Economic Local

Direcția Silvică Iași pregătește tăierile de păduri din județ! Exploatarea de la Dobrovăț și alte localități costă 500.000 de euro

Publicat: 18 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Direcția Silvică Iași pregătește tăierile de păduri din județ Exploatarea de la Dobrovăț și alte localități costă 500.000 de euro
Pădurea Dobrovăț va fi exploatată de firmele implicate în comercializarea lemnului

Mai multe păduri din județul Iași vor fi exploatate. Firmele interesate pot primi un contract de 500.000 de euro. Procedura va fi lansată la finalul lunii februarie 2020. Exploatarea se va realiza doar în anumite condiții stabilite de Direcția Silvică Iași

Direcția Silvică Iași pregătește un nou contract privind achiziția serviciilor de exploatare forestieră, aferentă anului 2021. Pe data de 22.02.2021 este programată licitația pentru prestări servicii, cu o valoare estimată de 2.431.632 lei, fără TVA, aproximativ 500.000 de euro. Sunt vizate fondurile forestiere din localitățile Dobrovăț, Lunca Cetățuii, Hârlău, Pașcani, Podu Iloaiei, Răducăneni, Pădureni. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic.

„Tăierea arborilor se face cât mai jos, astfel încât înălțimea cioatei, măsurată în partea de amonte, să nu depășească 1/3 din diametrul secțiunii acesteia, iar la arborii groși de 30 cm să nu depășească 10 cm. Cioatele se cojesc în întregime la molid și pin, iar la brad și celelalte specii rășinoase, prin curelare. În raza parchetului se va introduce numai gama de utilaje adecvate tehnologiei de exploatare aprobate de ocol și aflate în stare corespunzătoare de funcționare. Colectarea materialului lemnos se face numai pe traseele adecvate tehnologiei de exploatare aprobate de ocol și aflate în stare corespunzătoare de funcționare”, se arată în caietul de sarcini.

Direcția Silvică Iași trebuie să respecte mai multe condiții din contract

Conform contractului, autoritatea contractantă trebuie să respecte mai multe condiții stipulate în contract.

„Achizitorul se obligă să plătească prețul convenit în prezentul contract pentru serviciile prestate. Achizitorul se obligă să recepționeze serviciile prestate în termenul convenit. Dacă achizitorul nu onorează facturile în termen de 14 zile de la expirarea perioadei prevăzute convenite, prestatorul are dreptul de a sista prestarea serviciilor. Imediat ce achizitorul onorează factura, prestatorul va relua prestarea serviciilor în termen de două zile lucrătoare. Să aprobe, prin șeful de ocol, tehnologia de exploatare, instalațiile, mijloacele de scos și traseele corespunzătoare stabilite prin proiectele de exploatare întocmite de achizitor, inclusiv împărțirea parchetelor”, se mai arată în documentația procedurii.

S-a alocat suma de 1 milion de euro pentru împăduririle din județul Iași

La începutul anului 2020, Direcția Silvică Iași a demarat o licitație privind achiziția unor servicii publice pentru silvicultură. Prevederea bugetară este de 5,2 milioane lei, fără TVA, adică 1,1 milioane euro. Procedura a fost împărțită în 9 loturi: 3 zone Iași, Lunca Cetățuii, Dobrovăț, Iași, Pașcani, Pădureni, Podu Iloaiei. Lucrările constau în tăierea manuală a tufișurilor, completarea lipsurilor la împăduriri, mobilizarea manuală a solului în jurul puieților etc. Lucrările trebuiau realizate în termen de 12 luni.

„Autoritatea contractantă va efectua achiziția serviciilor privind cultura și refacerea pădurilor în scopul realizării programului de regenerare artificială pentru anul 2020 (împăduriri, completări), a serviciilor necesare în vederea efectuării «ajutorării regenerării artificiale», precum și a lucrărilor necesare pentru întreținerea culturilor. În conformitate cu prevederile codului silvic și a normelor tehnice în vigoare, regenerarea pădurilor se face în baza soluțiilor tehnice prevăzute în amenajamentele silvice”, se arăta în caietul de sarcini.

Adauga un comentariu