Local

Dosarul controversatului medic ieșean Adrian Covic, redeschis de judecători! Procurorii trebuie să reia ancheta pentru fals în declarații

Publicat: 13 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Dosarul controversatului medic ieșean Adrian Covic redeschis de judecători Procurorii trebuie să reia ancheta pentru fals în declarații
Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis recent cererea formulată de procurori în ceea ce privește redeschiderea dosarului medicului Adrian Covic

Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis recent cererea de redeschidere a dosarului penal ce îl privește pe controversatul medic Adrian Covic. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au formulat această solicitare în ceea ce îl privește pe doctor. Este vorba doar despre cercetări privind comiterea infracţiunii de fals în declaraţii, intimaţi fiind Adrian Constantin Covic, Alexandru Ciolan şi Fresenius Nephrocare România SRL. Totul a pornit de la faptul că procurorul care s-a ocupat inițial de caz a uitat să ia vreo decizie în ce privește această infracțiune

Recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis solicitarea de redeschidere a dosarului penal ce îl privește pe medicul Adrian Covic. Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au formulat această solicitare în ceea ce îl privește pe doctor.

„Instanța admite cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr. 3320/II/2/2021, din data de 25 ianuarie 2022, emisă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, şi confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 673/P/2017 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, cu privire la infracţiunea de fals în declaraţii, intimaţi fiind Adrian Constantin Covic, Alexandru Ciolan şi Fresenius Nephrocare România SRL. Definitivă”, au afirmat judecătorii ieșeni.

Medicul ieșean Adrian Covic, vizat de anchetatori

Prin sesizarea înregistrată pe rolul instanţei, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a solicitat confirmarea redeschiderii urmăririi penale în dosarul amintit. La Judecătorie a fost înaintat și dosarul de urmărire penală al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Prin ordonanţa de clasare, din data de 18 februarie 2019, s-a dispus clasarea cauzei cu privire la săvârşirea a 3 infracţiuni de folosire a funcţiei pentru favorizarea unei persoane, precum şi 3 infracţiuni de complicitate la folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane.

„De asemenea, s-a dispus disjungerea şi declinarea cauzei către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 9, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 241/2005. Prin ordonanţa din data de 2 iunie 2021, emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, s-a dispus clasarea cauzei privind infracţiunea de evaziune fiscală, în modalitatea ascunderii bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, au afirmat magistrații ieșeni.

Ce au mai spus oamenii legii despre acest dosar

Pe 25 noiembrie 2015 a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi un dosar penal, ca urmare a sesizării formulate de către Curtea de Apel Iaşi – Comisia pentru cercetarea averilor, prin ordonanţa cu nr. 1 din data de 18 septembrie 2015, prin care s-a solicitat efectuarea de cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor prevăzute şi pedepsite prin art. 9, alin. (1), lit. a), din Legea nr. 241/2015, art. 301 Cod penal şi art. 326 Cod penal. Prin ordonanţa Poliţiei judiciare, din data de 2 februarie 2016, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, conflict de interese şi fals în declaraţii.

Prin ordonanţa nr. 3320/II/2/2021, din data de 25 ianuarie 2022, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a dispus infirmarea din oficiu a ordonanţei de clasare din data de 18 februarie 2019 şi redeschiderea urmăriri penale.

„S-a constatat că, în cuprinsul niciuneia dintre cele două ordonanţe de clasare menţionate, nu a fost examinată şi nici nu s-a dispus o soluţie cu privire la infracţiunea de fals în declaraţii, deşi cu privire la această infracţiune a fost începută urmărirea penală”, au susținut anchetatorii ieșeni.

Astfel, acum, judecătorii au admis solicitarea oamenilor legii și au dispus redeschiderea urmăririi penale.

De unde a izbucnit scandalul

Prin ordonanţa organelor de certare penală, din data de 2 februarie 2016, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, conflict de interese şi fals în declaraţii. Cu toate că, referitor la infracţiunea de fals în declaraţii, constând în aceea că, în perioada 2003–2011, în calitate de director/manager al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”, nu ar fi menţionat unele venituri şi nici provenienţa acestora în declaraţiile de avere depuse de acesta, a fost începută urmărirea penală in rem prin ordonanţa din data de 2 februarie 2016, însă procurorul nu a dispus nicio soluţie cu privire la aceasta.

De cealaltă parte, intimaţii Adrian Constantin Covic, Alexandru Ciolan şi Fresenius Nephrocare România SRL au susținut că nu se poate dispune redeschiderea urmăririi penale strict cu privire la infracţiunea de fals în declaraţii, procurorul general neobservând că nu a existat o împrejurare pe care s-a bazat ordonanţa de clasare, neputându-se vorbi despre redeschidere atât timp cât nu a fost închisă urmărirea penală.

De asemenea, avocații intimaților au susținut că a intervenit prescripţia răspunderii penale, cauză care împiedică continuarea urmării penale. Însă judecătorii au decis redeschiderea dosarului ce îl privește și pe medicul ieșean Adrian Constantin Covic.

Comentarii
  • La stat, medicii sunt platiti regeste – cam de 3 ori salariul mediu pe economie, cei fara functii. Cei cu functii (cum e si A. Covic) mult mai mult. Ar trebui deci pusi sa aleaga : ori la stat, ori la privat.

    In cazul de fata – doctorul Covic – ce nu poate el justifica sunt sumele facute in privat. Ca a facut acele sume direct, prin act medical, ca le-a facut indirect, ”ajutand” Nephrocare, nici nu mai conteaza.

Adauga un comentariu