operei ieșene a explodat.
Astfel, diverși angajați au apelat la instanțe, pentru a-și rezolva problemele cu conducerea instituției, indiferent dacă a fost vorba despre drepturi neacordate, despre calificative negative sau despre demiteri din funcții. Mai nou, de câteva luni, angajații instituției protestează aproape zilnic cu privire la modul de a conduce instituția al managerului Beatrice Rancea.

Adauga un comentariu