International

Doliu în muzica internaţională! A murit Chick Corea, unul dintre marile nume ale jazz-ului

Publicat: 12 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Doliu în muzica internaţională A murit Chick Corea unul dintre marile nume ale jazz-ului
Chick Corea, unul dintre marile nume ale jazz-ului, a murit la vârsta de 79 de ani

Este doliu în muzica internaţională după ce Chick Corea, unul dintre marile nume ale jazz-ului, a murit la vârsta de 79 de ani. Artistul suferea de o formă rară de cancer.

Chick Corea este unul dintre cei mai mari artişti de jazz din toate timpurile. În anul 2012, Chick Corea a ajuns şi în România, unde a ţinut un recital la Bucharest Masters of Jazz Festival, organizat la Sala Palatului.

A murit Chick Corea, un nume mare din jazz-ul mondial

Este doliu în muzică internaţională, după ce un artist legendar a încetat din viaţă. Este vorba despre Chick Corea, unul dintre marile nume ale jazz-ului, care a încetat din viaţa la vârsta de 79 de ani. Artistul suferea de o formă rară de cancer.

Chick Corea a cântat şi în România, în anul 2012, la Bucharest Masters of Jazz Festival, organizat la Sala Palatului.

Pe scenă au mai urcat atunci alţi mari artişti de jazz, precum Al Jarreau, Dianne Reeves, John McLaughlin sau Nigel Kennedy.

Chick Corea se pregătea de moarte, aşa că a scris un mesaj emoţionant, care a apărut pe pagina sa de Facebook.

“Vreau să mulţumesc tuturor celor care, pe tot parcursul călătoriei, au ajutat la strălucirea focurilor muzicale. Sper că cei care simt nevoia de a juca, de a scrie, de a cânta într-un spectacol pot face acest lucru.

Dacă nu este pentru ei înşişi, atunci pentru noi. Nu doar pentru că lumea are nevoie de mai mulţi artişti, ci pentru că este mai distractiv”, a transmis Chick Corea.

“Misiunea mea a fost întotdeauna să aduc bucuria de a crea oriunde am putut şi să o fac cu toţi artiştii pe care îi admir atât de mult – aceasta a fost bogăţia vieţii mele”, mai transmitea marele artist de jazz.

Cine a fost Chick Corea

Născut la data de 12 iunie 1941, Chick Corea este unul dintre cei mai mari artişti de jazz din toate timpurile. În anii ’70 muzica lui era foarte populară.

Promotor al stilurilor de jazz fusion, sau jazz-rock cum era denumit la vremea respectivă, Chick Corea a câştigat de mai multe ori premiul Grammy la secţiunile pianist/keyboardist şi compozitor de jazz american.

A făcut parte din celebra formaţie „Miles Davis Bând”, alături de Miles David. După ce a colaborat cu formaţia respectivă la sfârşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70, ulterior şi-a creat propriul său grup, „Return to Forever”. Este considerat chiar creatorul stilului jazz-rock.

Chick Corea a fost un inovator, explorând mai multe stiluri muzicale, ceea ce, probabil, l-a şi dus la crearea stilului jazz-rock. În anii ’80 şi ’90 a colaborat cu mai mulţi artişti şi a încercat numeroase genuri muzicale, încercând diverse sonorităţi fusion.

Cântăreţul Jim Weatherly a murit

Săptămâna trecută, celebrul cântăreţ Jim Weatherly a murit din cauze naturale. Faimosul compozitor al piesei „Midnight Train to Georgia” s-a stins din viaţa la 77 de ani. Anunţul a fost făcut de către familia artistului.

Weatherly a murit din cauze naturale în casa lui din apropiere de Nashville (Tennessee), pe 3 februarie.

Artistul country a lansat peste 20 de albume de studio într-o carieră ce s-a întins pe cinci decenii.

În timpul studenţiei a jucat fotbal american, la University of Mississippi, însă în anii 1960 a decis să renunţe la sport pentru a se dedica muzicii în Los Angeles.

„Midnight Train to Georgia”, principalul succes al Gladys Knight & the Pips din 1973, a fost premiat cu Grammy şi inclus în Grammy Hall of Fame în 1999.

Mai mulţi artişti americani, între care Aretha Franklin, au înregistrat versiuni ale piesei.

Cel mai mare succes solo al lui Weatherly a fost „I’ll Still Love You”.

El a scris mai multe cântece pentru Gladys Knight, între care „Neither One of Uş Wants to Be the First to Say Goodbye” şi „You’re the Best Thing (That Ever Happened to Me)”.

De-a lungul carierei, a înregistrat cu muzicieni că Neil Diamond, Kenny Rogers, Garth Brooks şi Kenny Chesney.

Adauga un comentariu