Local

Directorul General Romeo Vatră, despre închiderea temporară a parcării de la Aeroportul Iași

Publicat: 02 mai 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Directorul General Romeo Vatră despre închiderea temporară a parcării de la Aeroportul Iași
Patru luni dificile pentru Aeroportul Iași

Accesul restricționat spre Aeroport este o măsură necesară ce intră în vigoare de luni, 8 Mai – parcarea existentă va fi închisă temporar, iar șantierul de la T4 va fi extins. Curând vom demara lucrările la parcarea nouă și rețeaua de utilități, căile de acces în fața terminalelor și parcul fotovoltaic.

Toate aceastea, în condiții de trafic extrem de aglomerat și infrastructură de procesare limitată. Patru luni dificile pentru Iași IASI Airport, pentru ca la finalul acestui an să avem un aeroport complet nou, la standarde europene.

Referitor la provocările ce se anunță în perioada următoare, Directorul General al Iași Airport, Romeo Vatră, a declarat:

„Anul acesta vom înregistra 2,5 milioane de pasageri, peste prognoza noastră inițială. Creșterea va fi cu 66% față de anul 2022, când traficul a fost de 1,5 milioane. Principala constrângere a Aeroportului o reprezintă capacitatea limitată a terminalului T3, unde pot fi procesați doar 350 pasageri pe oră. Acum, avem și 10 plecări într-un interval de două ore, cu avioane de 230 de locuri. Practic, suntem în situația de a procesa, printr-un terminal de doar 3.200 mp, peste o mie de pasageri pe oră, la îmbarcare. Anul trecut, în august, am avut un record absolut de trafic lunar, de 180.000 de pasageri. La finalul lunii mai, vom avea 200.000 pasageri, media zilnică fiind de 6.500 pe zi. În zilele de duminică ajungem și la 10.000 de pasageri pe zi. Ar trebui să ne bucure aceste cifre impresionante, dar de fapt e o tendință ce arată că în această vară vom înregistra peste 250.000 pasageri pe lună. Cu măsurile pe care le vom lua în cadrul aeroportului, vom reuși să gestionăm și acest flux.”

Directorul General al Aeroportului a mai adăugat:

„Explozia traficului se suprapune peste lucrările de construire a unui nou terminal (T4), de 10 ori mai mare decât T3, a unei parcări noi și a unui parc fotovoltaic pe o suprafață de 1 ha, proiect de 90 milioane euro (cu TVA). Evident, apar constrângeri ce nu pot fi evitate, oricât de mult am încerca. O astfel de constrângere o vom resimți în următoarele trei luni, cât timp sunt programate lucrările la noua parcare, ce presupun și lucrări la o vastă rețea de utilități, canalizare și telecomunicații.

De aceea, în lipsa parcării, nu mai putem permite accesul neîngrădit al pasagerilor cu mașina, în fața terminalelor, pentru că vom avea blocaje permanente, ce vor împiedica pasagerii și echipajele să ajungă la avion.

Astfel, împreună cu Primăria Iași și Poliția Locală, vom organiza accesul pentru pasageri în următoarele luni, acesta fiind permis doar pentru mijloacele de transport în comun, taxiurile și mașinile care circulă în regim de ride sharing. De asemenea, va fi permis accesul autocarelor, curselor ocazionale și microbuzelor din Republica Moldova, doar pentru îmbarcare și debarcare. Timpul de staționare va fi limitat la 5 minute, cu excepția transportului public local și a celui acreditat. Vor avea acces inclusiv persoanele cu mobilitate redusă și grupurile de copii. Evident, vom lua în calcul și alte situații deosebite. Pentru pasageri vor fi puse la dispoziție toate parcările terasate de la Ciric, de unde vor fi preluați cu autobuzele. Începând cu luna august, pasagerii noștri vor avea posibilitatea să utilizeze parcarea nouă de la Aeroport.

Mulțumim Primariei Iași și Consiliului Județean pentru sprijin, mulțumim Poliției Locale și Companiei de Transport Public Iași pentru suportul ce ne va fi oferit în următoarele luni. De asemenea, mulțumim pasagerilor pentru înțelegere, sunt măsuri cu caracter temporar și care le vor asigura un aeroport modern și condiții mult mai bune de călătorie, până la finalul acestui an.”

Comentarii
Adauga un comentariu