Titlurile zilei

Beatrice Rancea, managerul ONRI și zeci de angajati a două celebre instituții din Iasi, testați pozitiv cu virusul Covid-19 – EXCLUSIV/ DOCUMENT/ UPDATE

Publicat: 06 nov. 2020
Beatrice Rancea, managerul ONRI, prezentă în Studioul BZI LIVE
Beatrice Rancea, managerul ONRI

Managerul Operei Naționale din Iași, Beatrice Rancea, a fost infectată cu noul coronavirus. De asemenea, 15 angajați ai instituției de cultură ieșeană au fost diagnosticați cu noul coronavirus.

În altă ordine de idei, în jur de 20 de angajați ai Filarmonicii de Stat Moldova din Iași au fost testați pozitiv cu virusul Covid-19.

Situaţia angajaţilor care au fost infectaţi cu virusul Covid-19 de la ONRI este una extrem de gravă. Având în vedere că încă de duminică doi dintre angajaţii instituţiei au fost depistaţi pozitiv cu noul coronavirus, managerul a insistat ca spectacolul de deschidere al stagiunii să aibă loc. În aceste condiţii, s-a ajuns şi la un al treilea caz tot la persoane carantinate şi în mod normal totul ar fi trebuit să fie suspendat. Era o situaţie în care trebuia declarat focar şi luate măsurile în consecinţă. Ca „rezultat” al bunului management al balerinei Beatrice Rancea, inclusiv ea şi alţi angajaţi s-au infectat.

UPDATE: Deși reporterii Cotidianului BZI au încercat să o contacteze pe Beatrice Rancea, manager al Operei Naționale Române din Iași, pentru a-și exprima un punct de vedere cu privire la situația COVID-19 din instituție aceasta nu a răspuns apelurilor telefonice venite din partea jurnaliștilor.

UPDATE: Reprezentanții ONRI au decis să suspende activitatea cu publicul ieșean din cauza contextului actual, al zecilor de angajați infectați cu noul coronavirus.

”Începând de luni, 9 noiembrie 2020, până la o dată care vă va fi comunicată ulterior, accesul în clădire nu va fi permis întrucât au fost confirmate cazuri pozitive de Covid-19 în rândul angajaţilor ONRI şi se vor efectua toate măsurile de igienizare. Prin dezinfecţia spaţiilor, unde s-au desfăşurat activităţile compartimentelor artistice, tehnice, administrative şi economice (săli de repetiţie, săli de studiu, sala de balet, cabine, vestiare, birouri, băi, holuri), prin intermediul substanţelor biocidem a lămpilor UV şi prin nebuliare.

Aceste măsuri se impun pentru a nu va periclita sănătatea în contextul actual”, au transmis reprezentanţii ONRI.

Proteste de amploare la ONRI. Zeci de angajați nemulțumiți au scandat demisia managerului

Zile la rând, zeci de angajați alături de Marius Aftaragaci, liderul artiștilor nemulțumiți de la Opera Națională Română din Iași au protestat pe treptele Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Aceștia au scandat timp de câteva ore „Demisia, manager Beatrice Rancea”. Protestele au avut ca scop încetarea abuzurilor împotriva artiștilor ieșeni, dar și demiterea managerului Beatrice Rancea.

Ieri, 5 noiembrie 2020, ministrul Culturii și Cultelor, Bogdan Gheorghiu, a trimis Corpul de Control la Iași. Managerului Operei Naționale, Beatrice Rancea, i se cere demisia după ce mai multe asociații au organizat proteste, nemulțumiți de managementul deficitar pe care-l are.

Zile întregi, oamenii au protestat la Opera Naționala Iași

Marius Aftaragaci, liderul sindicatului angajaţilor de la ONRI, alături de alte persoane au protestat zile întregi în fața Operei Naționale Iași. Actiunile lor de protest nu s-au oprit aici, ajungând și în fața Ministerului Culturii din România. După mai multe discuții, ministrul Bogdan Gheorghiu, le-a promis protestatarilor că la Opera Națională Iași va veni Corpul de Control al ministrului.

