Local

Dosar penal deschis de poliţiştii ieşeni pentru mai multe persoane care ar fi prezentat la frontieră acte false de atestare a vaccinării anti-Covid-19

Publicat: 28 iul. 2021
O persoană care ține în mână o adeverință de vaccinare
Soții care vindeau certificate de vaccinare anti-Covid au fost reținuți pentru 24 de ore

În urma unor informaţii obţinute cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi folosit documente care să ateste vaccinarea împotriva COVID19 sau trecerea prin boală, susceptibile a fi false, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi s-au sesizat din oficiu, în cauză fiind întocmit dosar penal în care se continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

De asemenea, poliţiştii ieşeni, împreună cu poliţişti de la Poliţia Transporturi, poliţişti de frontieră şi reprezentanţi ai D.S.P. Iaşi, au efectuat acţiuni pentru identificarea persoanelor care deţin şi utilizează astfel de documente susceptibile a fi false, iar acţiunile continuă şi în perioada următoare.

„Un alt factor îngrijorător este că multe persoane care vin din străinătate, se pare că au documente false, care dovedesc fie vaccinarea, fie faptul că au trecut prin boală. De exemplu, sunt persoane care aduc dovezi de vaccinare, dar spun că nu au mai fost în România de 2 ani și au fost vaccinați în România. Sunt și cazuri în care un grup mare de persoane care vine din zone diferite ale Angliei, dar care aduc dovada că s-au îmbolnăvit cam în același interval de timp.

Am informat organele de specialitate, care se vor ocupa de acest lucru, dar aceasta ne face să credem că marea majoritate a persoanelor care vin de acolo nu sunt dispuse să resptecte regulile de prevenire. Este vorba de zeci de cazuri. Specialiștii MAI au fost acolo și au identificat un număr de cazuri și urmează să vedem ce urmează”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Acte false și la controlul de frontieră Galați rutier

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galați rutier efectuează cercetări cu privire la un cetățean moldovean care a prezentat la controlul de frontieră un certificat de competență profesională fals. În data de 27 iulie a.c., în jurul orei 17.00, în Punctul de Trecere a FrontiereiGalați rutier – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, un cetățean din Republica Moldova, în vârstă de 32 de ani, care conducea un ansamblu rutier format dintr-un cap tractor și o remorcă.

La controlul de frontieră, bărbatul a prezentat pe lângă documentele deidentitate şi un certificat de competență profesională pentru transport internațional de mărfuri. Având suspiciuni cu privire la autenticitatea certificatului de competență profesională în cauză, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare şi au constatat că acesta nu îndeplinește condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Comentarii
Adauga un comentariu