International

Donald Trump cere oprirea numărării voturilor! Republicanul acuză că și persoanele decedate au votat în Nevada

Publicat: 05 nov. 2020
Donald Trump cu pumnul ridicat
Donald Trump, președintele în exercițiu al SUA

Campania candidatului republican la preşedinţia SUA, preşedintele în exerciţiu Donald Trump, a anunţat joi că a prezentat judecătorilor din statul Nevada o plângere prin care solicită suspendarea numărării voturilor, susţinând că acelea care se numără acum sunt ”voturi ilegale”, transmite agenţia EFE.

Nevada a devenit un stat cheie în deznodământul scrutinului prezidenţial american, conform proiecţiilor unor media cei numai şase electori din acest stat fiindu-i în prezent suficienţi contracandidatului democrat al lui Trump, Joe Biden, pentru a câştiga alegerile. Potrivit CNN, după numărarea a 87% din buletinele de vot, Biden are în acest stat un avans de un procent în faţa lui Trump.

La o conferinţă de presă desfăşurată la Las Vegas, membrii campaniei republicane au spus că deţin probe conform cărora circa 10.000 de alegători care nu mai au reşedinţa în Nevada au votat în acest stat, o cifră care depăşeşte marja cu care Biden îl devansează pe Trump. Mai mult, republicanii susţin că în Nevada au fost contabilizate voturi ale unor persoane decedate.

Dar voturile care mai rămân de numărat în Nevada sunt majoritatea concentrate în comitatul Clark, unde se află şi oraşul Las Vegas, o zonă cu o puternică tendinţă democrată şi unde Biden are circa şapte procente în faţa lui Trump, conform numărătorii parţiale.

Plângerea din Nevada face parte din strategia legală a lui Trump, care a recurs la demersuri similare în Pennsylvania, Michigan şi Georgia.

Alegeri prezidenţiale SUA: Joe Biden are 253 de voturi, Donald Trump are 213

Alegerile prezidenţiale din SUA par să intre într-o linie dreaptă. Încet, dar sigur, Joe Biden poate fi declarat viitorul preşedinte al SUA. Totuşi, întreaga luptă este departe de a se fi terminat dacă e să ţinem cont că Donald Trump va intenta procese în justiţie împotriva a mai multor state cheie, state în care iniţial conducea dar care s-au dovedit a fi în favoarea lui Joe Biden.

Joe Biden a câştigat în statele Arizona și Nevada şi a acumulat un număr de 253 de voturi oferite de electori. Pentru a putea fi declarat câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA, un candidat are nevoie de 270 de voturi.

Joe Biden poate fi, în curând, declarat câştigătorul parţial al alegerilor din SUA

Presa de peste ocean îi dă un avans considerabil lui Joe Biden. Acesta conduce cu 253 de voturi lupta pentru o poziţie la Casa Albă. Din aceste considerente, democratul poate fi declarat câştigătorul parţial al alegerilor din SUA. De ce parţial? Pentru că datele încă nu sunt oficiale, iar Donald Trump a anunţat că va acţiona în judecată mai multe state unde a pierdut ” la mustață” deşi iniţial conducea în clasament.

În altă ordine de idei, Trump se va adresa şi Curţii Supreme din SUA pentru suspiciunea de frauda electorală. Din aceste considerente, preşedintele SUA nu va fi numit oficial în următoarele zile. Cel mai probabil, o decizie de numire oficială ar putea fi luată în următoarele săptămâni.

Adauga un comentariu