„După cum bine ştiţi, ne-am adunat să protestăm pentru demiterea managerului Rancea pentru abuzurile săvârşite ola ONRI. Vă amintim doar ultimele abuzuri: câştigarea în instanţă definitivă a procesului de mobbing, Dan Berihoi a fost hărţuit timp de 9 ani de zile, 15.000 daune morale, materiale şi concedierea lui Vlad Marculescu pentru că a spus public faptul că doamna manager Beatrice Rancea are un management dezastruos. Banii din instituţiile publice sunt folosiţi pentru a plăti toate pagubele făcute de managementul doamnei Rancea. Ori aşa ceva este inadmisibil. Vă aşteptam la protest. Vă aşteptăm aici pe treptele Operei şi vă mulţumim pentru susţinere”, a transmis Marius Aftaragaci, liderul sindicatului angajaţilor de la ONRI.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, replică despre demiterea managerului Beatrice Rancea

Angajații ONRI au organizat o conferință de presă cu scopul de a discuta problemele întâmpinate în cea mai prestigioasă instituție de cultură din Iași. Alături de angajații Operei Naționale Române Iași a intrat în direct, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii. Acesta a discutat despre abuzurile față de angajații ONRI, dar și despre demiterea managerului Beatrice Rancea. Oficialul a ținut să menționeze faptul că va analiza lucrurile semnalate de angajații sindicatului ONRI și astfel va trimite Corpul de Control la Iași pentru a doua oară.

„Voi analiza toate lucrurile pe care mi le-aţi semnalat dumneavoastră, şi aici vorbesc de cele care sunt noi. Luni, împreună cu colegii din Minister voi avea o întâlnire de lucru pentru a putea vedea şi analiza situaţia demiterii doamnei Beatrice Rancea. Trebuie să facem totul prin respectarea legii ca să nu existe situaţii în care instanţă să repună în funcţie pe aceasta”, le-a transmis angajaților nemulţumiţi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Comentarii
 • De cand ziarul dvs face anchete epidemiologice si foloseste aritmetica de grădiniță sa determine numarul angajatilor pozitivi?
  Sau domnul Aftaragaci este medicul epidemiolog care va informează?
  De unde ati scos zeci de angajați, în condițiile în care se zice clar în comunicat câți sunt în total ,nu stiu?
  Bai, da voi mințiți pana si in asa situații si nu aveti limite.
  Citiți clar si pe urma dati din gura.
  Nu aveti limite si tare m-aș bucura să fiti voi suspendați, dar nu de coronavirus,ci datorită prostiei de care dati dovada.
  Pana nu va da cineva în judecată nu va calmati.
  Nulități ce sunteti.

 • Da, așa e.
  A venit redactia bzi sa faca anchetă.
  Are si specialisti. Atestati în stupizenie, că vreau sa ma exprim elegan.
  Nu va e mă, rusine?
  Întrebati angajații protestatari cum nu cred ei în virus si in vaccin, si pe urma emiteti supoziții.
  Cum va mai suportă lumea, nu stiu.
  Ati fost voi acolo sa stiti exact situația sau ati calculat după „numarul zecilor de angajați care protestează „.
  Nesimțirea și tupeul vostru nu pot fi descrise în cuvinte si tare as vrea sa va oprească cineva sa mai emiteti asemenea articole.
  Aveti voi informatii CONFIRMATE?
  Să vă fie rușine, gazetari de 2 lei.

 • Auzi…..presedintele sindicatului angajatilor! Artis Moldova nu e REPREZENTATIV! Aftaragaci nu se rrprezinta decat pe el si cel mult inca 20.
  Si nu mai stergeti comentariile, domnilor gazetari!

 • zeci de angajati ai sindicatului onri????care zeci????daca erau 4-5,restul sindicalistilor afiliati fostilor pupa kour aftaragaci,zaharia,balae,etc!!!! unde stau????morelinio ti ai inghitit limba ???

Adauga un comentariu