Mulți români vor să afle care sunt documentele vechi care au ajuns obiecte de colecție! Obiectele din perioada comunistă, precum carnetele CEC și cele de membru PCR sau UTC, au devenit căutate de colecționari, fiind puse la vânzare la prețuri destul de mari. Iată cu cât se când carnetele CEC.
Documentele vechi care au ajuns obiecte de colecție!
Anumite documente și obiecte vechi din perioada comunistă au ajuns să fie căutate de colecționari din întreaga țară. Unele documente au devenit obiecte de colecție, iar o parte dintre ele se vând la prețuri impresionante pe Internet. Prețurile carnetelor CEC variază între 50 și 1.000 de lei, în funcție de starea acestora, iar exemplarele care sunt păstrate în condiții excelente, cu paginile intacte și coperta în stare bună, pot depăși aceste limite, atingând valori mai mari. Carnetele de membru PCR sau UTC sunt, de asemenea, căutate de colecționari, iar prețurile variază de la 50 la 500 de lei, în funcție de vechime.
Totodată, și vechiturile din casele bunicilor sunt de interes pentru marii colecționari. Pe lângă obiectele de decor vechi, monedele și bancnotele moștenite pot aduce sume frumoase posesorilor. Printre obiectele care ne pot îmbogăți chiar și cu câteva sute de euro se numără bancnotele și monedele românești de colecție. Ele pot fi găsite prin cutii vechi, genți ori portofele care au aparținut bunicilor. Pe lângă bancnotele și monedele vechi, la mare căutare sunt și obiectele rare din casele bunicilor, precum telefoanele vintage din alamă sau dulapurile vechi.
Cele mai căutate bancnote vechi românești
O bancnotă veche din România a ajuns să valoreze în prezent o mică avere. Bancnota de 5.000 de lei, emisă în România în 1998, este vândută de români chiar și cu câteva mii de euro. Valoarea unei bancnote vechi depinde în mare măsură de starea în care se află. Cei care dețin bancnota veche trebuie să știe că se pot îmbogăți. Colecționarii oferă sume impresionante pentru a intra în posesia banilor rari.
La fel de căutată și apreciată este și monedă românească, „Polul din 1869”, care a fost vândută recent de o casă internațională de licitații pentru suma uriașă de 450.000 de dolari, asigurându-i statutul de comoară numismatică. Polul din 1868 este una dintre cele mai valoroase monede românești. Moneda este prezentă în foarte puține colecții publice și private, la nivel mondial. Trei exemplare se află în colecția BNR.
De asemenea, o monedă veche românescă îi poate îmbogăți pe posesori. Este vorba despre moneda de 20 de lei din 1942, care se vinde cu 120.000 de lei. Moneda este bătută în timpul războiului, iar pe spate este reprezentată coroana țării și pe față valoarea de 20 de lei. Această monedă veche îi poate îmbogăți pe români. Moneda valorează cât un apartament de lux. Mult mai recentă, moneda de 50 de lei din anul 1994 ar putea să aducă, de asemenea, profituri uriașe posesorilor.
Cert este că, bancnotele și monedele vechi, obiectele de pe vremea bunicilor și anumite documente rare au devenit obiecte de colecție și au ajuns să valoreze o mică avere. Colecționarii sunt dispuși să ofere sume impresionante posesorilor de ,,comori” din vremea de altădată.