Local

Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, despre tulpina Omicron: „Ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei” – VIDEO

Publicat: 08 dec. 2021
dr. Florin Roșu în timpul unei conferințe de presă
Tratamentul antiviral ar trebui început cât mai rapid după debutul simptomatologiei

Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi a transmis astăzi, 8 decembrie 2021, faptul că tulpina Omicron are o transmisibilitate mai mare, dar o virulentă mai mică decât Delta.

„Din datele ştiinţifice pe care le avem până acum, tulpina Omicron are transmisibilitate mult mai mare decât Delta, în schimb se pare că virulenta mult mai mică, ceea ce ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei.

Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversarea a dominantei celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an; tulpina Delta fiind în continuare dominantă în România şi Europa. Peste două săptămâni vom şti cu exactitate, urmărind evoluţia cazurilor din Africa de Sud (chiar dacă tiparul populaţional este diferit, Europa vs Africa de Sud unde populaţia este formată, în mare parte din persoane tinere)”, a transmis dr. Florin Roşu.

Dr. Florin Roşu, despre valul 5 al pandemiei

Managerul unităţii medicale a menţionat că valul 5 al coronavirusului va fi condiţionat de respectarea măsurilor de prevenţie, dar şi de testarea extinsă.

„Vor mai exista cazuri grave care vor necesita îngrijire în terapie intensivă, intensitatea valului 5 fiind condiţionată de respectarea măsurilor de prevenţie, testare extinsă (în vederea identificării şi izolării persoanelor infectate) şi vaccinare.

Aşa cum am afirmat la debutul pandemiei în România în anul 2020, aceasta se va extinde până la începutul anului 2023, anul 2022 va fi anul ” de trecere”, de transformare, dacă vreţi, a patologiei COVID19 , aceasta devenind ca şi gripă (cu toate că nu există similitudini între cele două boli, fiind două patologii total diferite), vor exista cazuri, unele necesitând îngrijire specifică de terapie intensivă. Prevenţia COVID-19 va fi reprezentată de vaccin (într-o singură doza- disponibil celor care vor avea indicaţie şi vor considera oportun să se protejeze) şi tratament (medicament antiviral ţintit)”, a conchis dr. Florin Roşu.

Noua tulpină de COVID-19, Omicron, suferă mutaţii într-un mod îngrijorător, susţin cercetătorii

Încă de la debutul apariţiei acestei variante, lumea medicală a lansat o serie de avertismente despre felul în care noua tulpină a suferit mutaţii. Omicron a trezist îngrijorări iar Organizația Mondială a Sănătății s-a reunit într-o ședință pentru a discuta despre acest aspect.

Sikhulile Moyo, om de știință care a detectat pentru prima dată noua tulpină care s-a răspândit rapid în întreaga lume, susţine că a fost o viteză uluitoare prin care Omicron a suferit mutaţii şi că acest lucru ridică mari semne de întrebare.

Cercetătorii menţionează faptul că oamenii de ştiinţa incă încearcă să îşi dea seama cum a fost posibil ca într-o scurtă perioadă de timp să apară asemenea modificări:

„Încă încercăm să înțelegem cum au apărut atât de multe mutații într-un interval scurt de timp”, a spus el. „Dacă vă uitați la liniile anterioare, dacă vă uitați la alfa, dacă vă uitați la beta, puteți vedea că mutațiile s-au acumulat în timp.”
Adauga un comentariu