International

Din 2023, francezii care merg cu maşina la serviciu vor primi bani pentru achiziţia de carburant

Publicat: 07 dec. 2022
Din 2023 francezii care merg cu maşina la serviciu vor primi bani pentru achiziţia de carburant
Din 2023, francezii care merg cu maşina la serviciu vor primi bani pentru achiziţia de carburant

Miercuri, 7 decembrie 2022, premierul Elisabeth Borne a anunţat că persoanele care folosesc maşina pentru a merge la serviciu şi care au venituri modeste, vor primi din 2023 bani de carburant. Astfel, peste 10 milioane de persoane vor primi suma de 199 de euro sub formă de ajutor pentru achiziţia de carburant.

Luna trecută, șoferii din Franţa s-au luptat să-şi umple rezervoarele, deoarece grevele la cele mai mari rafinării din ţară au lăsat aproximativ o treime din benzinării în deficit de aprovizionare,

Francezii care merg cu maşina la serviciu vor primi bani pentru achiziţia de carburant

Această măsură a fost prezentată de premierul Elsabeth Borne în cadrul unui interviu. De altfel, măsura are în vedere compensarea persoanelor fizice pe fondul creşterii preţului la energie.

”Vom continua să protejăm puterea de cumpărare a francezilor, însă concentrându-ne mai mult asupra celor care au cea mai mare nevoie”, a declarat Borne într-un interviu la postul de radio RTL.

Aşadar, pentru a beneficia de aceşti bani, persoană trebuie să declare pe pagina wef a fiscului că foloseşte maşina pentru a ajunge la locul de muncă. Exista totuşi, câteva categorii care nu vor beneficia de acest ajutor. Aici se includ pensionarii, şomerii şi cei care utilizează transportul public.

Şefa guvernului francez a subliniat că aceşti 100 de euro vor ajunge la circa 10 milioane de persoane. În acest sens, guvernul va aloca un miliard de euro. Potrivit calculelor, pentru o familie medie care circulă 12.000 de kilometri pe an, aceşti 100 de euro reprezintă echivalentul unei subvenţii de 10 eurocenţi pe litru de carburant.

Deficit de carburanţi în Europa

De câteva zile, sute de benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi, după ce Guvernul a adoptat plafonul de preţ introdus în 2021. Anterior, un sfert din benzinăriile din Ungaria, printre care şi 100 de benzinării aflate sub coordonarea grupului petrolier ungar MOL, s-au ciocnit cu probleme în aprovizionarea cu benzină.

Potrivit presei ungare, s-au înregistrat tot mai multe plângeri din cauza lipsei de carburanţi cu preţ fix. Circa 500 din cele 2.000 de benzinării care există în ţară nu au suficienţi carburanţi.

Anul trecut, înainte de războiul din Ucraina, guvernul premierului Viktor Orban a introdus un preţ plafont la 1,16 euro pe litrul de motorină şi super 95, în contextul inflaţiei care, la acel moment, era în creştere. În acest sens, tot mai mulţi cetăţeni cumpăra carburanţi din ţară vecina, Slovacia, deşi acolo preţul este de 1,7 euro pe litru.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, a menţionat că pe piaţa de carburanţi din România nu se va înregistra un deficit în contextul embargoului impus de Uniunea Europeană asupra ţiţeiului rusesc adus pe mare începând cu data de 5 decembrie 2022.

„România este parte a Uniunii Europene şi suntem activi în toate dezbaterile şi comunicările şi toate măsurile pe care UE le implementează. Prin aceste măsuri, nu ne dorim să afectăm piaţa din România şi întotdeauna căutăm alternative la aceste probleme, care sunt cauzate în cea mai mare parte de invazia Rusiei în Ucraina. Cu siguranţă căutăm alternative care să ne asigure necesarul de consum şi căutarea acestor alternative se desfăşoară alături de celelalte state europene”, a declarat Drăgan.

Aşadar, reiterăm faptul că din 2023. francezii care merg cu maşina la serviciu vor primi bani pentru achiziţia de carburant.

Tags:Adauga un comentariu