Local

Două oferte pentru reabilitarea Statuii Independenței din Iași! Primăria bagă peste 1,8 milioane de lei în proiect

Publicat: 20 iul. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Două oferte pentru reabilitarea Statuii Independenței din Iași Primăria bagă peste 18 milioane de lei în proiect
La Primărie au fost depuse două oferte pentru reabilitatea Statuii Independenței din Iași, monument istoric

Reabilitarea Statuii Independenței din Iași va costa circa 1,8 milioane de lei. La Primăria Iași au fost depuse două oferte pentru refacerea monumentului istoric din zona centrală. În toamna acestui an se va stabili și firma care va face lucrarea

Două oferte au fost depuse pentru reabilitarea Statuii Independenței din Iași. Lucrarea cerută de Primăria Iași a atras două asocieri, termenul final urmând a fi stabilit în toamna acestui an. Investiția certă a Primăriei Iași va costa circa 1,8 milioane de lei (peste 373 de mii de euro). Proiectarea și execuția lucrărilor care vizează monumentul istoric de pe bulevardul Independenței au fost lansate de municipalitate încă de acum câteva săptămâni.

Două oferte pentru reabilitarea Statuii Independenței din Iași

Una dintre oferte a fost depusă de asocierea Conest SA – Mihul SRL. Cea de-a doua ofertă a fost depusă de asocierea Katar Conneg SRL – Stood Project – Proconstruct SRL – TDD Concept Studio SRL. Acestea au venit și cu un subcontractant, respectiv Aramis SRL. Ofertele vor fi evaluate până în luna noiembrie 2022, iar în cazul în care nu vor fi contestații se va putea semna contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor.

Statuia, monument istoric, va fi reabilitată

În cursul anului 2017, a fost efectuată o expertiză tehnică care a scos la iveală faptul că monumentul s-a degradat și are nevoie de lucrări de consolidare.

„Este un monument ridicat pentru aniversarea a 100 de ani de la terminarea Războiului de Independență din anii 1877-1878. Monumentul a fost construit în urma unui concurs național pentru realizarea a 7 monumente care să marcheze 100 de ani de la câștigarea Independenței României din 1877. Concursul pentru monumentul din lași a fost câștigat de Gabriela Monole-Adoc. Monumentul a fost realizat în perioada iunie 1978–octombrie 1979. Statuia este turnată în bronz, în tronsoane a câte 2,5 metri înălțime, la Combinatul Fondului Plastic – București. Basoreliefurile au fost realizate la Atelierele Nicolina Iași”, se arată în caietul de sarcini al procedurii.

Investiția a fost demarată după votul din Consiliul Local.

Termen de 14 luni pentru finalizarea lucrărilor

Primăria Iași vrea ca, în termen de 14 luni, monumentul din zona centrală a municipiului Iași să fie reabilitat complet. Deși a fost realizat în urmă cu patru decenii, monumentul Statuii Independenței din fața Policlinicii Mari a fost trecut pe lista monumentelor istorice din județul Iași.

„Monumentul este amplasat pe o platformă pietonală largă, care se racordează cu un pachet de șase trepte la trotuarul bulevardului Independenței. Platforma generală a fost finisată, inițial, cu travertin și refinisată, în anul 2019. Soclul este așezat pe un plan cu trei trepte mai sus față de platforma pietonală. Este format dintr­o prismă mare, cu înălțimea de 6 metri, suprapusă pe o prismă mai joasă, mult dezvoltată în lungime”, se arată în caietul de sarcini.

Și în mandatul anterior au fost inițiate discuții despre reabilitatea Statuii Independenței din Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu