Doctorul Sidonia Susanu a vorbit despre starea critică în care se află cele două fetițe de 3 și 4 ani, arse în propria casă, din comuna Trifești, Iași. Acestea sunt internate în secția ATI a Spitalului pentru copii ”Sf. Maria”, în stare foarte gravă, cu arsuri pe o suprafață de 43, respectiv 60 la sută din corp
Cele două surori din satul Vladomira, comuna Trifești, județul Iași, în vârstă de 3 și 4 ani, se află în stare foarte gravă după ce au fost arse în casă. Incendiul a izbucnit, miercuri dimineață, pe data de 9 februarie 2022, de la o aerotermă electrică, ce se afla lângă pat. Fetițele dormeau și erau supravegheate de sora lor mai mare. Copilele au fost la un pas de moarte. Acum, medicii încearcă să le salveze. Minorele au suferit arsuri pe o suprafață mare din corp, dar cele mai grave arsuri sunt cele de căi respiratorii.
”Cele două paciente internate în cursul zilei de miercuri, 9 februarie 2022, care au suferit arsuri prin flacără, sunt într-o stare critică. Momentan, sunt dependente de ventilație mecanică. Amândouă fetițele au fost protejate respirator cu traheostomă. Sunt dependente de tehnici de epurare extra renală. Deocamdată putem spune că prognosticul lor este foarte sever. Cea mai mare problemă o pun în continuare arsurile căilor aeriene inferioare, dar, evident, și arsurile prin flacără, care sunt pe 60, respectiv, 43 la sută din suprafața corporală, care sunt destul de severe”, a declarat dr. Sidonia Susanu, șef secție Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă, din cadrul Spitalului pentru Copii ”Sf. Maria”, Iași.
Doctorul Sidonia Susanu se confruntă des cu astfel de cazuri, asemănătoare cu cel al fetițelor arse în incendiul de la Trifești, Iași
Medicii din Clinica Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă, din cadrul Spitalului pentru Copii ”Sf. Maria”, Iași, se confruntă frecvent cu pacienți care ajung în stare extrem de gravă din cauza arsurilor. Zece la sută dintre copiii internați în această secție sunt cazuri grave, la fel cum au fost și cele două minore din incendiul de la Vladomira, comuna Trifești, județul Iași.
”Din punctul meu de vedere, toate arsurile la copii sunt produse din neglijența părinților. Cazuri atât de grave, cum sunt în cazul fetițelor, sunt cam 10 sută din arsurile internate în cadrul spitalului nostru, adică aproximativ 25 la sută de copii pe paturi. Avem cam 25 de pacienți extrem de gravi”, a precizat dr. Sidonia Susanu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă, din cadrul Spitalului pentru Copii ”Sf. Maria”, Iași.
Costul tratamentului pentru arși poate depăși suma de 75.000 de euro
Pentru salvarea copiilor arși, în stare foarte gravă, se mobilizează întreaga echipă medicală a secției de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă, dar nu numai. Medici plasticieni, medici anesteziști, asistenți, infirmiere, brancardieri își unesc forțele pentru a salva o viață. Costurile tratamentelor pentru astfel de pacienți nu sunt deloc mici. Prețul unui tratament variază între 50.000 de euro și poate depăși suma de 75.000 de euro.
”Pentru tratarea unor astfel de cazuri, este nevoie de implicarea întregii echipe a unității funcționale de arși, formată din cei 5 medici plasticieni, cel puțin jumătate din numărul medicilor anesteziști, au fost și ieri și vor fi implicați și zilele următoare în tratamentul acestor fetițe, precum și cel puțin 20 de asistente, atât de pe terapie Intensivă arși, cât și din blocul operator și, evident, infirmiere și brancardieri. În ceea ce privește resursele financiare, tratamentul unui copil cu arsuri severe, fără a implica arsuri ale căilor aeriene superioare, se ridică la un cost de aproximativ 50.000 de euro. Dacă luăm în calcul și tratamentul arsurilor de căi aeriene inferioare, costurile se pot ridica la peste 70.000 de euro”, a spus dr. Sidonia Susanu.
Sfaturi în caz de arsuri minore
Medicii îi sfătuiesc pe părinți cum să acționeze în cazul în care copilul lor suferă o arsură minoră acasă. Primul pas pe care trebuie să îl urmeze, după ce sună la 112, este de a acoperi suprafața arsă cu soluții curate, reci, dar, cu mare atenție, fără să provoace un șoc hipotermic minorului.
”Primul lucru care trebuie făcut în cazul accidentelor prin obiecte sau lichide fierbinți este de a aplica soluții curate, reci, pe suprafața de arsură, dar cu atenție, ca această suprafață de răcire să nu fie foarte mare, să nu fie mai mult de 20 la sută, pentru că poate să indice un șoc hipotermic copilului. După care, copilul trebuie să fie învelit într-un cearșaf curat, în vederea așteptării ambulanței”, a încheiat medicul ieșean.
Doctorul Sidonia Susanu a vorbit pentru cazurile de arsuri minore, nu cum a fost cazul celor două fetițe arse în incendiul din Trifești, Iași.