International

Doliu în lumea fotbalului! Diego Armando Maradona a murit în urma unui infarct

Publicat: 25 nov. 2020
Diego Maradona
La începutul lunii noiembrie, Maradona a fost operat pe creier pentru îndepărtarea unui hematom subdural (cheag de sânge), la doar cinci zile, după ce a sărbătorit împlinirea vârstei de 60 de ani.

Presa argentiniană a venit cu o veste tristă. Diego Maradona, legenda fotbalului din Argentina a murit în urma unui infarct. El se afla la locuinţa sa din Tigre, unde se recupera după o operaţie la cap.

La începutul lunii noiembrie, Maradona a fost operat pe creier pentru îndepărtarea unui hematom subdural (cheag de sânge), la doar cinci zile, după ce a sărbătorit împlinirea vârstei de 60 de ani.

„Hematomul a putut fi îndepărtat cu succes. Diego a suportat bine operaţia. S-a trezit şi totul decurge bine”, anunța, la momentul respectiv, doctorul Leopoldo Luque, chirurg în cadrul clinicii private din oraşul Olivos, la nord de Buenos Aires, în cadrul unei conferinţe de presă.

După o primă spitalizare în oraşul La Plata, aflat la 60 km sud de capitala Buenos Aires, Maradona a fost transferat la clinica privată din Olivos. Intervenţia chirurgicală de marţi, 24 noiembrie, a durat aproximativ două ore.

Înainte de această intervenție, Maradona a fost supus unei tratament pentru dezalcoolizare, deoarece era dependent de alcool.

Așa cum bine se știe, Diego Maradona a fost considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. Alături de echipa Argentinei, în poziția de căpitan, el a câștigat Cupa Mondială la fotbal în 1986.

De-a lungul carierei sale, Maradona a jucat a cluburi precum Barcelona sau Napoli. Mai mult, acesta a câștigat două titluri în Seria A cu Napoli.

Cine a fost Diego Maradona

Diego Armando Maradona, supranumit „El Pibe d’Oro” (copilul de aur), s-a născut în sânul unei familii modeste la data de 30 octombrie 1960, în cartierul Villa Fiorito, de la periferia capitalei argentiniene Buenos Aires.

Încă de la o vârstă fragedă, talentul său a atras atenția multor oameni. Astfel, în jurul vârstei de zece ani, a început să cocheteze cu fotbalul, după ce un prieten l-a recomandat descoperitorului de talente Francis Cornejo, antrenor la formaţia de copii şi juniori Cebollitas, satelitul echipei Argentinos Juniors. În momentul în care antrenorii de la Argentinos Juniors au văzut cum Maradona folosește mingea, i-au cerut  actele de identitate şi legitimaţia de fotbalist, pentru că li se părea incredibil că un tânăr poate să joace atât de bine.

La 15 ani, la data de 20 octombrie 1976, acesta a debutat în prima divizie, la Argentinos Juniors, conform volumului „Campionii Secolului XX” (Bucureşti, Editura Fundaţia Rompres, 2000). În anul 1980 se transferă la Boca Juniors şi câştigă cu aceasta campionatul Argentinei.

Jucând extrem de bine, Maradona a atras atenția cluburilor europene, iar în 1982, părăseşte continentul sud-american pentru a se transfera în Europa, la FC Barcelona. În anul următor, câștigă alături de echipa catalană Cupa Regelui, Supercupa Spaniei şi Cupa Ligii spaniole.

Declinul lui Maradona

Odată cu anul 1990 vine și declinul legendei. Timp de un an este suspendat, după ce a consumat droguri, fiind criticat dur de mass-media internaţională și mai ales de cea din Italia. De asemenea, în data de 6 aprilie 1991, este suspendat 15 luni pentru dopaj, cu cocaină, iar 20 de zile mai târziu este arestat în Argentina pentru deţinere şi consum de stupefiante.

Cu toate acestea, în anul 1992 își reia cariera de fotbalist.

De pe terenul de fotbal se retrage definitiv la 37 de ani. Acesta a avut o viață destul de tulbure, fiindcă problemele cu drogurile și-au făcut apariția din nou. A fost internat pentru dezintoxicare, iar în aprilie 2004 a fost chiar la un pas de moarte, din cauza unei supradoze.

Comentarii
Adauga un comentariu