Economic Local

Direcția Silvică Iași demarează campania de împăduri începând cu data de 15 martie 2021. Vor fi plantate pe 130 de hectare un număr de 574.700 de puieți

Publicat: 12 mart. 2021
Imagini din timpul campaniei de împăduriri organizată de Direcția Silvică Iași și Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași
Campania anuală de împăduriri demarează în acest an începând cu data de 15 martie 2021. Direcția Silvică Iași va planta, împreună cu voluntarii, puieți din speciile stejar, cireș, frasin, plop alb, salcie, gorun, cătină și paltin, pe o suprafață de 130 de hectare

Campania anuală de împăduriri, demarată Direcția Silvică Iași, va debuta la jumătatea lunii martie 2021. Specialiștii din cadrul instituției, împreună cu voluntari, vor planta 129,59 de hectare cu 574.700 de puieți forestieri. Campania se va derula până la data de 15 aprilie 2021

Direcția Silvică Iași demarează campania anuală de împăduriri cu acțiunea de la Ocolul Silvic Dobrovăț, unde vor fi plantați puieți de stejar și cireș pe 0,4 hectare. În Ocolul Silvic Hârlău vor fi plantați pe o suprafață de 1,43 de hectare puieți din speciile gorun, paltin și frasin. De asemenea, pe C.A. Rosetti vor fi efectuate lucrări de completări cu puieți din speciile stejar, cireș, frasin și paltin. Suprafața plantației ce va aparține Ocolului Silvic Lunca Cetățuii și va fi împădurită este de 1,59 hectare și vor fi plantați puieți din specia gorun, paltin și cireș.

La Ocolul Silvic Pașcani, suprafata plantației ce va fi împădurită cu plop alb, gorun, paltin, frasin, salcâm, cireș este de 5,85 hectare. Alte 5 hectare de teren care aparțin Ocolului Silvic Pădureni, Podu Iloaiei și Răducăneni vor fi plantate cu gorun, frasin, salcâm. Direcția Silvică Iași va planta în regenerări artificiale, refaceri și completări suprafața de 129,59 hectare cu un număr de 574.700 puieți forestieri, din care: 58.000 bucăți de plop alb, 154.000 gorun, 166.000 stejar, 30.000 cireș, 42.000 frasin, 26.000 paltin, 81.000 salcâm, 5.000 bucăți de salcie, 4.000 de bucăți de cătină și 3.000 bucăți de ulm.

Campania de împăduriri din acest an debutează cu plantarea puieților în Ocolul Silvic Dobrovăț

Potrivit directorului Direcției Silvice, Gabriel Doncean, pe lângă personalul din cadrul instituției, vor participa la campania de împăduriri și voluntari de la diverse instituții, firme private sau organizații non-guvernamentale.

„Vor participa și membri ai comunităților rurale și urbane, în baza unor proiecte de voluntariat și parteneriate de colaborare, în condiții de pandemie. Totodată, sprijinim acțiunile de împăduriri desfășurate de primării, școli sau alte instituții în diverse locații, prin furnizare de material săditor, consiliere și asistență tehnică cu personalul silvic specializat. Luna Plantării Arborilor este o ocazie de a ne întoarce la natură, o sărbătoare dedicată reînvierii naturii și continuarea ciclului vieții. Este un important eveniment silvico-economic și ecologic menit să sensibilizeze în fiecare dintre noi iubirea, grija, priceperea și devotamentul pentru pădure, să conștientizeze rolul și importanța pădurilor în viața societății și în special în rândul tineretului, să determine formarea și manifestarea unei conduite adecvate în raport cu mediul natural.

În scopul creșterii gradului de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a pădurilor, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare, în fiecare an, începând din 2013, pe 21 martie, la nivel mondial este sărbătorită Ziua Internațională a Pădurilor, declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite”, susține Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.

Puieții folosiți la campania de împădurire din anul 2021 sunt produși în pepinierele din Iași

Cea mai veche pepinieră din Iași este cea din Galata, de unde ajung în fiecare an, la firme sau la persoane fizice, puieți ornamentali din specii autohtone. În medie, anual, sunt comercializați puieți în valoare de 200.000 de lei. Inspectorii Direcției Silvice Iași au aplicat amenzi în valoare de 120.000 de lei, în anul 2020, și s-au constituit 68 de infracțiuni, în urma verificărilor efectuate de silvicultori în pădurile din Iași. Potrivit specialiștilor din domeniu, a scăzut numărul amenzilor aplicate celor prinși că taie și transportă ilegal material lemnos, însă a crescut numărul infracțiunilor.

Potrivit noilor modificări aduse Codului Silvic, începând cu anul 2020, orice cantitate de lemn tăiată ilegal în pădurile României este considerată infracțiune. Astfel, hoții de lemne nu mai primesc amenzi, ci li se face dosar penal pentru ilegalitățile comise. De asemenea, începând cu data de 1 februarie 2021 este funcțional SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), sistemul care împiedică furtul din păduri. Aplicația prin intermediul căreia pot fi urmărite prin GPS camioanele care transportă materiale lemnoase, care transmite imagini din satelit de înaltă rezoluție și imagini de pe camere de supraveghere amplasare la ieșirea din principalele drumuri forestiere, ar trebui să facă imposibilă ascunderea și punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal.

Comentarii
Adauga un comentariu