Local

Disperare la Iași! Pacienții care au nevoie de Terapie Intensivă trebuie stabilizați în UPU Iași până când apare un loc liber. Nici cei care au nevoie de suport de oxigen nu au multe șanse de a găsi un pat

Publicat: 05 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Disperare la Iași Pacienții care au nevoie de Terapie Intensivă trebuie stabilizați în UPU Iași până când apare un loc liber. Nici cei care au nevoie de suport de oxigen nu au multe șanse de a găsi un pat
Nu mai există niciun loc liber la Terapie Intensivă la nivel de județ Iași

De o lună de zile, medicii ieșeni au precizat că a apărut un val de cazuri grave de coronavirus care ocupă locurile de Terapie Intensivă în mod constant. Pacienții ajung târziu la spital, iar acest lucru face ca și paturile cu suport de oxigen să fie foarte greu de găsit. În UPU Iași sunt două săptămâni de când se resimte mult mai grav problema locurilor libere din spitalele suport COVID-19

Au trecut mai bine de două săptămâni de când, în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, pacienții care suferă de o formă gravă a infecției cu coronavirus sunt cu greu internați pe un loc dintr-o secție de Terapie Intensivă. Atât în timpul săptămânii, cât și în weekend, numărul de cazuri este ridicat. În urmă cu o săptămână, pe 28 martie 2021, au fost confirmați cu coronavirus, în doar 24 de ore, 29 de pacienți. Jumătate dintre ei prezentau o formă gravă a bolii. Totodată, ieri, 4 aprilie 2021, erau 2 pacienți COVID-19 care necesitau un loc de Terapie Intensivă și 5 care aveau nevoie de oxigen, toți tratați în UPU. Capacitatea maximă a unității medicale este de 10 locuri pentru pacienții care au nevoie de ventilație mecanică invazivă și 10 locuri cu suport de oxigen.

„În fiecare zi din perioada 29 martie – 4 aprilie 2021 am avut mai mulți pacienți COVID-19 decât locuri. În medie au fost 4 pacienți pe zi de Terapie Intensivă tratați în UPU. În acest moment (n.r.- 4 aprilie 2021) avem doi pacienți de ATI pe care îi tratăm și încă 5 pozitivi pe oxigen, care nu au loc de internare în niciun spital din Iași. Numărul persoanelor suspecte de coronavirus prezente în UPU variază de la oră la alta”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Peste 700 de persoane au pierdut lupta cu infecția cu coronavirus în spitalele din județul Iași

În județul Iasi, de la debutul pandemiei COVID-19 și până ieri, 4 aprilie 2021, au fost raportate 703 decese în rândul pacienților confirmați pozitiv cu coronavirus. Totodată, au fost declarate pozitiv 39.241 de persoane. În doar 24 ore, din data de 3 până pe 4 aprilie, au decedat 3 bolnavi, 9 au fost externați, 158 au primit rezultatul testului COVID-19 pozitiv și au fost efectuate alte 979 de teste. În ceea ce privește solicitările de testare ale pacienților care prezintă simptomatologie specifică noului coronavirus, încărcate de medicii de familie pe platforma CAPESARO, în perioada precizată anterior, echipajele mobile au realizat 82 de recoltări la domiciliu, după cum urmeaza: 60 realizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași și 22 de Serviciul de Ambulanță Județean Iași.

Conform datelor centralizate la nivelul DSP Iași, pe 4 aprilie 2021, un număr de 2.534 de persoane se aflau în izolare, iar 1.757 de persoane erau carantinate la domiciliu. De la începutul pandemiei și până la data menționată, s-au emis în total 39.423 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 40.190 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.

Situația locurilor libere din secția de Terapie Intensivă din județul Iași

Ieri, 4 aprilie 2021, mai erau doar două paturi libere în secția de Terapie Intensivă pentru pacienții infectați cu coronavirus din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iași. În ceea ce privește situația din spitalele suport COVID-19, ieri mai erau libere 133 de paturi: un pat la Spitalul de Boli Infecțioase, 3 paturi la Spitalul Hârlău, 20 la Spitalul de Recuperare, 45 de paturi la Spitalul C.F. Iași, 12 paturi la Spitalul Militar și 52 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani.
În total, în spitalele ieșene sunt ocupate 437 de paturi de către bolnavii de COVID-19.

Dintre acestea, 64 de paturi ocupate erau cele de Terapie Intensivă: 9 paturi ATI la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, 7 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 6 la Spitalul Municipal Pașcani, 5 paturi ATI la Spitalul de Recuperare, 7 la Spitalul CF Iași, 17 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie și 13 paturi ATI la Spitalul „Sf. Spiridon”. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, erau ocupate paturile ATI și alți 7 bolnavi confirmați pozitiv cu coronavirus urmează tratamentul prin dializă în unitatea medicală. La Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistență medicală de specialitate, erau ocupate toate paturile ATI.

Adauga un comentariu