În cadrul emisiunii de sănătate BZI LIVE, 11 februarie 2025, ora 10.00, moderată de Irina Zaharia, împreună cu invitatul, dr. Theodor Lutz , specialist în radiologie intervențională, Clinica Oncologică Amethyst, va discuta despre cum cum aceste proceduri minim invazive pot aduce un real sprijin pacienților care se confruntă cu provocările unui diagnostic oncologic. Vom afla soluțiile moderne care oferă mai mult decât un tratament, oferă speranță și o calitate mai bună a vieții. Cum radiologia intervențională poate face diferența în lupta împotriva cancerului?
Vom discuta despre chemoembolizarea hepatică. Este o procedură inovatoare care combină chimioterapia cu embolizarea, un proces prin care vasele de sânge care alimentează tumorile hepatice sunt blocate, astfel încât medicamentele să acționeze mai eficient!
Care sunt beneficiile acestei proceduri :
Reduce dimensiunea tumorilor și este o procedură minim invazivă. Este vorba despre pacienții oncologici cu tumori hepatice neoperabile. Mai exact, în cazul a aproximativ 80% dintre aceste tumori, nu se poate interveni chirurgical pentru că sunt fie prea mari, fie prea multe, sau sunt poziționate prea riscant pentru operație. În astfel de situații, radiologii pot contribui semnificativ prin chemoembolizare la prelungirea vieții acestor pacienți, cu ani buni. Nu prin intervenții chinuitoare, ci doar cu anestezie locală, o mică incizie și un cateter introdus țintit în zona cu probleme. Practic, prin acest cateter este injectat un lichid care conține particule emboligene și medicamentul citostatic în artera care vascularizează tumora. Practic, prin chemoembolizare tumora este atacată din două direcții. În primul rând se livrează substanțe chimioterapeutice extrem de concentrate direct în tumoră, în al doilea rând, sunt introduse particule emboligene în artera hepatică, deprivând astfel tumora de sângele bogat în oxigen și nutrienți care ar fi ajutat-o să crească. Astfel, intervenția ajută la micșorarea tumorilor, dar și la oprirea creșterii acestora, ceea ce înseamnă prelungirea vieții, îmbunătățirea calității acesteia și controlul progresiei tumorale. Pentru că este o procedură minim invazivă, nu doar disconfortul pacientului este redus, dar și recuperarea este foarte rapidă. Pacientul poate merge acasă și își poate relua activitățile curente, chiar de a doua zi.
Vom afla informații și despre ablația tumorală și biopsiile ghidate imagistic.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe https://www.youtube.com/@bzinews. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.