Titlurile zilei

El este cel mai bogat medic din Iași. Adrian Covic câștigă peste un milion de lei pe an. Prorectorul de la UMF Iași este plătit regește de firmele care oferă servicii medicale în spital. Soția îi este asistentă

Publicat: 16 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
El este cel mai bogat medic din Iași. Adrian Covic câștigă peste un milion de lei pe an. Prorectorul de la UMF Iași este plătit regește de firmele care oferă servicii medicale în spital. Soția îi este asistentă
Adrian Covic, prorectorul de la UMF Iași, are un venit de un milion de lei pe an și este cel mai bogat medic din Iași

Adrian Covic este unul dintre cei mai bogați medici din Iași. Prorectorul de la UMF Iași câștigă peste un milion de lei pe an din profesia pe care o practică atât în domeniul privat, cât și la stat. Actualul medic coordonator Compartiment Transplant Renal în cadrul Spitalului „Dr. C.I. Parhon” Iași a fost implicat în numeroase scandaluri de-a lungul anilor legate de ascensiunea profesională și colaborările cu firme private. Soția medicului ieșean, Adina Otilia Covic, este asistent coordonator pe compartimentul condus chiar de către soțul ei

Adrian Covic este unul dintre cei mai bogați medici din Iași, iar averea pe care a adunat-o în ultimii ani poate stârni invidia oricărui coleg de breaslă. Prorectorul de la UMF Iași este plătit regește de firmele care oferă servicii medicale în spital și câștigă peste un milion de lei pe an din profesia pe care o practică atât în domeniul privat, cât și la stat. De-a lugul anilor, actualul angajat al Spitalului „Dr. C.I. Parhon” Iași a fost implicat în numeroase scandaluri cu firme private care au colaborat cu spitalele la care acesta lucrează.

Născut în 1967, Adrian Constantin Covic ocupă în momentul de față funcția de Prorector „cercetare științifică”, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, precum și cea de medic coordonator Compartiment Transplant Renal în cadrul Spitalului „Dr. C.I. Parhon” Iași. Acesta este totodată doctor în științe medicale, membru al Academiei de Științe Medicale și membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Medicul Adrian Covic a încasat 1.131.808 lei anul trecut, majoritatea de la firme private

Adrian Covic a încasat un salariu de 224.149 lei de la UMF Iași pe parcursul anului 2019, iar de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” Iași a primit un salariu de 79.220 lei. Adrian Covic a încasat anul trecut cei mai mulți bani de la compania Fresenius Nephrocare România SRL, și anume o sumă de 379.102 lei. Totodată, acesta a încasat și o sumă de 107.161 lei de la firma Nefrocare MS SRL pe parcursul anului trecut. Tot în 2019, medicul ieșean a mai încasat o sumă de 19.200 lei de la Academia de Științe Medicale, 14.134 lei de la Academia Oamenilor de Știință, dar și 960 lei de la UEFISCDI (Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării).

Totodată, Adrian Covic a încasat și o sumă de 258.390 lei din profesia liberă de medic și activitatea independentă practicată la cabinetul din strada G. Muzicescu, nr. 7A, din municipiul Iași. Mai mult, medicul ieșean a primit și o sumă de 10.152 euro de la Springer Nature pentru articole de specialitate și 360 lei, de la editura Polirom, pentru drepturi de autor.

Prorectorul UMF Iași a câștigat cu 200.000 lei mai mult decât anul anterior

În total, Adrian Covic a încasat pe parcursul anului 2019 o sumă de 1.131.808 lei, adică aproape un sfert de milion de euro, din venituri și salarii, ceea ce îl face unul dintre cei mai bogați medici din Iași. În 2018, conform declarației de avere, Adrian Covic a încasat suma totală de 931.865 lei, cu aproape 200 mii lei mai puțin decât anul trecut.
Pe de altă parte, Adina Otilia Covic, soția medicului ieșean, a avut pe parcursul anului trecut un venit din salarii de 92.591 lei, ca asistent coordonator în cadrul Spitalului „C. I. Parhon” Iași. Adina Covic este asistent coordonator transplant pe compartimentul unde șef este chiar soțul ei. Conform declarației de avere, aceasta are în conturile bancare și viramente de 452.115 lei, 270 mii euro și 41 mii de dolari.

Avere ridicată în urma colaborărilor cu firmele private. Dializa este decontată de stat sută la sută

De precizat faptul că dializa este decontată de stat sută la sută, iar toți acești bani provin mai ales în urma colaborărilor cu firmele private din funcțiile pe care le-a ocupat.
Fostul manager de la Spitalul „C. I. Parhon” Iași a fost obligat să declare public toate veniturile după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit că s-a aflat, ani la rând, în incompatibilitate, pentru că reușea să încaseze sume uriașe de la mai multe societăți comerciale private care se aflau în contract de furnizare de servicii medicale sau de medicamente cu spitalul pe care îl conducea.

În 2006, medicul ieșean a semnat, în calitate de manager al Spitalului „Parhon”, contracte cu firmele Fresensius Medical Care România și Fresenius Nefrocare România. Informațiile apărute la acea vreme arată că, ulterior, atât el, cât și alți membri ai familiei au primit posturi la cele două societăți comerciale. După ce Fresenius încheia contractele cu unitatea medicală, dr. Covic era angajat pe post de consultant științific și coordonator de centru medical, fiind plătit cu sume importante. Mama sa, dr. Maria Covic, era angajată într-o funcție similară, în timp ce soția a fost angajată la aceleași societăți comerciale, pe un post de operator de date.

Familie de medici și profesori universitari

Adrian Covic, fiul prof. dr. Mircea Covic și al prof. dr. Maria Covic, a fost implicat în numeroase scandaluri legate și de ascensiunea profesională pe lângă afacerile derulate cu firme private. Acesta a obținut titlul didactic de profesor universitar la vârsta de doar 37 de ani, ceea ce a stârnit un imens scandal în rândul cadrelor didactice care au pus totul pe sprijinul acordat de părinți, ambii profesori la UMF Iași cu funcții de conducere în acea perioadă. Printre alte firme de la care Adrian Covic a încasat bani de-a lungul timpului se numără si Paraxel International, Novartis Pharma Service sau Amgen Romania SRL.

Contactat telefonic, prof. dr. Adrian Covic a refuzat să comenteze.

„Nu înțeleg de ce mă sunați. Totul este la vedere, oficial. La revedere!”, a spus prof. dr. Adrian Covic.

Controversatul medic a fost cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție până în anul 2018. Aflat în vizorul procurorilor DNA din anul 2012, fostul manager al Spitalului „Parhon” a scăpat de acuzațiile de spălare de bani, abuz în serviciu și luare de mită, doar pentru că anchetatorii nu au putut dovedi că șpaga era mascată în consultanță. Adrian Covic este cercetat în continuare de Parchetul Curții de Apel Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, fiind acuzat și de evaziune la o sumă încasată de aproximativ 2 milioane de lei.

Adrian Covic a fost cercetat și de Agenția Națională de Integritate (ANI), care a dovedit în mai 2014 că aceasta nu poate justifica suma de 407.730 de euro din veniturile oficiale obținute în anii anteriori. ANI a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Iași, Adrian Covic și Adina Covic au fost cercetați de anchetatori și după ce s-a plimbat între Parchete, dosarul a fost conexat cu cel de corupție.

Adauga un comentariu