Eveniment-Social

Directorul Departamentului de Învățământ Preuniversitar din cadrul UAIC Iași a discutat despre școală în vreme de pandemie, realități și problematici din învățământul superior public autohton, dar și despre pedagogie creștină, în Studioul BZI LIVE – FOTO, VIDEO

Publicat: 30 apr. 2021
lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau, coordonatorul acestuia de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iași. Acesta este directorul Departamentului de Învăţământ Preuniversitar din cadrul Universităţii "Cuza" a venit în Studioul BZI LIVE

Despre educaţie şi fondarea celui mai nou liceu din ţară, într-o ediţie specială BZI LIVE programata vineri, 30 aprilie, 2021, ora 11.00 alături de lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau, coordonatorul acestuia de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Acesta este directorul Departamentului de Învăţământ Preuniversitar din cadrul Universităţii „Cuza”. De asemenea, universitarul este coordonatorul Şcolii „Junior” al UAIC şi s-a ocupat de Centrul de învăţare al Universităţii „Cuza”.

Pe de altă parte, despre şcoală în vreme de pandemie, realităţi şi problematici din învăţământul superior public autohton, provocările viitorului pe acest plan, pedagogie creştină, „Săptămâna Patimilor” şi importanta Sărbătorilor Pascale s-a mai dialogat alături de lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei. De precizat că universitarul a fost şi membru al Biroului Senat al Universităţii Cuza, mai exact preşedinte al Comisiei pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public din Senatul celei mai vechi instituţii moderne de învăţământ superior a României.

Senatul a aprobat decizia de înființare a gimnaziului care va funcționa în cadrul Școlii „Junior”

Senatul a aprobat decizia de înființare a gimnaziului care va funcționa în cadrul Școlii „Junior”. Este vorba de două clase a V-a, care vor avea la catedră profesori celebri din orașul Iași, precum Mihaela Lesenciuc la Geografie sau Elvira Rotundu la Istorie. Inițiativa aparține rectorului de la „Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Entitatea este recunoscută de Ministerul Educației și Cercetării și va avea finanțare de la bugetul de stat.

„Este primul pas spre noul nostru liceu care va funcționa plecând de la ceea ce înseamnă «Școala Junior». Vom avea, din anul școlar viitor, două clase de gimnaziu. Avem discuții cu profesori importanți din zona învățământului preuniversitar ieșean care le vor preda școlarilor”, a punctat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Școala „Junior” a devenit una din rețeaua publică de Stat prin aprobarea obținută de la Ministerul Educației și Cercetării

Totul face parte din proiectul Universității „Cuza” de a dezvolta învățământul preuniversitar prin înființarea acestei structuri gimnaziale și, ulterior, a unui liceu. În acest context, începând cu anul școlar 2020-2021, Școala Primară „Junior” a fost inclusă în rețeaua școlară a unităților de învățământ preuniversitar de stat. Având în vedere calitatea procesului instructiv-educativ din cadrul Școlii Primare „Junior”, instituție care și-a dobândit un loc binemeritat în ansamblul învățământului preuniversitar ieșean datorită rezultatelor obținute de la înființare până în prezent, s-a constatat că absolvenții de „Junior”doresc să își continue studiile la „Cuza”.

În plus, datorită numărului mare de solicitări primite din partea părinților care doresc să își înscrie copiii la Școala Primară „Junior”, s-a decis constituirea unei noi clase pregătitoare, pe lângă cea existentă, în anul școlar 2021-2022. Înscrierile pentru locurile rămase disponibile în urma primei etape de selecție vor avea loc în perioada 24 martie-2 aprilie 2021.

„Absolvenții primelor promoții ai Școlii «Junior» sunt studenți la UAIC, iar dorința deopotrivă a părinților și elevilor școlii este de a se putea continua studiile gimnaziale în cadrul acestei instituții, dorință aflată în consonanță cu strategia de dezvoltare abordată de conducerea universității, care își dorește înființarea unei structuri gimnaziale, apoi liceale”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universității „Cuza”.

Școala „Junior” funcționa ca Departament în cadrul Universității „Cuza”

Școala „Junior” funcționa ca Departament în cadrul Universității „Cuza”. Este vorba despre prima școală cu clasele I-IV din România, care funcționează în cadrul unei instituții de învățământ superior. „Noi am făcut toate aceste demersuri și, iată, că un prim rezultat este tocmai că am obținut avizul de la MEC. Este o dorință mai veche a comunității academice de la «Cuza» ce se leagă de a dezvolta și ciclul gimnazial, respectiv liceal. Practic de a avea un liceu al nostru, de a completa tot ceea ce înseamnă pregătirea educațională a unui individ, de la grădiniță și până la studii de doctorat sau post-doctorat.

Acum, căutăm și un spațiu sau un nou teren în care să funcționeze toate acestea”, a scost în evidență prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector de la UAIC din Iași. Școala „Junior” funcționa ca Departament în cadrul Universității. Este vorba despre prima școală cu clasele I-IV din România, care funcționează în cadrul unei instituții de învățământ superior.

Adauga un comentariu