BZI LIVE

Doi lideri ai generaţiilor din care fac parte, au dialogat despre viaţa studenţească, importanța implicării tinerilor în societate, dar şi despre realităţile şi transformările din România, în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Publicat: 09 ian. 2020

Joi, 9 ianuarie 2020, la ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost programată o emisiune alături de Silvian-Emanuel Man – preşedintele de onoare Ligii Studenţilor (LS) IAȘI alături de Ionuț Andrei Pricop, vicepreședinte al acestui for.

Liderii ai generațiilor din care fac parte

Cu cei doi, ambii lideri ai generaţiilor din care fac parte au fost abordate idei și aspecte legate de: ce mai reprezintă viaţa studenţească din cel de-al II-lea Centru Universitar al României, importanta implicării şi promovării tinerilor în societate sau zona civică, proiecte şi acţiuni respectiv pe segmentul necesitaţii investiţiilor în sistemul public de învăţământ!. Pe de altă parte, aceştia au arătat cum văd ei realităţile şi transformările din ţară, ce şansă au tinerii să se realizeze în România, dacă este corelată oferta educaţionala cu cea de pe piaţa muncii, ce înseamnă să-i reprezinţi pe colegi în forurile de conducere din Universitatea Alexandru Ioan Cuza sau cât contează pentru dezvoltarea personală activitatea de reprezentare academică.

I-au colindat pe foștii deținuți politici. Se implica în promovarea romantismului în Basarabia

Cei doi vor vorbi despre faptul că, la finalul anului trecut, i-au colindat pe unii dintre foștii deținuți politici din România, înainte de 1989. De asemenea, au detaliat aspecte legate de activitățile lor de promovarea romantismului, culturii și istoriei în Basarabia. Concret, cei doi au arătat cât de important este să te implici, să ai spirit civic și să faci ceva pentru a schimba societatea în bine.

„Doar noi putem schimba ceva… Nu trebuie să aşteptăm să facă altcineva un lucru bun pentru că nu o va face”

Pe de altă parte, liderul onorific al LS arata că e timpul ca tinerii să facă ceva pentru ei, să producă o schimbare şi să nu mai aştepte ca alţii să o facă deoarece acest lucru nu se va întâmpla. „Tinerii nu trebuie să aştepte ca altcineva să facă ceva pentru binele lor deoarece aşa ceva nu se va întâmpla. E în puterea lor să schimbe ceva în ţara asta şi să nu-i mai lase pe alţii să decidă în locul lor şi să se plângă că lucrurile nu merg bine. Doar aşa realitatea din ţară se poate modifica, îmbunătăţi. Pentru asta militam noi şi, tocmai de aceea, ne dorim o ţară unde să existe respect, meritocraţie şi înlăturarea indivizilor care au fost educaţi într-un sistem comunist”, crede Man.

„Universităţile sunt acum producătoare de angajaţi pentru multinaţionale şi call-center-uri… Nu mai produc elite intelectuale”

Un aspect dureros scos în prim-plan de Silvian-Emanuel Man pleca de la faptul că zona academică nu mai scoate elite intelectuale ci doar materie primă pentru multinaţionale. „Da, acum, universităţile nu mai au acel rol de a forma cetăţeni, de a le modela caracterele şi de a produce elite ale intelectualităţii pentru ţara noastră. Aceasta este marea noastră problemă şi tocmai de aceea se întâmpla în România”, a conchis acesta.

Cine este Liga Studenților

Liga Studenţilor din Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (prescurtat LS IAŞI) este o organizaţie studenţească, neguvernamentală, non-profit, independentă, democratică, nepartizană, cu activitate civică şi sindicală, creată pentru a apăra drepturile şi interesele studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prin toate mijloacele legale de care dispune.

Înfiinţată în timpul evenimentelor din decembrie 1989,

Înfiinţată în timpul evenimentelor din decembrie 1989, LS IAŞI este prima organizaţie studenţească din Universitate şi singura continuatoare a fenomenului Piaţa Universităţii. De-a lungul celor 11 ani de activitate neîntreruptă, liga a iniţiat normalizarea vieţii universitare ieşene după căderea regimului comunist şi a acţionat constant în patru domenii: social profesional, reprezentare şi cultural-naţional, obţinând numeroase beneficii pentru studenţi. Rolul decisiv pe care l-a avut în timpul grevelor studenţeşti din anii ’90 a atras antipatia partidelor politice. În 2001, sub presiunea guvernării de atunci, a influenţei nefaste a politicului în viaţa universitară şi a fragmentării mişcării studenţeşti în Universitate, LS IAŞI îşi încetează activitatea.

Reînființată în 2013

În vara anului 2013, la iniţiativa unui grup de studenţi de la mai multe facultăţi, Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) a fost reînfiinţată din nevoia acută de a avea o formă de reprezentare unitară la nivel de universitate, precum şi de a crea cadrul necesar colaborării dintre studenţii mai multor facultăţi. LS IAŞI reprezintă un demers studenţesc de la firul ierbii, de jos în sus, având ca valori fundamentale libera iniţiativă şi asumarea totală a răspunderii.

Simboluri şi patron

Stema LS IAŞI are fondul negru, simbolizând seriozitatea demersurilor noastre, independenţa şi neutralitatea. În centru, este plasat patronul ligii: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prăznuit la data de 23 aprilie. Simbol universal al biruinţei binelui asupra răului, prezent ca motiv şi în folclor sub forma lui Făt-Frumos, oferă modelul perfect pentru orice reprezentant al studenţilor: lupta până la capăt şi fără compromis. LS IAŞI a fost înfiinţată în baza OG 26/2000 cu modificările şi completările ulterioare, fiind înscrisă în Registrul Asociaţiile şi Fundaţiilor sub numărul 83/A/30.08.2013.loading...

Adauga un comentariu