Diete si regimuri

Diabet zaharat tip 2: o limonadă este mai rea decât o bucată de plăcintă

Publicat: 20 oct. 2019

Diabet zaharat 2: dulciuri periculoase. Zahărul sub formă lichidă ar fi mai nociv decât zahărul sub formă solidă și ar promova în continuare dezvoltarea diabetului de tip 2.

Știm că unele zaharuri sunt mai bune pentru sănătate decât altele. Astfel, mierea conține vitamine (în special B1, B2 și B6) și minerale (potasiu, calciu, sodiu ..);

Siropul de agave este un îndulcitor aproape natural cu un indice glicemic scăzut; stevia nu oferă aproape nici un fel de calorii; zahărul rapadura este un aliment complet.

Dar, potrivit unui nou studiu realizat de la Universitatea din Aberdeen (Marea Britanie) și de Academia de Științe din Beijing (China), ar fi posibilă și clasificarea zaharurilor „tradiționale” între ele.

Diabet zaharat 2: dulciuri periculoase

Cercetătorii – care și-au publicat lucrările în revista de specialitate Molecular Metabolism – au efectuat un experiment cu două grupuri de șoareci: primul grup a consumat zahăr în formă solidă (zahăr pudră…), al doilea în formă lichidă (o băutură de 5 ori mai dulce decât un suc).

Verdictul? După 2 luni, șoarecii din al doilea grup au fost mai rezistenți la insulină și au câștigat mai multă greutate decât șoarecii din primul grup.

„Aceste date confirmă rolul semnificativ al băuturilor zaharoase în dezvoltarea obezității și a rezistenței la insulină”, spun cercetătorii.

Băuturile zaharoase (cum ar fi sucul de fructe, limonada, sodă, siropul, milkshake-ul…) ar fi mai nocive pentru sănătate decât alimentele dulci și ar promova în continuare dezvoltarea diabetului zaharat 2.

Morala: dacă aveți o pofta mare de zahăr, alegeti o prajitura, si nu un suc.

Consumul de alcool la diabetici nu este recomandat de medici. Insă o meta-analiză realizată de cercetătorii chinezi ne poate face sa zambim.

Un consum zilnic de alcool, ușor până la moderat, ar putea îmbunătăți metabolismul pacienților cu diabet de tip 2.
Aceasta este, am putea spune, o veste bună.

Diabetul zaharat de tip 2 este în esență legat de stilul de viață. Fumatul, excesul de greutate și lipsa de activitate sunt principalii factori care contribuie la declansarea bolii.

Deoarece nivelul de zahăr indus de alcool poate perturba controlul glicemic, este recomandabil ca pacienții diabetici să-și limiteze consumul de alcool.

Dar o metaanaliză prezentată la conferința anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului de la Barcelona, arată că alcoolul ar putea îmbunătăți metabolismul carbohidraților la pacienții cu tip 2.loading...

Adauga un comentariu