Prima pagină » Culinar » Diferența dintre smântâna pentru frișcă și frișca lichidă! Iată ce trebuie să știi!

Diferența dintre smântâna pentru frișcă și frișca lichidă! Iată ce trebuie să știi!

21 apr. 2025, 11:05,
Redacția BZI în Culinar

Pufoasă, fină și cu un gust inconfundabil, smântâna pentru frișcă este ingredientul secret al deserturilor reușite. De la prăjituri festive la băuturi rafinate, acest produs lactat adaugă savoare și rafinament fiecărei rețete. 

Smântâna pentru frișcă este un produs lactat obținut din smântână dulce, cu un conținut ridicat de grăsime, ideală pentru a fi bătută și transformată într-o frișcă aerată și delicioasă. Folosită frecvent în cofetărie, patiserie și bucătăria gourmet, aceasta se remarcă prin textura catifelată și capacitatea de a se combina perfect cu arome diverse. 

Diferența dintre smântâna pentru frișcă și frișca lichidă 

Smântâna este produsul lactat compus din grăsimea ridicată la suprafața laptelui neomogenizat. În mod tradițional, din smântâna se obține untul și se poate produce frișcă.

Frișca bătută este produsul lactat care se produce prin baterea smântânii, adesea împreună cu zahăr sau alți îndulcitori. Se obține cu ajutorul unui tel ori a unui mixer electric și se bate într-un vas unde temperatura nu trebuie să depășească 10 grade C.

Frișca este, de fapt, grăsimea din laptele integral, obținută prin separarea laptelui pasteurizat, un proces tehnologic cu scopul de a distruge bacteriile dăunătoare, care apoi este omogenizată în așa fel încât grăsimea să fie distribuită uniform, cu o textură specifică. Grăsimea proaspătă este frișca lichidă, în timp ce frișca este supusă procesului controlat de fermentație și se transformă ulterior în smântână fermentată, cu gust ușor acrișor.

Smântâna pentru frișcă este un produs lactat natural, obținut prin separarea grăsimii din laptele proaspăt. Are un conținut ridicat de grăsime (de obicei între 30–36%), ceea ce o face ideală pentru a fi bătută până devine o frișcă pufoasă și stabilă. Nu conține zahăr sau alți aditivi, ceea ce permite personalizarea gustului în funcție de rețetă. Se mai numește și smântână dulce pentru frișcă.

Pe de altă parte, frișca lichidă este, de regulă, un produs prelucrat, care poate conține atât ingrediente lactate, cât și vegetale. Este adesea îndulcită și are stabilizatori adăugați pentru a păstra textura după batere.

Aceasta se bate mai ușor și are o durabilitate mai mare, fiind preferată în cofetării pentru decoruri rezistente, dar are un gust mai puțin natural comparativ cu smântâna pentru frișcă. 

Cum se obține frișca  

Poți pregăti frișcă proaspătă din câteva ingrediente precum: 1 litru de smântână dulce, cu minim 30% grăsime, 50 grame zahăr pudră și miezul de la o păstaie de vanilie.

Pentru a pregăti frișcă, smântâna se ține înainte la frigider pentru minim patru ore. Vasul în care se pregătește frișca trebuie să fie rece. Astfel, se obține o textură catifelată și fermă.

Se mixează smântâna la mixer, la o viteză mică pentru 1-2 minute, până se omogenizează, după care se crește treptat viteza mixerului, iar când frișca devine fermă, se adaugă și zahărul pudră și vanilia.

Se mixează pentru încă 10 secunde și asta este tot. Frișca nu trebuie mixată foarte mult, pentru că altfel se poate transforma în unt. Iată ce beneficii are leurda uscată.
În ceea ce privește smântâna, ea este pasta obținută prin centrifugarea laptelui gras, proces unde este înlăturată grăsimea, apoi se pasteurizează, respectiv se încălzește rapid la o temperatură de 100 de grade C, pentru a opri activitatea bacteriilor și microbilor.

Ulterior, smântâna se răcește rapid, se ambalează și se poate consuma sub formă de smântână proaspătă. Alegerea între smântâna pentru frișcă și frișca lichidă depinde de ceea ce cauți, gust autentic și natural sau rezistență și ușurință în utilizare.  

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 decembrie 2025
08 decembrie 2025
Articole similare
Deși este tinerică, doctorița are prea mulți pe ea
02:00
Deși este tinerică, doctorița are prea mulți pe ea
Acest produs este realizat la Iași și este singurul din țară. Familia care l-a scos pe piață are afacerea de peste 20 de ani
02:00
FOTOVIDEO Acest produs este realizat la Iași și este singurul din țară. Familia care l-a scos pe piață are afacerea de peste 20 de ani
Imagini tulburătoare. O profesoară de limba română din Iași a vandalizat o troiță. A rupt cruci, a spart icoane și a fost nevoie de intervenția mascaților de la SAS ca să se liniștească
02:00
FOTOEXCLUSIV Imagini tulburătoare. O profesoară de limba română din Iași a vandalizat o troiță. A rupt cruci, a spart icoane și a fost nevoie de intervenția mascaților de la SAS ca să se liniștească
Primăria Iași a autorizat un proiect imobiliar în valoare de milioane de euro! Sute de apartamente vor fi construite de un fost consilier local,  în colaborare cu o firmă controlată de cetățeni din Israel
02:00
FOTO Primăria Iași a autorizat un proiect imobiliar în valoare de milioane de euro! Sute de apartamente vor fi construite de un fost consilier local,  în colaborare cu o firmă controlată de cetățeni din Israel
O manevră greșită în cartierul Tudor Vladimirescu l-a lăsat fără permisul de conducere de sărbători. Nu a fost singurul șofer tras pe dreapta
02:00
O manevră greșită în cartierul Tudor Vladimirescu l-a lăsat fără permisul de conducere de sărbători. Nu a fost singurul șofer tras pe dreapta
Pasiunea unui bărbat din Iași l-a dus la peste 12.000 de km de casă, până în Antarctica! Totul pentru a obține fotografia perfectă: „A fost o experiență de neuitat”
02:00
FOTO Pasiunea unui bărbat din Iași l-a dus la peste 12.000 de km de casă, până în Antarctica! Totul pentru a obține fotografia perfectă: „A fost o experiență de neuitat”
Oare ce boală are domn premar? Răspunde la telefon și spune că e la clinică
02:00
Oare ce boală are domn premar? Răspunde la telefon și spune că e la clinică
Remedii populare pentru durerea de urechi – mituri periculoase și realitatea medicală. Doctor ORL: „S-ar putea să apară complicații foarte importante”
02:00
Remedii populare pentru durerea de urechi – mituri periculoase și realitatea medicală. Doctor ORL: „S-ar putea să apară complicații foarte importante”
După ce a muncit la canalizare, un bărbat s-a gândit că poate sărbători de ziua unui coleg de-al său, dar a dat-o în bară. A băut și s-a urcat la volan
02:00
După ce a muncit la canalizare, un bărbat s-a gândit că poate sărbători de ziua unui coleg de-al său, dar a dat-o în bară. A băut și s-a urcat la volan
Cantina pentru elevi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” intră în lucrări de reabilitare și modernizare! Proiectul are o valoare de peste 3,8 milioane de euro
02:00
Cantina pentru elevi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” intră în lucrări de reabilitare și modernizare! Proiectul are o valoare de peste 3,8 milioane de euro