Prima pagină » Actualitate » Documentul obligatoriu pentru proprietarii de case sau apartamente! Este valabil 10 ani
Documentul obligatoriu pentru proprietarii de case sau apartamente! Este valabil 10 ani

Documentul obligatoriu pentru proprietarii de case sau apartamente! Este valabil 10 ani

11 oct. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Documentul obligatoriu pentru proprietarii de case sau apartamente este certificatul de performanță energetică. Actul este necesar atunci când se cumpără sau se închiriază o locuință. Iată cine eliberează documentul care este valabil 10 ani.

Documentul obligatoriu pentru proprietarii de case sau apartamente!

Pentru orice tranzacție imobiliară, fie că este vorba despre vânzarea unei locuințe, fie despre închirierea uneia, certificatul de performanță energetică este obligatoriu. Este bine de știut clasa energetică a imobilului pentru că va informa viitorul proprietar sau chiriaș despre cât de eficientă energetic este o clădire și ce impact va avea asupra costurilor de întreținere. Certificatul de performanță energetică evaluează consumul de energie primară și finală al imobilului, exprimat în kWh/m²/an, și include informații despre utilizarea surselor regenerabile, precum și despre emisiile de CO₂ asociate consumului de energie.

Certificatul stabilește două aspecte principale, clasa energetică și nota energetică. Acest document este necesar nu doar pentru clădirile nou construite, ci și pentru cele existente, atunci când sunt tranzacționate sau închiriate. Pentru apartamentele sau casele mai vechi, certificatul de performanță energetică va fi însoțit de un act adițional cu recomandări pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

Performanța energetică a clădirilor este impusă și de Uniunea Europeană statelor membre. Măsura, care se va aplica și în România, prevede obligativitatea elaborării de planuri naționale pentru renovarea clădirilor. Prin urmare, se discută apariția clădirilor ecologice în România. Există diverse cerințe aplicabile clădirilor „verzi”, incluzând:

  • Eficiență energetică: Clădirile trebuie să îndeplinească anumite standarde de eficiență energetică pentru a reduce amprenta lor de carbon.
  • Conservarea apei: Sistemele de reducere a consumului de apă trebuie să fie integrate în clădiri.
  • Managementul deșeurilor: Programele de reducere a cantităților de deșeuri trebuie să fie implementate în timpul procesului de construcție, iar clădirea trebuie să fie echipată cu sisteme de colectare selectivă după finalizare.
  • Calitatea aerului: Clădirile trebuie să dispună de sisteme eficiente de ventilare, iar utilizarea materialelor toxice în construcție este interzisă.
  • Sustenabilitatea locației construite: Clădirea trebuie să aibă un impact minim asupra mediului înconjurător.

Cei care nu respectă aceste reglementări pot fi sancționați cu amendă și nu pot primi autorizațiile necesare.

Cum se poate obține certificatul de performanță energetică pentru locuință

Certificatul de performanță energetică poate fi elaborat și eliberat doar de către auditori energetici autorizați pentru clădiri. Pentru a obține certificatul, proprietarul imobilului trebuie să ofere auditorului o serie de documente.

Pentru apartamente, sunt necesare următoarele documente:

  • Actul de identitate al proprietarului
  • Titlul de proprietate
  • Planul imobilului
  • Cartea tehnică a construcției

Pentru case, pe lângă documentele menționate anterior, trebuie prezentate și:

  • Autorizația de construire pentru locuințele noi
  • Planurile de arhitectură
  • Memoriul tehnic de arhitectură sau de rezistență

Costul obținerii unui certificat de performanță energetică variază în funcție de dimensiunea și tipul imobilului. Prețurile pot începe de la 250 lei și pot depăși 500 lei pentru imobilele cu suprafețe mai mari. Certificatul este valabil pentru o perioadă de 10 ani, cu condiția ca imobilul să nu fie supus unor modificări majore care să afecteze eficiența energetică.

Certificatul de performanță energetică este obligatoriu pentru cei care vor să cumpere, să vândă sau să închirieze o locuință. Documentul are o valabilitate de 10 ani, iar prețul variază între 250 și 500 de lei, în funcție de tipul de casă sau de apartament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`