International

Donald Trump vrea să atace Iranul. Decizia pe care vrea să o ia înainte de a părăsi Casa Albă

Publicat: 17 nov. 2020
Donald Trump cu pumnul ridicat
Donald Trump

Donald Trump vrea să atace Iranul. Președintele american și-a întrebat consilierii, săptămână trecută, despre opţiunea de a ataca Iranul din cauza prezenţei sale nucleare în creştere. Chiar dacă decizia acestuia părea una fermă,  consilierii de rang înalt l-au descurajat pe acesta să lanseze atacul din cauza riscului extinderii conflictului.

Întâlnirea dintre Trump și consilierii pe probleme de securitate a avut loc joi ca răspuns la informaţiile date publicităţii miercuri de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Potrivit acelor informații Iranul şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit de 12 ori faţă de cantitatea permisă prin acordul nuclear din 2015.

Donald Trump vrea să atace Iranul

La întâlnire au fost prezenţi vicepreşedintele Mike Pence, secretarul de stat Mike Pompeo, secretarul interimar al apărării Christopher Miller şi preşedintele şefului statului major interarme Mark Milley.

Varianta ca Trump să caute în continuare modalități de a ataca active și aliați ai Iranului nu este exclusă, a raportat New York Times, citând oficiali familiarizaţi cu acest dosar.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a precizat în ultimul raport trimestrial cu privire la Iran că stocul de uraniu îmbogăţit al acestei ţări a depăşit 2.400 de kilograme, cu mult peste cele 202.8 kilograme permise în cadrul acordului nuclear din 2015 cu SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China.

Regimul de la Teheran a început să ignore prevederile-cheie ale acordului anul trecut, după ce preşedintele Donald Trump a decis ca SUA să părăsească acordul şi a restabilit sancţiuni la adresa Iranului.

Ce spune Joe Biden

Preşedintele ales Joe Biden a promis că vă reveni asupra deciziei lui Donald Trump de a ataca Iranul, ceea ce se vă dovedi mai greu de realizat în contextul în care actualul lider de la Casa Albă vă enerva conducerea Iranului înainte că Biden să îi ia locul în ianuarie anul viitor.

Democratul Joe Biden a câştigat în final alegerile din SUA cu 306 electori, în timp ce rivalul său republican Donald Trump a obţinut doar 232, conform proiecţiilor media. Preşedintele ales Joe Biden a fost declarat învingător în Georgia (16 electori), iar Donald Trump în Carolina de Nord (15 electori), au precizat media citate, printre care CNN şi NBC.

Donald Trump vrea să-și creeze propria televiziune după ce Fox News a încetat să îl susțînă în campania electorală

Văzându-se abandonat de Fox News, Donald Trump s-a lansat într-un val de critici împotriva acestui post şi şi-a îndemnat susţinătorii să urmărească reţele de dreapta, precum Newsmax sau One America News Network.

Mai mult, potrivit unei surse neprecizate din anturajul său, Trump ar dori să-şi creeze propriul canal online care să concureze direct cu Fox News. După apariţia acestei informaţîi joi pe website-ul Axios, acţiunile Fox News au scăzut cu 6% la bursa din New York. ”El vrea să distrugă Fox. Fără nicio îndoială”, a susţinut această sursă anonimă.

Adauga un comentariu