International

Donald Trump ia în considerare posibilitatea de a candida în 2024. Acesta ar fi favorit în sondaje

Publicat: 24 nov. 2020
Donald Trump cu pumnul ridicat
Donald Trump, președinte SUA

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, analizează cu seriozitate posibilitatea de a candida în scrutinul prezidenţial din anul 2024, iar, conform unui sondaj de opinie, este favorit să fie desemnat din nou candidat al Partidului Republican. Conform unor surse citate de cotidianul The Washington Post, deşi nu a recunoscut public victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial, Donald Trump le-a spus consilierilor că vrea să rămână o personalitate politică centrală în următorii ani şi să candideze din nou în 2024. Donald Trump ar putea anunţa candidatura pentru al doilea mandat de preşedinte înainte de sfârşitul acestui an.

Un sondaj efectuat de Politico.com / Morning Consult, difuzat marţi, arată că Donald Trump este favorit pentru a fi desemnat candidat al Partidului Republican în scrutinul prezidenţial din 2024. Potrivit sondajului, Donald Trump este creditat cu 53% din intenţiile de vot în rândul alegătorilor republicani. Actualul vicepreşedinte, Mike Pence, este creditat cu 12%, Donald Trump jr. cu 8%, iar Tom Cotton, Ted Cruz, Mitt Romney şi Nikki Haley sunt sub nivelul de 5%.

Donald Trump a acceptat preluarea administraţiei de către Joe Biden

Donald Trump a acceptat o tranziție oficială a SUA pentru ca președintele ales Joe Biden să preia funcția.

Președintele a spus că agenția federală care supraveghează predarea trebuie „să facă ceea ce trebuie făcut”, chiar dacă a promis să continue să conteste înfrângerea electorală. Administrația pentru servicii generale (GSA) a declarat că îl recunoaște pe domnul Biden drept „aparent câștigător”.

Înfrângerea din statul Michigan a declanşat tranziţia

S-a produs atunci când victoria lui Joe Biden în statul Michigan a fost certificată oficial, o lovitură majoră pentru Trump. După anunțul GSA, Pentagonul a spus că va oferi „sprijin echipei Biden … într-un mod profesional, ordonat și eficient, care se potrivește cu așteptările publicului față de Departament și cu angajamentul nostru față de securitatea națională”.

Cum a reacționat echipa Biden?

Acesta a salutat începerea procesului de tranziție, pe măsură ce președintele ales democratic se pregătește să depună jurământ la 20 ianuarie.

„Decizia de astăzi este un pas necesar pentru a începe abordarea provocărilor cu care se confruntă națiunea noastră, inclusiv punerea sub control a pandemiei și reînnoirea economiei noastre”, se spune într-un comunicat al echipei.

„Această decizie finală este o acțiune administrativă definitivă pentru a începe formal procesul de tranziție cu agențiile federale”.

Anterior, Biden a dezvăluit o echipă de politică externă și securitate națională care îi va fi alături şi care va fi formată din vechi colegi din anii săi în administrația Obama. El îl va numi pe Anthony Blinken în funcția de secretar de stat și pe John Kerry în funcția de trimis al climatului, în timp ce Janet Yellen va fi primă secretară a trezoreriei americane.

Adauga un comentariu