Local

Două transplanturi de cornee, efectuate la Iaşi

Publicat: 09 mart. 2021
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iaşi, a transmis marţi, 9 martie 2021, faptul că au fost realizate astăzi doua intervenţii chirurgicale de transplant de cornee

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iaşi, a transmis marţi, 9 martie 2021, faptul că au fost realizate astăzi doua intervenţii chirurgicale de transplant de cornee.

„Ieri au fost realizate în clinica Oftamologie cele două interv chirurgicale de transplant cornee. Primul pacient în vârstă de 40 ani cu leucom cornean posttraumatic a primit cornee pe ochiul afectat cu care nu vedea deloc, al doilea de 34 ani leucom cornean postraatic și lipsa cristalinului posttraumatică a primit și cornee și implant de cristalin. Echipa condusă de prof. dr. Dorin Chisăliţa. Evoluție imediată favorabilă, vor fi în continuare monitorizați”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi.

Doi pacienți au putut beneficia de un transplant de cornee la Clinica de Oftalmologie din Spitalul „Sf. Spiridon” Iași

Alte două transplanturi de cornee au avut loc marți, 9 martie 2021, la Clinica de Oftalmologie din Iași. În urma analizelor corneele care au ajuns de la București au fost conforme, iar doi pacienți dintre cei aflați pe lista de așteptare au putut avea șansa de a vedea din nou. Este vorba de transplantul cu numărul 10, respectiv 11 desfășurate în acest an la Iași. Lista de așteptare continuă să fie una mare. În prezent, 115 persoane așteaptă să primească vestea că vor putea vedea.

„Analizele durează minimum 24 de ore. Dacă este ceva patologic în această perioadă, se așteaptă 48 de ore pentru a stabili diagnosticul. Corneele au fost trimise la analiză azi (n.r.- 4 martie 2021), în jurul orei 9, după prelucrare fiind transportate de la București în jurul orei 6. Ar putea avea loc astfel transplantul cu numărul 10 și 11. Cei 9 pacienți monitorizați, care au beneficiat de transplant de la începutul acestui an, văd foarte bine și se descurcă mult mai ușor. Recent am vorbit cu unul dintre ei la telefon și mi-a spus că se simte foarte bine și am mai înscris alte două persoane din județul Iași pe lista de așteptare pentru un transplant de cornee”, a spus în urmă cu câteva zile prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

Adauga un comentariu