Titlurile zilei

Două studente din Iași au inventat cartonașe mai bune decât orice fițuică! Au făcut bani serioși și au deschis o firmă. Până și medicii s-au înscris pe lista de comenzi

Publicat: 10 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Două studente din Iași au inventat cartonașe mai bune decât orice fițuică Au făcut bani serioși și au deschis o firmă. Până și medicii s-au înscris pe lista de comenzi
Două studente din Iași au creat produse unice care vin în ajutorul studenților și a cabinetelor veterinare

Două studente de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Iași au inventat un proiect care vine în ajutorul tuturor studenților de la Medicină Veterinară, dar și a cabinetelor veterinare. Ideea le-a venit la începutul anului 2021, iar în luna martie 2021 au pus-o în practică. Afacerea celor două studente se numește „Smart Cards Scan” și a fost căutată de zeci de cabinete veterinare din țară

Roxana Donisa și Carina Bursuc au 23 de ani și sunt studente în anul 4 la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV. Pe data de 26 martie 2021, cele două studente au pornit un proiect unic în Iași. Roxana și Carina creează seturi de cartonașe cu întreaga materie de la Facultatea de Medicină Veterinară, varianta simplificată. Până în prezent au realizat 9 seturi cu materii diferite.

„Dacă ar trebui să explic în cuvinte ce facem noi acum, nu prea știu, a fost ceva spontan și nu știam ce o să fie sau cum o să arate. Am avut aceeași problemă când am mers la bancă să ne deschidem un cont și un SRL, pentru că ne dorim să ducem proiectul departe și să fie totul în regulă. Noi am început acest proiect după ce am văzut pe TikTok o fată care avea pe un cartonaș un cumul de informații, simplificate și ilustrate frumos.

Atunci ne-am gândit să facem ceva asemănător și am spus că ne-ar ajuta foarte mult să simplificăm materia, care este una foarte grea, complexă și ai un milion de specii de animale. Ne-am gândit la noi, dar și la colegii noștri. Când ne-am hotărât să începem, am căutat să vedem dacă mai face și altcineva și nu am găsit nimic. Cred că suntem singurele din Iași și din România. E foarte greu să îți înființezi un SRL, am plătit totul din buzunarul nostru și am umblat foarte mult pentru acte. Nu ne așteptam să avem atâta succes într-un timp atât de scurt, dar așa am uitat de tot greul de la început”, a declarat Roxana Donisa, studentă la Medicină Veterinară.

Un set de cartonașe costă 30 de lei

Cele două studente au creat pagini pe rețelele sociale, unde sunt contactate de numeroși studenți care comandă materialele realizate de ele. La doar o lună de când au început comercializarea produselor, au reușit să vândă peste 200 de modele. Un set cu informații simplificate costă 30 de lei și poate conține 5 sau 15 cartonașe.

„Noi suntem colege de grupă și am pornit, fiind studente la medicină veterinară, cu seturi care să ne ajute pe noi. Primul set de cartonașe cu materie simplificată a fost cu toate speciile de animale în care sunt explicate valorile normale de temperaturi, semne vitale și tot ce ai nevoie când ajungi pentru prima dată la practică într-un cabinet. Noi ne ocupăm de la zero de aceste materiale, design, informații, tot. Când vine prima dată un pacient, un animal, nu mai știi câte grade trebuiă să aibă, câte bătăi pe minut și, copleșită de emoții, poți să confunzi, iar aceste notițe te salvează.

Am hotărât să fie colorate, vesele, să atragă și să poți trage repede cu ochiul când ai nevoie. Decât o carte mare și multă teorie, mai bine notițe de buzunar. Avem mai multe categorii de seturi, cele mai multe pe medicină veterinară, dar am primit cereri și de la colegii de la medicină umană. Toate sunt importante, dar setul «bio» cu valorile analizelor este o minune, la câte milioane de valori sunt, înnebunești. Credem că orice student are nevoie de astfel de cartonașe”, a precizat Carina Bursuc, studentă la medicină.

Cabinetele din Cluj au fost primele interesate

Afacerea celor două studente ieșene a prins printre medicii veterinari din Cluj și București. Un cabinet de stomatologie veterinară din Cluj le-a contactat pe fete pentru a comanda produsele lor. Medicii din Cluj au încheiat o colaborare cu studentele ieșene și au realizat un set special pentru stomatologie veterinară.

„Avem colegi din Cluj, București, Timișoara care au fost interesați de produsele noastre și chiar nu ne așteptam la o așa avalanșă de cereri. Am rămas tare uimite când am primit o comandă de la cabinetele veterinare, în loc să le căutăm noi, ne-au contactat ele. Avem o colaborare împreună cu cabinetul «DentoVet» din Cluj, care a fost primul care ne-a contactat. Am realizat un set special pentru stomatologie veterinară, despre care nu se știe foarte multe. Din păcate, în Iași, nu avem un astfel de cabinet. În prezent nu avem colaborări cu cabinetele din Iași, dar ne dorim. Nu este nimic mai frumos decât să vezi cât de multă lume apreciază ceea ce faci și își doresc produsele tale. Medicii veterinari își doresc produsele noastre pentru ei, dar și pentru proprietarii animalelor care vin la cabinet să fie informați”, au precizat studentele.

Studentele au realizat și un set interactiv, despre bolile care afectează plămânii.

„Avem 5 cartonașe despre sunetele plămânilor auzite la stetoscop. Pe fiecare este imprimat un cod QR care trebuie scanat și se poate asculta cum se aude un plămân sănătos sau unul bolnav. Avem prezentate 4 boli, printre care și astmul”, au mai adăugat studentele.

Adauga un comentariu